E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek'ten vergi açıklaması: 800 kişi tespit edildi---

Şimşek'ten vergi açıklaması: 800 kişi tespit edildi

Şimşek'ten vergi açıklaması: 800 kişi tespit edildi
13 Temmuz 2024 - 12:37 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı, aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı ancak hiç gelir beyan etmeyen 800 kişiyi tespit etti.


Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek tutarda harcaması olduğu halde herhangi bir gelir beyan etmeyen veya düşük tutarlı gelir beyanında bulunan kişileri mercek altına alırken, bu incelemelerde ilk etapta tespit edilen 800 kişinin aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı ancak hiç gelir beyan etmediği görüldü.

Bakanlıktan edindiği bilgilere göre VDK, yüksek tutarda harcaması olduğu halde herhangi bir gelir beyan etmeyen veya düşük tutarlı gelir beyanında bulunan kişileri mercek altına aldı.

Bu inceleme sırasında, bazı kişiler, VDK'nin radarına takıldı. Buna göre, ilk etapta tespit edilen 800 kişinin aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı, lüks araçlara bindiği, lüks tüketimde bulunduğu ancak hiç gelir beyan etmediği ve vergi mükellefi olmadığı görüldü.

Vergi müfettişleri, şimdi bu kişileri yakın takibe aldı. Bu kişilerden bazısının aylık harcamasının 10 milyon lirayı bulduğu belirlendi. Harcamaları incelenerek bu gelirin kaynağı tespit edilecek ve bu gelirlerin vergilendirilmesi sağlanacak.

IBAN YOLUYLA TAHSİLATA SORGU

VDK, müşterilerini IBAN üzerinden ödemeye yönlendiren ve bu işlem karşılığında fiş veya fatura kesmeyen işletmelere yönelik de sıkı takip yürütüyor. Bu kapsamda Kurul tarafından incelemeye alınan IBAN hesabı sahiplerine vergi müfettişleri tarafından gelirin kaynağının tespitine yönelik detaylı sorular yöneltiliyor.

İnceleme sırasında hesap sahiplerinin bilgilerine başvurulurken hesaplarını başkasına kullandırmanın Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında suç sayıldığına ilişkin bilgilendirme yapılıyor.

Bu incelemelerde ilk sonuçlar alınırken, ilk tespitlere göre, IBAN hesapları aracılığıyla başkası adına tahsilat yapılmasına aracılık edenlerin genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları olduğu belirlendi.

Hesaplarını başkalarına kullandıranlar ile farklı tahsilat yöntemleri kullanarak vergi kayıp kaçağına sebep olanlar hakkındaki incelemeler devam edecek. Bu noktada ifadesine başvurulanların doğru bilgi vermesi, mağdur olmamaları açısından oldukça önem taşıyor.

MAIL ORDER DENETİMİ

Kurul, hizmet, e-ticaret ve mobilya gibi sektörlerde müşterilere, fiziki tahsilatın mümkün olmaması, taksit imkanları gibi sebeplerle alternatif olarak sıklıkla kullanılan "mail order" yöntemini de inceliyor.

Bu yöntemle yapılan tahsilatlar, muhtemel vergisel risklerin varlığı nedeniyle takip ediliyor. VDK, "mail order" yöntemi kullanılarak yapılan tahsilatlarda satışı yapılan mal veya hizmet karşılığı fatura veya fiş düzenlenmeyen durumları izlemeye aldı.

ŞİMŞEK: KİŞİ VE ŞİRKETLER İNCELENİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri gerçek kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına alıyoruz" dedi.

"IBAN veya “mail order” ödeme yönetimi ile tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeler de inceleniyor." bilgisini paylaşan Şimşek, "Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadelerini

Bakan Şimşek'ten cari açık değerlendirmesi

 

Bakan Şimşek'ten 'rezerv' değerlendirmesi

 

Bakan Şimşek: Enflasyonda en zoru geride kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • A1015 Temmuz 2024 16:43

    Çoğusu uyuşturucu kaçakçısıdır.  İyi kötü esnaflık yapan biri vergi beyan etmeyecek kadar kansız olamaz. Kimbilir belki de olabilir.

  • Turkogluturk17 Temmuz 2024 14:35

    Ozel doktorlarin odedigi vergi ne kadar biliyormusun.

  • Ali14 Temmuz 2024 21:30

    Kazancı yüksek olanlar büyük vergiler kaçırma derdinde tespit edin ibretlik ceza uygulayın

  • caner14 Temmuz 2024 10:01

    A-101- BİM- MİGROS-ŞOK Marketler 100 adet den market sayıları 20 Binlere ulaştıysa , 25  Senedir İktidarda olan AK PARTİ iNCELENMESİ GEREKLİDİR. 

  • Turkogluturk14 Temmuz 2024 18:47

    Once ekonomi kitabini ac enflasyon konusunu oku Ki sacmalama.

  • Kerim14 Temmuz 2024 08:46

    Aylık 5milyonluk harcama... Be alıyor bunlar böyle ya... Heray 50000 lot ASELSAN mı alıyorlar..

  • YORUM 13 Temmuz 2024 22:38

    birileride çıkıp adana dan limon getirse oradaki çiftçiyi görse ülke ne hale geldi yazık yazık meyve sebze çiftçinin elinde bekliyor alan yok

  • Atakan13 Temmuz 2024 21:55

    İyi inceleyin 3-5 milyon zengin vardır ama niyetiniz varsa 22 yıldır olmadı bundan sonra olur mu bilinmez

  • Ckync15 Temmuz 2024 13:01

    800 kişi çok az. Türkiye'de üç beş milyon bu şekilde olan insan kesin vardir

  • HALİL KOZALAK13 Temmuz 2024 17:19

    Ben asgari ücret ile çalışmaktayım.Benden kuruşu kuruşuna vergiyi devlet almakta iken borsaya tahvile, faize milyarlarca doları sokup milyarlarca dolar kazanandan 1 kuruş dahi almayan sistemden ve yönetime yazıklar olsun.Bu ülkede kim iktira gelir ise gelsin hepsi de aynı bence hepside yandaşlarına ve ceplerine çalışmaktadırlar.Hiç halkı düşünen yoktur.Basında okmuş idim adam 20 milyonluk otomobil alıyor devlete bir kuruş dahi vergi ödememiş.

  • Mahallenin Delisi13 Temmuz 2024 18:44

    1. Asgari ücret üzerinden alınan gelir vergisi ve damga vergisi sıfırlandı yani aldığınız net ücrete eklendi böylece asgari ücretin işverene maliyeti düştü...                                                                      2. 20 milyonluk aracın içinde KDV ve ÖTV dahil yani 1 araba alan en azından 1 araba da devlete vergi vermiş oluyor. 

  • kubilayhan13 Temmuz 2024 18:34

    iktidar kara delik.Düzgün yerlere harcamıyacak ki paraları.Karıncalardan ve sineklerdende vergi toplansın o zaman :D Nereden buldunla birlikte kayıt dışılıktan vaz geçilmeli.

  • SSK emekli 13 Temmuz 2024 16:54

    Acil intibakkkkkkkkkk imdattttttttttt prim gün sayısı az olanla çok olan aynı maaş olmaz adaletli olun

  • Misafir 13 Temmuz 2024 20:29

    Önemli olan gün sayısı az olan yada çok olan değil önemli olan havuza ne kadar para yatırmış. Örn. 9000 bin gün ödeme yapmış 1 milyon para yatırmış sgk ya diğeri 6000 gün ödeme yapmış 2 milyon para yatırmış sgk ya. Ne kadar çok yatırırsan fazla emekli maaşı alırsın.

  • Turkogluturk13 Temmuz 2024 13:18

    Yurtdisindan emlak alanlara sorsans nerden buldun.

  • misafir13 Temmuz 2024 13:07

    DEVLET İ  ERDOĞAN düşmanlığı altında soyanlar KONKORDATO,VE İŞYERLEİNİ YANGINLARLA sigortacıları soymaya başladı.

  • Turkogluturk13 Temmuz 2024 17:05

    Devlet ile hukumet aradindaki farki bilmeyen cahil