E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSIRADAKİ AIG Mİ?---

SIRADAKİ AIG Mİ?

SIRADAKİ AIG Mİ?
16 Eylül 2008 - 00:59 borsagundem.com

Wall Street’´te mali sektörde yaşanan kan kaybı hızlanarak devam ediyor. Lehman ve Merrill Lynch’´in teslim alınmasından sonra AIG üzerindeki baskı arttı.

New York Valisi’´nin AIG için 20 milyar dolar borçlanma imkanı sağlamasına karşın hisseleri % 61 aşağıda, 4,76 dolardan kapandı. Fed, Goldman Sachs ve JP Morgan’´dan AIG için 70-75 milyar dolar kredi sağlamasını istedi. Kapanışın ardından S&P ve Moody’´s, AIG’´in kredi notunu düşürdü. Not indirimi sonrasında, çıkardığı CDS’´leri karşı tarafın talebi halinde kapatması gereken AIG’´in yaklaşık 20 milyar dolar bulması gerekiyor. New York Times, dün, not indirimi halinde AIG’´in 48-72 saati kalacağını yazmıştı. Dün % 25 gerileyen Wachovia Bank ardı sıra gelecek ilk hedef banka olarak gözüküyor. Wachovia 10,73 dolardan kapandı. Washington Mutual (WaMu) hisseleri ise % 27 kayıpla 2 dolara indi ve sıfıra doğru biraz daha yaklaştı. WaMu’´nun kredi notu kredi piyasasındaki koşullar nedeniyle S&P tarafından çöp tahvil seviyesine indirildi. S&P, bununla birlikte WaMu’´nun 2010 yılına kadar tüm borçlarını ödeyebilecek likiditeye sahip olduğunu, yeterli sermayeye sahip bulunduğunu açıkladı. Merrill Lynch’´i alan Bank of America da hedef listesinde üst sıraya yükselerek % 21 geriledi. Merrill hisseleri ise bir ara % 30 artmasına karşın % 4 artıda kapandı. 3, 4 ve 5 silindikten sonra gözler 1 ve 2 numaralı yatırım bankalarında. Goldman ve Morgan Stanley’´in CDS’´leri rekor seviyeye yükseldi. Morgan’´ın CDS’´leri 190 baz puan artarak 454’´e, Goldman’´ınki 120 baz puan artarak 319 baz puana çıktı. Goldman hisseleri % 12, Morgan % 13,5 geriledi. İflas masasına giden Lehman’´ın hisseleri ise % 94 gerileyerek 21 sente indi. Lehman varlık yönetimi bölümünün tamamını satacağını açıkladı. Alıcı adayları ise özel sermaye fonları Bain Capital, Hellman & Friedman ve Clayton Dubilier & Rice. Lehman ana işlerini ise Barclays’´a satmak için görüşmeleri sürdürüyor. Fed piyasaları sakinleştirmek için iki günde toplam 70 milyar dolar sağladı. Fed dün repo işlemleriyle 50 milyar dolar sağlarken piyasada faiz bir ara % 7’´ye kadar çıktı daha sonra gerileyerek % 4’´e indi. Faiz cuma günü % 2,1 seviyesindeydi. Dow Jones kapanışa doğru yeniden hız kazanan satışlarla 504 puan gerileyerek 10,917 puandan kapandı. Endeksin günlük kaybı % 4,42 oldu. S&P 500 Endeksi’´nde yer alan hisselerin piyasa değeri kaybı 600 milyar dolar oldu. Bu son 19 yılda gerçekleşen en büyük kayıp. Brezilya Bovespa Endeksi % 7,59 kayıpla kapandı. S&P 500 Endeksi’´nin volatilitesini gösteren VIX Endeksi % 24 daha artarak 32’´ye çıktı. Petrol durgunluk kaygılarıyla 7 ayın en düşük seviyesi olan 92 dolara geriledi. Asya’´da yoğun satış sürdü. Dün kapalı olan Tokyo ve Hong Kong’´da % 5, Şanghay’´da % 3 kayıp var. Asya merkez bankaları da likidite sağlamaya devam etti. Japonya Merkez Bankası piyasayı 14,4 milyar dolar fonladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)