E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirket avcısı 150 yatırımcı BİST Özel Pazar'da---

Şirket avcısı 150 yatırımcı BİST Özel Pazar'da

Şirket avcısı 150 yatırımcı BİST Özel Pazar'da
13 Kasım 2014 - 13:10 borsagundem.com

BİST Özel Pazar'a şimdiye kadar 150 civarında şirket avcısı yatırımcı üyelik için başvuruda bulundu

Kaynak arayan girişimciler ile yatırımcıları buluşturan BİST Özel Pazar'a ilgi artarken, ağustos ayı sonundan itibaren üyelik kaydı almaya başlayan BİST Özel Pazar'a şimdiye kadar 150 civarında şirket avcısı yatırımcı üyelik için başvuruda bulundu.

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, ağustos ayının sonundan itibaren BİST Özel Pazar'da üye kabulüne başladıklarını, lansmanın da 17 Kasım Pazartesi günü yapılacağını kaydetti.

Bugün itibariyle 300'ün üzerinde başvurunun olduğu bilgisini veren Yılmaz, başvuru yapanların yüzde 50'sinin yatırımcı kesiminden, yüzde 40'ının şirketler kesiminden, yüzde 10'unun da servis sağlayıcı ve aracı kesiminden olduğunu dile getirdi.  

Pazarda 2 segment olduğunu, bunların "Yükselen Girişimler" ve "Yeni Girişimler" olduğunu aktaran Yılmaz, bu şirketleri web platformuna koymadan önce bir değerlendirme komitesinden geçirdiklerini, bu 2 segment için de ayrı değerlendirme komiteleri olduğunu ifade etti.

Komitelerin 5'er kişiden oluştuğu bilgisini veren Yılmaz, komite içinde hem Borsa İstanbul çalışanlarının, hem de girişimcilik ekosisteminde bulunan paydaşların olduğunun altını çizdi.

"Yükselen Girişimler" komitesinden şimdiye kadar geçen şirket sayısının 20 olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu 20 şirketle yeni girişimi olan yaklaşık 30 şirketi web platformumuza 17 Kasım'da koymuş olacağız. Yatırımcı kanadında da 45-50 kişilik bir onay gerçekleşti. Melek yatırımcılar için Hazine Müsteşarlığı'ndan, nitelikli yatırımlar için de Merkezi Kayıt Kuruluşu'ndan teyit alıyoruz. Bu teyitler sonrasında 50 civarında bir yatırımcı grubu da onaylanmış olacak."

Özel Pazar'dan borsaya gelen şirketlere kotta kalma ücretinde indirim uygulanacak

Mustafa Kemal Yılmaz, 14 Kasım'a kadar BİST Özel Pazar'a başvuruları ücretsiz aldıklarını, bundan dolayı da yüksek bir talep olduğunu söyledi.

"Yeni Girişimler" için 1 yıllık üyelik ücretinin bin lira olduğu bilgisini veren Yılmaz, "Yükselen Girişimler için 2 bin 500 lira; yatırımcı kesiminde bireysel yatırımcılar için 2 bin 500 lira, kurumsal yatırımcılar için de 5 bin liralık bir ücretimiz var" dedi.

Yılmaz, bunun dışında pazar üyelerinin anlaşmalı servis sağlayıcıların hizmetlerinden indirimli faydalanabileceğini de vurguladı.

BİST Özel Pazar'da nitelikli yatırımcının önüne bir data havuzu sunacaklarını bildiren Yılmaz, yatırımcıların ilgi duydukları sektördeki şirketlerin bilgilerine aynı anda ulaşıp, inceleyebileceklerini dile getirdi. BİST Özel Pazar'ın bir nevi "buluşma platformu" gibi olduğunu anlatan Yılmaz, şirketler ile yatırımcıların buluşup ortaklığa gidebileceğini ifade etti.

BİST Özel Pazar'da yer alan şirketlerin önce büyümelerini, ardından da halka arz için borsanın kapısını çalmasını beklediklerini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"O zaman da bu şirketlere, şu anda uyguladığımız ücret tarifesinden çok daha uygun ücretler uygulamayı hedefliyoruz. Örneğin kotta kalma ücreti konusunda, BİST Özel Pazar'dan çıkıp borsaya gelen şirketlere indirimler uygulayacağız. Bu platformu uzun vadede kendi havuzumuzu besleyen bir mekanizma olarak görüyoruz. Biz bu platformu sadece Türk şirketlerine yönelik yapmıyoruz. Yabancı şirketler de bizim platformumuza üye olabilecek. BİST Özel Pazar'ın bir de İngilizce web sayfasını hazırlıyoruz ve kasım ayı sonunda kullanıma açılacak. Bunun ötesinde de bir Listing İstanbul programımız var. Yurt dışındaki şirketleri borsada kote etmeye çalışıyoruz. Listing İstanbul programı çerçevesinde yaptığımız yurt dışı ziyaretlerinde bu pazarı da anlatıyoruz."

Yükselen Girişimler'e yapılacak en az yatırım tutarı 100 bin lira olacak

Yılmaz, şirketlerin sadece sermaye için BIST Özel Pazar'a başvurmadığını belirterek, "Şirket ortakları da kendi paylarını satmak için bu platforma gelebiliyorlar" dedi.

"Yeni Girişimler" için en az 6 ay, en fazla 5 yıl faaliyet gösterme şartı koyduklarını aktaran Yılmaz, bu tip şirketlere yatırılacak minimum sermaye tutarının da 20 bin lira olduğunu söyledi. 

"Yükselen Girişimler"de en az 2 yıl faaliyette bulunma şartı ve minimum 5 milyon liralık aktif büyüklüğü veya ciro şartını aradıklarını vurgulayan Yılmaz, bunlara yapılacak yatırım tutarının da en az 100 bin lira olarak belirlendiğini dile getirdi.

BIST Özel Pazar'a nitelikli ve melek yatırımcıların gelmesini hedeflediklerinin altını çizen Yılmaz, BİST Özel Pazar'ın halka arzların önünü keseceği yönündeki eleştirilere de katılmadığını, tam tersi olarak bu pazarın diğer pazarları tamamlayıcı olacağını ifade etti.

"Bu yıl bitiminden önce anlaşmayı imzalamayı hedefliyoruz"

Yılmaz, girişimcilerin başarılı olabilmeleri için gerekli olan en önemli hususlardan birinin de mentörlük almak olduğunu söyledi.

UC Berkeley ile girişimcilik konusunda bir araştırma merkezi kurmayı planladıklarını aktaran Yılmaz, söz konusu merkezin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki ülkelerini kapsayacağını ve karşılıklı bir bilgi paylaşımını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Söz konusu girişimcilik merkezinin İstanbul'da olacağını belirten Yılmaz, bu konuyla ilgili UC Berkeley ile bir mutabakat zaptı imzalayacaklarını, bunun çalışmalarını yaptıklarını, bu yıl bitiminden önce de anlaşmayı imzalamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)