E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirket bilançosu gözde 15 hisse---

Şirket bilançosu gözde 15 hisse

Şirket bilançosu gözde 15 hisse
08 Nisan 2014 - 22:23 borsagundem.com

Uzmanlar BİST 100 Endeksi’ni masaya yatırdı, uyardı: Defansif strateji için güçlü bilançolara bakın

Uzun bir süredir adeta kış uykusuna yatan BİST- 100 Endeksi, 30 Mart seçimleri öncesindeki hafta bu uykusundan uyandı ve yüzde 8,48 getiri sağlayarak seçimleri geride bıraktı.

Seçimlerden önce piyasa oyuncularının çoğu, iktidar partisinin yüzde 40-45 bandında oy almasının piyasa için en iyi senaryo olduğu düşüncesinde hareket etti. Seçim sonuçlarının da bu yönde şekillenmesi, geride bıraktığımız hafta da endeksin yönünü yukarı olarak belirledi. Böylece seçim öncesi hafta ortasında başlayan yükseliş üstüne gelen geçen haftaki olumlu hava ile BİST yılbaşından bu yana olan kaybının tamamını geri aldı. Bu ortamda ekonomide sert bir yavaşlama olması durumunda Merkez Bankası’nın bankaların zorunlu karşılıklarına faiz ödeyebileceği açıklaması da eklenince Borsa İstanbul, mart ayında açık ara en güçlü performans gösteren borsa oldu.

DİKKAT ÇEKEN BİLANÇOLAR

BİST’te bahar havası ne kadar devam eder, belli değil. Gelinen seviyeler de dikkate alındığında gözler, 2013’ün dikkat çeken bilançolarına çevrildi. Biz de buradan yola çıkarak 2013’te 50 milyon TL’nin üzerinde ciro açıklayan, yine bu dönemde esas faaliyet karı ve net kar açıklayan sanayi şirketlerini analiz ettik. Bu üç kalemde en yüksek artışı yakalayan şirketleri haberimizin tablolarında görebilirsiniz. Ancak genel olarak bakıldığında öne çıkan şirketler şunlar: Altınyıldız, Dardanel, Anadolu Efes, Anel Telekom, Bimeks, Çimbeton, Ditaş, Emek Elektrik, Karakaş Atlantis, Odaş ve Vestel Beyaz Eşya.

Bunun yanında borsa şirketlerinin ilk çeyrek bilanço beklentilerini uzmanlara sorduk. 2013 yılında yüksek kurların ana planda olduğu bilançolarda, yılın ilk çeyreğinde de aynı senaryo hakim. Uzmanlar bu dönemde de getirisi yabancı para cinsinden olan şirketleri önerirken, dolar ve euro cinsinden yüksek borçlulukları bulunan şirketler için yatırımcıları uyarıyor.
ZAYIF TL ETKİLEYECEK
Böylesi bir ortamda, İş Yatırım, hisse önerilerinde, özellikle zayıf TL’den olumlu yönde etkilenen Park Maden Elektrik ve THY’yi tavsiye ediyor. Ayrıca aldığı projeler sonrasında Aselsan ve beklenen risklere karşı daha az duyarlı Halkbank da kurumun önerdiği hisseler arsında. İş Yatırım, bunların dışında ikinci halka arz gelirleriyle Yeni Şehir’de ve İstanbul merkezde arsa almayı planlayan Emlak Konut GYO, Erdemir, Turkcell, Vakıfbank ve Ülker Bisküvi’nin getiri potansiyelini yüksek buluyor.

OTOMOTİV ZAYIF GEÇTİ

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verileri doğrultusunda otomotiv sektörünün yılın ilk çeyreğini iyi geçirmediği görülüyor. Karlılık anlamında da iskontolu satışların pazarı olumsuz etkilediği biliniyor. Böylesi bir ortamda Doğuş Oto’nun daha ön plana çıkabileceğini söyleyen Global Menkul Değerler Analisti Emir Bölen, Tofaş ve Ford Otosan tarafında ise Tofaş’ın daha dengeli sonuçlar açıklayacağını düşünüyor.
Bölen, “Maliyeti TL, satışları dolar cinsinden olan Koza Altın’ın da bu doğrultuda karlılığının iyi gelmesi beklenebilir. Fakat maden kapatma hikayelerinin şirkete diğer yıllara göre nispeten daha geride bir ilk çeyrek sunmasını bekliyoruz” diyor. Öne çıkacak sektörlerin ise otomotivden ayrı olarak traktör ve ilaç sektörleri olacağına vurgu yapıyor. Bölen, “Türk Traktör’ün özellikle ilk çeyrekte yüksek satış rakamları açıklaması bekleniyor. Şirket doların yüksekliğinden çok fazla etkilenmiyor ve Türk Traktör’ün ihracat rakamları da kuvvetli. Bunun dışında özellikle ilaç sektöründe de yüksek ciro rakamları beklentiler dahilinde” diyor.

İHRACAT ÖN PLANDA

Yılın ilk çeyreğinde kurlarda yaşanan artış paralelinde ihracata ağırlık veren şirketler daha çok göz önünde olacak. Ayrıca döviz pozisyonu yüksek olan şirketlerin de bu dönemde bir adım öne çıkacağını söylemenin yanlış olmayacağını belirten Destek Menkul Finansal Analisti Eren Can Ümit, bu noktada beyaz eşya ve gıda sektörlerinin önemli olduğunu söylüyor.
Ümit, “Bu yüksek volatilitede özellikle dolar/TL kurunda görülen sert yükselişler döviz pozisyonu artıda olan şirketlerin karlılığını artırıcı etki yarattı. Özellikle İzocam ve Eczacıbaşı İlaç gibi döviz pozisyonu artıda olan şirketler kurda yaşanması muhtemel yükselişlerden olumlu etkileneceklerdir” diye konuşuyor. Eren Can Ümit, Euro Bölgesi’ne de değiniyor. Ümit, “Gerek kurlarda görülmesi muhtemel yükseliş gerekse en çok ihracat yaptığımız  Euro Bölgesi’nde toparlanma emarelerinin görülmesi, bu şirketler için olumlu değerlendirilebilir. Bu noktada döviz pozisyonlarının dengeli olması nedeniyle Arçelik ve ihracat ağırlıklı bir diğer şirket Alarko Holding ön plana çıkıyor” diyor.

HAVACILIK TERCİH EDİLEBİLİR

2014 yılında önemli büyüme beklenen sektörlerin başında havacılığın geldiği biliniyor. Bunun en önemli nedeni yeni havaalanı projeleri ve havayolu şirketlerinin yabancı para cinsinden gelir yazması. Burgan Yatırım Kıdemli Analisti Burak İşyar, bu bağlamda THY’nin gelirlerinin çok büyük bir kısmının dolar ve TAV’ın gelirlerinin de euro cinsi olmasının zayıf TL ortamında bu iki şirketi öne çıkaracağını söylüyor. İşyar’a göre, Pegasus da bu konjonktürde tercih edilebilir.
HSBC Yatırım da gelişmekte olan piyasalar havacılık raporunda ekonomik yavaşlama ve siyasi risklere karşı dış hat yolcu trafiği açısından güçlü, özellikle transfer yolcu trafiğine dayalı iş modeli bulunan havayollarının daha avantajlı olacağını belirtiyor. Kurum bu bağlamda THY’de ‘Endekse Paralel Getiri’ olan tavsiyesini ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ye yükseltti. HSBC yatırım ayrıca TAV’da da hedef fiyatını 17 TL’den 18,8 TL’ye çıkardı. (MUSTAFA GÜNDOĞDU/EKONOMİST)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALP09 Nisan 2014 12:09

    odaş ta belirtilen 192 milyon Kar'ın faaliyetleri ile ilgisi bulunmamakta, iştirakinin yeniden değerlemesinden kaynaklı gelir artışından kaynaklanmaktadır. yapılan değerlendirme yanıltıcıdır.

  • Borsacı08 Nisan 2014 23:56

    Bir iki hisse var. Net nakit pozisyonu piyasa değerinden fazla. Yani şirket borçları ödedikten sonra kalan para şirketin tüm hisselerini almaya yetiyor.

  • orhan hakalmazlar08 Nisan 2014 23:32

    tekfen lanetli hisse anca yerinde saysın.ulusal 30 a dahil eden zihniyet neye dayandı merak ediyorum.bu tür oyunlar nereye kadar tekfen.eğer sen ulusal 30 hissesi gibiysen diğerleri bu ülkenin elması.yazık yazık.

  • mehmet 08 Nisan 2014 23:23

    Derimod gibi bir hissenin borsada işlem gördüğünden varlığından haberdarmısınız soruyorum borsada Derimod gibi büyüyen bir şirker varmı sizi değil ben ekonomistim diyen herkese yuh derim tenezzül edipte bir inceleseniz dudaklarınız uçuklayacak ama nafile burası kumarhane olmuş.

  • ALP08 Nisan 2014 22:44

    dardanel,emekel, atlantis mi.....?