E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞirketin değeri milyarlarca dolar eridi, dev borsa sarsıldı---

Şirketin değeri milyarlarca dolar eridi, dev borsa sarsıldı

Şirketin değeri milyarlarca dolar eridi, dev borsa sarsıldı
18 Şubat 2022 - 15:22 borsagundem.com

Pekin hükümetinin online yemek siparişi şirketi Meituan'a verdiği 'restoranlardan alınan ücretleri düşürün' talimatı ciddi maddi kayba neden oldu. Meituan'ın borsadaki değerinden bir günde 26 milyar dolar silindi.

Çinli yemek dağıtım platformu Meituan, hükümetin yeni yönergeler yayınlaması sonrasında borsada çakıldı. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, şirketin restoranlardan aldığı ücretin düşürülmesi istendi. Şirket, söz konusu düzenlemenin ardından son 7 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Yönergelerin ardından, şirketin piyasa değerinden yaklaşık 26 milyar dolar silindi. Değer kaybı yüzde 15’i buldu.

HONG KONG BORSASI DA SARSILDI

Meituan’daki çöküş Hong Kong borsasını da sarstı. Borsadaki önde gelen hisselerin listelendiği Hang Seng Endeksi, dün, günü yüzde 1,9 düşüşle kapatırken teknoloji şirketlerinin listelendiği Hang Seng Tech endeksi de yüzde 3,2 düştü.

DÜZENLEMELER DEVAM EDİYOR

Pekin yönetimi uzun süredir teknoloji şirketlerine baskı kuruyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cingping’in refahı tabana yayma politikası gereği büyük tekellere dönük ekonomik yaptırımlar gelirken önlemlerin bir kısmının veri güvenliği ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Pekin’in son bir yıldaki düzenlemeleri yüzünden Hang Seng Tech Endeksi’nin piyasa değeri yaklaşık 1,5 trilyon dolar azaldı. “Ortak refah” kampanyası yürüten Pekin’in tekelcilik karşıtı uygulamaları ve veri güvenliğini sağlama politikalarının süreceği düşünülüyor.

2022'DE DAHA AYRINTILI TEBDİRLER UYGULANABİLİR

Çinli finans kuruluşu CMB International Securities stratejisti Daniel So, “Son olay, Çin’in teknoloji şirketlerine ilişkin politikaları sonrası şekillenen piyasa korkularının tamamen ortadan kaldırılmadığını gösteriyor. Piyasa, bu yıl daha ayrıntılı düzenleyici tedbirlerin uygulanmasını bekliyor” değerlendirmesini yaptı.

Çin 2021'de Alibaba, Tencent, Didi gibi teknoloji devlerinin faaliyetlerine ilişkin ciddi düzenleyici tedbirler almış, bu tedbirler nedeniyle şirketlerin hisseleri ciddi zarar görmüş, pek çok milyarderin serveti erimişti.

ABD: Çin'e karşı yeni ticaret araçları gerekli

 

Çin’de enflasyon Türkiye’nin tam tersi

 

Çin’de altın satışı yüzde 12 arttı

 



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)