E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSkandal bankacıya rekor ödül ---

Skandal bankacıya rekor ödül

Skandal bankacıya rekor ödül
12 Eylül 2012 - 10:51 borsagundem.com

İsviçreli finans devi UBS’yi suçüstü yakalatan ihbarcı bankacı da hilekar çıktı. Ödül ise inanılmaz

BORSAGUNDEM.COM
ABD Vergi Dairesi IRS, İsviçreli finans devi UBS’in vergi kaçırma yöntemleri hakkında bilgi veren eski bir bankacıya 104 milyon dolar ödül verdi. Kendisini “Tarantula” olarak adlandıran eski UBS çalışanı Bradley Birkenfeld’in verdiği bilgiler, ABD’ye milyarlarca dolarlık vergi kaybı yaratan skandalı açığa çıkarmıştı.
Birkenfeld, UBS’in ABD’den vergi kaçırmasıyla ilgili bilgileri 2007 yılında vermişti. Financial Times’ın haberine göre IRS’ten gelen ödül, muhtemelen tarihte bir ihbarcıya verilen en büyük para ödülü.
Vergi kaçırma politikasının gün yüzüne çıkmasıyla birlikte UBS, ABD Adalet Bakanlığı’yla anlaşmak için 780 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Soruşturma sayesinde ayrıca, 5 milyar dolarlık vergi geriye dönük olarak tahsil edildi. 

Ancak ödül milyoneri olan Birkenfeld’in de başında benzer dertler var. İhbarcının, bir emlak patronunun vergi kaçırmasına yardım etmek suçundan 31 ay hapis yattığı ve henüz altı hafta önce serbest bırakıldığı kaydedildi. Kasım ayına kadar ev hapsinde tutulacak olan Birkenfeld’in, ödülün açıklandığı basın toplantısına katılmasına da izin verilmedi.
Skandalın patlak vermesiyle birlikte ABD’li makamlar bazı UBS, Credit Suisse ve Julius Baer yöneticileri, onlarca ABD vatandaşı ve İsviçre bankası Wegelin aleyhine ceza davaları açtı. Soruşturmaların İsrail ve bazı Asya ülkelerindeki bankalara uzanabileceği belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)