E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisŞok! Mehmet Şimşek istifa mı edecek?---

Şok! Mehmet Şimşek istifa mı edecek?

Şok! Mehmet Şimşek istifa mı edecek?
03 Aralık 2010 - 09:25 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Doğan Grubu ile ilgili olan iddialara açıklık getirdi

Mehmet Şimşek, Wikileaks iddialarıyla ilgili olarak "Hisse satın dediğimi ispatlasınlar, siyaseti bırakırım" dedi.
Bakan Şimşek, Doğan Grubu'na karşı herhangi bir husumet olmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV canlı yayınında soruları yanıtlıyor.

Şimşek Wikileaks belgeleriyle ilgili şunları söyledi: "Biz de hayretle izliyoruz. ABD'li diplomatların dedikoduyla birçok rapor ürettiklerine şahit oluyoruz. Ben 4 yıl orada çallıştım, bu raporların nasıl yazıldığını biliyorum. Gazeteler her sabah taranır. Gazete haberleri önemlidir ama bazı ifadelerin ikinci kez kontrol edilmesi gerekiyor. Meğer 2008 ortalarında ben Londra'da bir grup yatırımcıya demişim ki, Doğan hisselerini satın bunların sonu geldi türünden bir ifade kullanmışım. Benim için ticaret bakanı diyor ben o zaman Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı'ydım. O dönemde ben Maliye Bakanı olsam, vergi incelemesine vakıf olurum. Ama benim o dönemdeki vergi incelemesi hakkında bilgi sahibi olamam. Bunlar cehaletlerini ortaya koyuyorlar. Maliye Bakanlığı'nda yaklaşık 70 bin ile 90 bin arasında rapor yazılır yılda. Benim o raporlara vakıf olmam imkansız. Gazetelere yansımasa ya da ilgili mükellef bir şikayette bulunmazsa benim o incelemeyle bilgi sahibi olmam bile imkansız. Benim böyle bir şey yaptığımı, yatırımcıya Doğan hisselerini kullandığım kanıtlanırsa bir gün dahi siyasette durmam. Ben hiçbir zaman şirketler hakkında yorum yapmam. Londra'da iddia edildiği gibi bir ifade kullansaydım orada birileri çıkardı derdi ki Bakan Şimşek bunu söyledi. Böyle bir ifade kullanmadım. Hakkımdaki iddiaları gündeme getiren alçaktır. Maalesef Viyana sözleşmesiyle alçaklar korunuyor. Bazı akıllı sandığımız köşe yazarlarının bunun üzerine atlayıp yapılmış gibi yazıyorlar.

Türkiye'yle ilgili raporlara bakıyorum. Önemli bir kısmı orada burada çıkan dedikodu. Dedikodu üzerine basında bile çıkmayan çok aşağılayıcı yorumlarla olmaz. Alçakça yorumlar, ifadeler var. Türk diplomatları da var, onlar da bilgi aktarırlar. Ama bu şekilde değil. Bunların küstahlığının seviyesini göstermesi açısından yeterlidir.

Doğan Grubu'na karşı özel bir husumetimiz yok. Türkiye'nin dinamizmine katkıda bulunan her birey bizim için önemlidir. Biz kamu alacaklarının yapılandırılması düzenlemesini yaparken şu grup, bu grup ayrımı yapmadık. Doğan Grubu da bundan yararlanacak. Herkese eşit adaletle şekilde Meclis'e gönderdik. Herkes yararlanacak."

"Borç yapılandırması düzenlemesinden ne kadar gelir bekleniyor?" sorusunu yanıtlayan Şimşek, "Bu bir af değil. Ülkesini seven kurallara uyan iyi bir mükellefsiniz. Siz verginizi verdiniz sorun yok. Ben sizin kadar kurallara uymuyorum. Varsayalım ki ben hiç beyannamede bulunmadım, vergi vermedim. Maliye Bakanlığı incelerse 100 lira vermeniz gereken vergiye 300 liralık ceza istiyoruz, bir de 2005'ten itibaren her yıl yüzde 30 ve üstünde faiz yüklüyorsunuz. 100 liralık vergi 500-600 lira oluyor. Biz ne yapıyoruz? O 100 lirayı vereceksin. 2005'ten bu yana enflasyon farkı vereceksin. Hiçbir şekilde vergiden feragat söz konusu değildir. O gün ne vermesi gerekiyorsa reel vergi üzerinden tamamını alıyoruz. Eğer ödeme imkanı yoksa peşin belli bir enflasyon farkıyla taksit imkanı sağlıyoruz. Dün IMF heyetine de anlattım. Vergiyi tahsil etme konusunda herhangi bir problem söz konusu değil. Gerçek değeri üzerinden alıyoruz, af söz konusu değil. Özellikle rakam vermeyeceğim. Bu alacaklar çok büyük. 2011 ve sonraki bütçelerde bu yapılandırmadan gelecek bir kuruş gelir yok. Her ay o kalemden ne geliyorsa bütçeye ayrı bir dipnot olarak düşülecek" dedi.

Sıcak para tartışmalarını değerlendiren Bakan Şimşek şunları kaydetti: "Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye'de bir tasarruf açığı var, dış kaynak olmadan hızlı büyüyemiyorsunuz. Türkiye'de tasarruf oranı düşük. Kamunun da açıkları olduğu için tasarruf düşük. İlke olarak istihdamı olumlu yönde etkileyecek doğrudan yatırımın taraftarıyım."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismail04 Aralık 2010 00:18

    hakkındaki iddiaları ABD getirdi. Onlara niye birşey söyleyemiyorsunuz.Başkalarına söylüyor sunuz?

  • memoli03 Aralık 2010 10:50

    evet bizim 100 liralık borcumuza sevinirken diğer tarafta milyonlarca borcu olan şirketler esas bundan faydalanacak olanlar vergilerini peşin ödeyen memurlar veya özel kişilerin suçu ne sizce burda herzaman zamanında ödediği vergi suçmu sizce sayın bakan