E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSokak köpekleri teklifi Meclis'te! Ötenazi ve hapis cezası geliyor---

Sokak köpekleri teklifi Meclis'te! Ötenazi ve hapis cezası geliyor

Sokak köpekleri teklifi Meclis'te! Ötenazi ve hapis cezası geliyor
12 Temmuz 2024 - 16:23 borsagundem.com

AK Partili Güler, herhangi bir sebep olmadan bir hayvanının öldürülmesine 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getirildiğini belirterek, "Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış sahipsiz köpeklere ötanazi uygulamasını bu düzenlemede getiriyoruz" dedi.

AK Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu'ndan yapılan bilgilendirmeye göre, TBMM Başkanlığı'na sunulması planlanan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifiyle ilgili çalışmalar sürüyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifine ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Görüşler, beklentiler alındı. Rapor haline getirildi ve cumhurbaşkanımıza sunuldu. Yasa teklifimiz olgunlaştı. 17 maddelik yasa teklifimiz tarım komisyonunda ve sonra genel kurul çalışmalarında tamamlanacak.

Ötenazi düzenlemesi

Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötanazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz."

"Kuduz riskli vakalar artmış durumda"

TBMM'de kabul edilen ev hayvanlarına dair sözleşme var. Hükme bağlanmış pek çok olay ve karar var. Kanunumuz sokak hayvanlarını bakım evine almayı, kısırlaştırılmayı, aşılanarak, sokağa bırakılması gibi uygulama var. 20 yıllık tarihinde raporlara baktığımızda 2,5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sokak köpeğinin sahiplendirildiğine dair raporumuz var. Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda.

Belli ilçelerimizde karantina uygulanan, kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kaldı. Mevcut durum böyleyken bakanlık raporuna göre birçok kazanın meydana geldiği, bu kazalarda vefat eden vatandaşımızın sayısını 50-55 olduğu ortaya çıktı.

"Hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var"

Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var. Belli alanlarda, insanlarımızın yürüyüş yaptığı alanlarda çok sayıda köpeğin dışkısı toplumu tehdit edecek haline geliyor. Bu hastalıklar nedeniyle ameliyatlar yapılacak seviyede tahribatlara yol açıyor.

Merkezinde insan, hayvanı koruma, toplum sağlığını koruma başlığını getiriyoruz. Bu tanımlama devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştiriyoruz. Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması. Sahiplendirme noktasında bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz.

Hapis cezası

Kanunumuz tüm bu süreçlerde sokaklardaki hayvanlarla ilgili yetki belediyelerindir. Bakım, beslenme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz. Bu kanunumuzda herhangi bir sebep olmadan bir hayvanımızı öldürdüğünüzde ise 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz."

Erdoğan'dan sokak hayvanları ile ilgili açıklama: Öncelik sahiplendirme olacak

 

Bakanlıktan, 81 ile sokak hayvanları genelgesi

 

İçişleri Bakanlığı'ndan sokak hayvanları için genelge

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Melisa Serik07 Eylül 2024 12:24

    Sözde hayvanseverlerin gerçek yüzü 04.09.2024 Köpek Velisi hesabıyla kendisini tanıtan Özgünlü, Şanlıurfa'da kuduz olduğu iddia edilen 35 köpeği Ankara'ya taşımak suçundan tutuklanmıştı. Bu hesap ve kurduğu dernek üzerinden zengin olduğu ortaya çıkan Buket Özgünlü tutuklanmasının ardından hakkında inceleme başlatıldı 9 DAİRE, 2 DEPO, 7 ESTETİK AMELİYAT Köpekleri sakat bırakarak para topladığı iddia edilen Özgünlü'nün, 9 daire ve 2 depo satın alıp 7 defa da estetik ameliyatı olduğu ortaya çıktı. Buket Özgünlü'nün MASAK'ın incelemesinde derneğe gelen bağışlarla at yarışı oynadığı ortaya çıktı.

  • Yavuz Gereli07 Eylül 2024 12:22

    Sözde hayvanseverlerin gerçek yüzü ortaya çıktı... 28.Ağustos.2024 İstanbul’un Silivri ilçesinde sokak hayvanlarına destek amacıyla kurulan derneğin Vurgun yaptığı ortaya çıktı. Olayla ilgili 5 şüpheli gözaltında. İstanbul’un Silivri ilçesinde kurulan bir derneğin hayvan barınağı adı altında yaptığı Vurgun ortaya çıktı. Masak tarafından hazırlanan raporda, 2018 yılında kurulan derneğin Sokak hayvanlarının barınma ve beslenme ihtiyaçlarına destek amacıyla bağış topladığı ifade edildi. Raporda, 2021-2024 yılları arasında Dernek hesabına 37.323.77 TL para girişi olduğunun tespit edildiği belirtilirken bu miktarın 30 milyon lirasının bağış olduğu ifade edildi. Ancak Dernek hesabındaki paraların yaklaşık 3000 farklı işlemle dernek başkanı ve yöneticisi pozisyondaki kişilerin hesaplarına aktarıldığı tespit edildi. MASAK tarafından hazırlanan raporun ardından 5 şüpheli gözaltına alındı. SOKAK KÖPEKLERİ NİÇİN TOPLANMIYOR? ANLAYIN ARTIK SİZ DE...!!

  • ABDULLAH REMZİ07 Eylül 2024 12:22

    10 gün önce, İstanbul / Fatih'te sokak köpekleri zihinsel engelli bir vatandaşımızı parçalayarak ÖLDÜRDÜLER!! Yasa çıktığı halde sokak köpeklerini toplamayan Fatih Belediyesi, başta belediye başkanı olmak üzere, tüm sorumluları şimdi ne düşünüyorlar acaba? Ölen vatandaşımızın vebali FATİH BELEDİYESİ yetkililerinìn boynunda mahşere kadar asılı kalsın!!. Bu ölümden sorumlu herkesin ALLAH BELASINI VERSİN!! FATİH BELEDİYE BAŞKANI İSTİFA!!!

  • pazarci14 Temmuz 2024 09:36

    adi ustunde hayvan.basi bos hayvanin yerlesim birimleri icinde ne isi var,hhaaa birde egitilmmemis sozde hayvan dostlari var ,onlarida toplayin hep birlikte barinaklara ve bu sayede onlarda dostlarindan ayrilip yanliz kalmamis olurlar......hayvan ve doga sevgisi olan insanlar ,oncelikle cevresini temiz tutar ve cevresini saygi gosterrir tabi hayvan ve hayvanlarin yasamasi gerektigi gibi duzen kurar,ucbestane capulcu kendini bilmez  neymis hayvan haklari ........agzimi bozmiyayim. saygilar 

  • misafir13 Temmuz 2024 11:22

    Sokağımda 5 tane kedi yavrusu var hergün 1 litre süt veriyorum 3 tanesinin birer  gözü kör edilmiş diğer büyük kediler tarafından.BARINAKTA olsa gözetim altında olur .Arabaların ezdiklerinin sayısını kimse bilmiyor.SOKAKTA HAYVAN OLMAMASI BİR HAYVAN HAKKIDIR.

  • A1013 Temmuz 2024 12:23

    İşte o kediler 1 seneye kalmadan adedi 15 e bir sonraki sene de 45 e çıkacak. 

  • Turkogluturk13 Temmuz 2024 07:38

    Yecavuzculeri kadin katillerini gormezden gelenler onlara ceza indirimi yapanlar soz konusu koprk olunca saldiriya geciyor.bunda acaba kopegin abdest bozduguna inananlarin parmagimi var.

  • Oytun Basaran07 Eylül 2024 12:27

    Yahu kardesim ne sacmaliyorsun sen? Konusulan konu sokak kopekleri TECAVUZCULER DEGIL?? APTAL APTAL, SALAK SALAK argumanlar ileri suruyorsun? Dangalakmisin nesin sen?

  • Turkogluturk13 Temmuz 2024 13:22

    Tecavuzculet okumus protesto etmis.koskoca turk ordusuna kumpas kurfular gikiniz cikmadi 2 sokak kopegi saldirdi yergok .sirf gundem degistirmek ugruna ,noldu gaz bulsmadinizmi,

  • Bitsin bu delilik artık 13 Temmuz 2024 05:02

    Menülerinden et yemeklerini çıkarmayan sözde hayvanseverlerin yani kafası Leyla bir avuç azınlık yüzünden umarım bu iş aksamaz söz konusu olan yılda yüzlerce ölüm ve yüz binlerce ısırılma vakası buna karşı çıkanlar eminim sokaklarda ayı sırtlan da dolaşsa onlarada dokunmayın derler.

  • Turkogluturk13 Temmuz 2024 13:25

    Atma nerde yuzlerce olum.ayni habet isitilip servis ediliyor.sirf hirsizlik yolsuzluk haberleri gundeme cikmasin diye.ornekmi 600 kisi ile gidilen almanya,5 ucak ile gidilen abd..gundeme gelmiyor.peki kadin cinayetleri

  • Sokakta hayvan olmaz, hele köpek hiç olmaz12 Temmuz 2024 17:09

    Kısmen çözüm getirip, işi kökünden halletmeyecek bir yasa, tamamen top çevirilmiş sorumluluktan kaçınıp keskin kararlar alınmamış Kuduz riski ötenazi diyor, bunu nasıl bileceksin her köpeğin altında yazmıyor, anında saldırgan olmuyor ya birini ısırdı muamma uyutma diyor, bunu nasın anlayacaksın saldırınca ıspatlanmış olacak yani biri mağdur olunca, bu da tamamen saçmalık, mahallede uysal olup yarın birine saldırmayacağı garantisi var mı yok emeklilere asgari ücrete ihtiyaç sahiplerine veremezken, bu köpeklere bu paraların enerjinin harcanması tamamen saçmalık köpekleri insanlardan önde tutan onlara tapan tayfa bu yasa ile hiçbir kişiye işlem uygulatmaz, saldırmadı der kuduz değil der, veteriner geldi mi der bir dünya kaos çıkar kargaşa çıkar, Çoğu lafta kalır gerçeklikten uzak uygulanabilirliği olmayan şeyler Hiçbir medeni ülkede sokakta hayvan olmaz, neresidnen bakarsan bak rezalet ve risktir. Toplumdan bu kadar destek alıpta bu yasayı böyle eksik muammalı çıkarmak yakışmadı.