E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporSon mektubu Aziz Yıldırım'a---

Son mektubu Aziz Yıldırım'a

Son mektubu Aziz Yıldırım'a
14 Ocak 2012 - 08:56 borsagundem.com

Lefter Küçükandonyadis, 86 yaşında hayata gözlerini yumdu. Efsane yıldız kısa süre önce zatürre teşhisiyle hastaneye yatırılmıştı

Türk futbolunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Lefter Küçükandonyadis dün gece hayata gözlerini yumdu. 86 yaşında yaşamını yitiren “Ordinaryüs” kısa süre önce zatürre teşhisiyle hastaneye yatırılmıştı.
1926 yılında Rum bir balıkçı ve Türk bir annenin çocuğu olarak Büyükada’da dünyaya gelen Lefter, 39 yaşına kadar futbol oynadı.
Taksim Spor Kulübü’nde futbola başlayan Lefter’in profesyonel olarak oynayabilmesi için 1941’de yaşı büyütüldü. İki yıl Taksim forması giydikten sonra 1943’te, 4 yıl sürecek vatani görevine başladı. 1947’de İstanbul’a döner dönmez Fenerbahçe ile anlaştı ve 1964’e kadar sarı-lacivertli forma altında top koşturdu.
1953-54 yılında İstanbul Ligi gol kralı olan Lefter, 1 yıl İtalya’nın ACF Fiorentina, 1 yıl da Fransa’nın OGC Nice takımında yer aldı. Bu takımlardaki futboluyla da şöhrete ulaşan efsane yıldıza golcülüğü nedeniyle “Ver Lefter’e, yaz deftere“ sloganı yaratıldı. Ayrıca futboldaki ustalığı yüzünden kendisine “ORDİNARYÜS“ lakabı takıldı.
Büyükada’dan hiç ayrılmadan yaşamını sürdüren Lefter Küçükandonyadis için Kadıköy Kuşdili parkında 3 Mayıs 2009’ta bir heykel de yapıldı.
Dün gece 20.01’de “Ağır solunum ve kalp yetmezliği” nedeniyle hayata gözlerini yuman Küçükandonyadis’in cezanesi pazar günü Şükrü Saracoğlu stadında düzenlenecek tören sonrası Büyük Ada’dan kaldırılacak.

Lefter hep ilklerin futbolcusu olmuştu. 50 kez (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı) milli forma giyerek, altın şeref madalyası alan ilk futbolcu oldu. Ay-yıldızlı forma altında attığı 21 golle, en çok gol atan futbolcu unvanını uzun süre elinde tuttu. 9 kez Milli Takım kaptanlığı yaptı.
 “Saygıyla anıyoruz”
Fenerbahçe kulübü, Lefter’in kaybı üzerine yarın Şükrü Saracoğlu Stadı’nda yapmayı düşündüğü geniş kapsamlı basın toplantısını daha sonra açıklanacak bir tarihe erteledi. Bu arada yönetim, acı kayıp üzerine bir bildiri yayınlayarak “ Bir süredir hastanede tedavi gören kulübümüzün efsane futbolcusu ve büyük değeri Lefter Küçükandonyadis’in bu akşam (dün) saatlerinde hayatını kaybettiği haberini derin üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Sadece camiamız değil, Türk sporu bugün en büyük isimlerinden birini kaybetmiştir. Lefter Küçükandonyadis ismi Türk sporuna yaptığı katkılarla ve hepimize örnek olan o güzel duruşu ile her zaman saygıyla anılacaktır ” ifadelerini kullandı..

Fenerbahçe forması altında 615 maç oynadı, 423 gol attı. Kariyeri boyunca ise 832 gol atarak rekor kırdı. Sarı-lacivertli forma ile İstanbul Profesyonel Ligi’nde 2, Türkiye Ligi’nde ise 3 kere şampiyonluk yaşadı.
 Başkan’a son mektup
Lefter, vefat ettiği Amerikan Hastanesi’ne kaldırılmadan önce Metris’te bulunan Başkan Aziz Yıldırım’a duygu yüklü bir mektup göndermiş, “Sana ve Fenerbahçe’ye haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Ne kadar ömrüm kaldı bilemem. Hakkını helal et” ifadelerini kullanmıştı
Fenerbahçe’nin unutulmaz efsanesi Lefter, vefat ettiği Amerikan Hastanesi’ne kaldırılmadan önce Metris Cezaevi’nde bulunan Başkan Aziz Yıldırım’a oldukça duygusal ifadelerin bulunduğu bir mektup yazmıştı.
Lefter’in torunu aracılığıyla Yıldırım’a ulaştırdığı, duygu yüklü bu son mektubunda şu ifadeler yer almıştı:
“İlk önce sana güç, kuvvet ve sabırlar diliyorum. Fenerbahçe’ye ve sana haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bunu yanına gelip söylemek isterdim ama doktorum izin vermiyor. Ben formayı giyerek hizmet ettim Fenerbahçe’ye. Sen ise başkan olarak inanılmaz işler başardın. Gelip gözlerimle gördüm. Daha yapacağın çok iş var. Yürekten söylüyorum ki yapacaksın. Moralini bozma, herkes senin yanında. Ne kadar ömrüm kaldı bilemem. Hakkını helal et yeter benim için”  

1964’te futbolu bıraktıktan sonra Yunan Egaleo, G.Afrika’nın Johannesburg takımlarında futbolcu antrenör olarak yer aldı. Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdmanyurdu ve Boluspor’da teknik direktörlük görevinde bulundu. 1966-67 sezonunda Mersin İdmanyurdu’nu 1. lige yükseltti.
Taziye yağmuru
Lefter Küçükandonyadis’in vefatı nedeniyle Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş olmak üzere bir çok kulüp başsağlığı mesajları yayınladı. Spor ve siyaset dünyasının bir çok ünlü ismi de taziyelerini bildirirken bazıları da Amerikan Hastanesi’ne geldi. Vefat haberinin duyulmasından sonra Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç, İdari Menajer Hasan Çetinkaya, Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Doğan ve futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen, hastaneye gelerek, yetkililerden bilgi aldı ve Lefter Küçükandonyadis’in ailesiyle görüştü. Bir grup sarı-lacivertli taraftar da hastane bahçesine gelerek beklemeye başladı. Hastanenin yan tarafındaki bir binaya da büyük boy Fenerbahçe bayrağının asıldığı dikkatlerden kaçmadı.

MİLLİYET’te spor yazarlığı
Antrenörlük görevini çok sürdürmeyen Lefter, MİLLİYET’te spor yazarlığına başladı. Futbolumuzun efsane ismi uzun süren spor yazarlığı görevine 2000 yılların başında MİLLİYET’te noktayı koymuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)