E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P 500'e yüzde 30'luk düzeltme gelebilir---

S&P 500'e yüzde 30'luk düzeltme gelebilir

S&P 500'e yüzde 30'luk düzeltme gelebilir
07 Nisan 2014 - 09:17 borsagundem.com

ABD'de açıklanan kritik verilerin piyasa beklentisinde olmaması borsalara sert satışlar getirebilir

ABD’de açıklanan istihdam verilerinin beklenildiği kadar iyi gelmemesi ve şirket gelirlerine yönelik kar tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi özellikle AV piyasalarında geçen haftanın son gününde sert düşüşlere neden oldu. Ancak başta Societe Generale ve Saxo Bank olmak üzere piyasadan gelen yorumlara bakılırsa bu düşüşler çok daha büyük kayıpların yalnızca birer işaretçisi. Yapılan açıklamalara göre, ABD'nin en büyük 500 şirketinin işlem gördüğü S&P 500 Endeksi büyük bir düzeltmenin eşiğinde. Saxo Bank’tan yapılan açıklamada halen 1865 puanda bulunan endeksin en çok 1900-1950 bandına kadar yükseleceği ancak hemen ardından yüzde 30’luk sert bir düşüş yaşayacağı ileri sürüldü.

‘YILIN TAMAMI ETKİLENİR’

Gelen bilgilere göre söz konusu düşüşün başlamasından itibaren etkileri sadece 1-2 ay veya 1-2 çeyrek ile sınırlı kalmayacak, 2014’ün sonuna kadar etkisini hissettirecek. Banka yetkilileri endeksin halen 1865 puanda olduğuna da işaret ederek söz konusu düzeltmenin artık çok da uzakta olmadığı uyarısında bulundu. Societe Generale’in  yorumlarına göre ise piyasalar 2008’den bu yana emtia ve sabit gelirler kanadında sert düzeltmeler yaşarken benzer bir hareket henüz borsalarda yaşanmadı. Bankaya göre son yıllarda yaşanan küresel borsa hareketlerine bakıldığında hemen hemen her yıl yüzde 10’luk,  her yılda bir ise yüzde ortalama yüzde 25-30 arasında değişen kayıplar yaşanıyor. Bu düzeltme döngüsüde S&P 500’ün küçük düşüşlerle bugüne kadar geldiğine işaret edilerek bir sonraki düzeltmenin istatistiklere göre değerlendirildiğinde oldukça büyük olmasının beklenebileceği bildirildi. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, toparlanmaya rağmen ABD’de pek çok insanın halen resesyonun etkilerini yaşadığını söyledi.

HONG KONG’UN RİSKİ HIZLA ARTIYOR

Dünya ekonomisinin yükselen yıldızlarının büyük bir çoğunluğu Asya’dan geliyor. Hong Kong ise bu yıldızların arasında en parlak olanlarından. Gerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e yakınlığı ve gerekse sermaye piyasalarında oynadığı rol nedeniyle öne çıkan Hong Kon için zor günlerin yaklaştığı ileri sürülüyor. Yapılan yorumlara göre ülke gerek Çin’in ve gerekse kendi topraklarındaki gayrimenkul balonunun kurbanı olmak üzere. Ülkenin önde gelen bankalarının Çin’in gayrimenkul piyasalarında bulunan toplam riskleri yüzde 10’luk seviyelerinden yüzde 49’a kadar yükseldi. Uzmanlar ABD’nin faiz oranlarının düşük seviyelerde kaldığı sürece bunun Çin ve Hong Kong’un gayrimenkul piyasalarını şişirmeye devam edeceğine işaret ediyor.

KRİZ BEKLENMEDİK BİR ANDA VURABİLİR

The Economist Intelligence Unist’in araştırmasına göre Hong Kong’da yaşanan çıkışın doğrudan ABD ve AB kaynaklı olduğuna işret edilirken iniş sürecinin de yine bu iki dinamik nedeniyle olacağı belirtiliyor. Uzmanlar ABD ve AB ekonomilerinden gelen işaretlere bakıldığında Hong Kong için olası bir krizin beklenmedik bir hızla gelebileceği uyarısında bulunuyor. Buna göre Batı piyasalarında yaşanacak bir dalgalanmanın Asya piyasalarına daha az likidite akışı anlamına geleceği ve bu durumun hem Çin ve hem de Hong Kong’da sert etkilere neden olacağı belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kdmr07 Nisan 2014 11:31

    inanmayın bunlara bunlar düşücek dediyse kesin çıkar emin olun...siz de arkanızdan bakarsınız öyle ağzınız açık.

  • hisselere veda07 Nisan 2014 10:52

    ben sattım tüm hisselerimi en az 8 ay almayacağım.%30 düşüş çok sert kredi kullananların zorunlu satışıyla birlikte daha fazla da yaşanabilir.