E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P not indiriminde erken davrandı---

S&P not indiriminde erken davrandı

S&P not indiriminde erken davrandı
08 Şubat 2014 - 16:00 borsagundem.com

Not indirimi pek akıllıca olmaz. Çünkü 2014’ün ikinci yarısını bilmiyoruz

ALB Menkul Değerler Analisti Ahmet Akgül Türkiye'nin geçmişten bugüne aldığı kredi notlarını ve bu notların geleceğini değerlendirdi.
 
Akgül analizinde şu değerlendirmelerde bulundu;
 
Türkiye ilk kredi notunu 4 Mayıs 1992’de S&P’den aldı. Notumuz BBB seviyesindeydi. Ertesi gün Moody’s’den Baa3 kredi notu geldi. Art arda gelen kredi notlarına bir yenisi 2 yıl sonra eklendi. Fitch, kredi notumuzun B olduğunu açıkladı. S&P ve Moody’s’in notu yatırım yapılabilir seviyenin altı olan spekülatif seviyedeydi.
Moody’s 2 yıl sonra Baa3 olan notumuzu Ba1 seviyesine çekti. Ardından verilen notları aynı şekilde S&P ve Fitch de spekülatif seviyeye indirdi. 2004 yılına kadar Türkiye’nin kredi notu spekülatif seviyelerde kaldı. 2004 yılına geldiğimizde S&P ve 2005 yılında da Moody’s ve Fitch kredi notlarımızı yükseltti. Bundan sonraki süreçte görünümler dalgalı bir seyir izledi.
 
Yakın geçmişe baktığımızda 2013 yılında kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım yönünde iyi haberler geldi. Ancak Türkiye, not artışlarından sonra artan yurtiçi tansiyon seebiyle kendine bir türlü gelemedi. Keza, gelişmekte olan ülkeler de paralel olarak, yurtiçi ağırlıklı tansiyonun etkisinde kalmışlardır.
2014 yılında da tansiyon devam etmekle beraber 7 Şubat tarihinde S&P’den adım geldi ve notumuz olan BB+'ta durağan olan görünüm negatife çekildi. Gerekçe olarak, ekonominin büyümesindeki sert yavaşlama riskinin var olması ve düşük büyüme oranının Türk bankalarının varlık kaliteleri üzerinde yapacağı baskı olasılığı gösterildi.
Tarihsel olarak baktığımızda S&P’nin agresif adımlar attığını görüyoruz. Yani ilk olarak S&P’nin bu adımının panik havası oluşturmaması gerekir. BB+ notumuz hala korunuyor. Yine tarihsel olarak baktığımızda Moody’s’in biraz daha temkinli davrandığını ve sık adım atmadığını görüyoruz.
 
Eğer kredi derecelendirme kuruluşu olsaydınız atacağınız adım ne olurdu?
Ahmet Akgül kredi derecelendirme kuruluşlarının atabileceği adımlara ilişki şunları söyledi: "İlk başta yurtiçi politik risklerin göze batacağını söyleyebiliriz. Bu politik risk ise yurtiçinde agresif olarak fiyatlanıyor. En temel risk politik olarak görülmelidir. Bunun için de kredi derecelendirme kuruluşlarının özellikle Mart ayını bekleyeceklerini söyleyebiliriz.
 
İkinci risk ise faiz ve kur kanadı… 2013 yılının ortalarından bu yana değer risk primimizi gösteren CDS’in yüzde 70 ve kurun yüzde 15 değer kaybettiğini görüyoruz. 21 Ocak’ta toplanan TCMB’den piyasanın net mesaj almaması ile beraber, kur tarafında yukarı yönlü ivmenin güçlendiğini gördük ve TCMB’den iki yıl aradan sonra doğrudan müdahale geldi. Burada aslında TCMB 2,30’lardan sonrasına izin vermeyeceğinin ilk adımı gelmişti. Ardından olağanüstü toplanma kararının alınması ile gevşeyen kur, gelen radikal kararlarla 2,20’lerin altını gördü. Kur tarafı hala gevşeme eğilimine devam etse de tansiyonun devam ettiğini söyleyebiliriz.
 
Kurdaki volatilite ve faizlerdeki artış ile beraber ekonomideki dengelerin de olumsuz yönde değişeceği beklenmelidir. Bu parametrelerin de not üzerinde baskı oluşturabileceğini söyleyebiliriz. Hatırlayalım, S&P 2006 yılında notta aşağı yönlü görünüm değişikliğine gitmiş ve gerekçe olarak da temel ekonomik göstergelerdeki bozulmayı ve TCMB’nin faiz artırması ile yan etkilerin olabileceğini söylemişti.
Yurtiçinde, küresel ekonomideki gelişmelerden çok yurtiçi gelişmelerin ağırlıklı etki yarattığını unutmamak gerekir. Son açıklanan ABD verisinin (tarım dışı istihdam) bile fiyatlanmadığını gördük.
 
Notlarda olası düşüşlerin gelmesini Mart sonrası için bekleyebiliriz. Ama burada -eğer devreye girecektir. Eğer Mart ayından sonra (ikinci yarıda) belirsizlik devam ederse siyasi risklerin notlara etki etmesi beklenebilir.
 
Geçmişte gelen görünümlerdeki düşüşlerde aşağıdaki sebeplerin gösterildiğini söyleyebiliriz:
 
-              Temel ekonomik göstergelerdeki bozulma
-              TCMB faiz artırımı ile gelen yan etkiler
-              Ekonomik görünüme gölge düşüren siyasi tansiyon
-              Küresel ekonomik sorunlar
-              Enflasyon hedeflerinden sapma
 
Not artırımlarının geldiği 2004-2005’li yıllardan bu yana notlarımızda herhangi bir düşüşün olmadığının altını çizelim.
 
Kredi derecelendirme kuruluşlarının görünümler konusundaki adımlarına hazırlıklı olalım fakat not indirimleri pek akıllıca olmaz. Çünkü 2014’ün ikinci yarısını bilmiyoruz.
Bu yazı ile tüm bu negatifliklerin arasında kaybolmuşken sisin kalkması ile gelebilecek görünümdeki artış veya not artırımlarını yani siyah kuğuyu unutmayalım!"

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (32)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deutsche10 Şubat 2014 01:55

    “İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten kolaydır…” bu sözden yola çıkarsak kimse gerçeklere inanmıyor. Daha önceleri iyi gitmeyen şeyler medya ve uzman denilen aslında bir halttan anlamayan kesimlerce her şey güzel gösterilirdi birileri de çıkıp bunun görünenden daha farklı olduğunu söyleyince kimse buna inanmak istemiyor. Bu kuruluşlara daha önce itibar ediliyordu da şimdi ne oldu kimse itibar etmez oldu. Bu kuruluşlar bizlerden daha iyi biliyor ülkenin ekonomik halini. Kimse kendini kandırmasın enflasyonu düşük göstermek için enflasyon sepetinden temel ihtiyaç maddelerinde oynamalar yaparak örneğin insanların yaşamında hiç yeri alakası olmayan şeyleri sepete eklediler . örneğin kendir ipi. faizleri aşağı çekmek içinse durmadan para bastılar şimdi ne oldu ortada kum gibi TL var değer yitiriyor . uzun lafın kısası olaylar göründüğünden daha çok vahim yabancı bu işleri icat eden adamlar tereciye tere satamazsın o kadar...

  • borsacı09 Şubat 2014 23:06

    Bu haber zaten çıkma düşüncesi olan yabancıların kararını hızlandıracaktır. Yarın 62500 63000 ki seviyeler görülebilir. Endekste yukarı tepkiler satıs firsati. 58000 61000 seviyeleri kademeli olarak alım fırsatı. İki kere dip yaptı üçüncüde kırar. Bu karanlık atmosferde dikkat edilmeli.

  • benetya09 Şubat 2014 21:39

    1-2 gün endeksi tutsalar da bu aldatıcı bahar olur dikkatli olun

  • TEZGAH09 Şubat 2014 21:06

    BİR TEZGAH KURANLAR İKİ YARDAKCILARI YADA TAMTAMCILARI BİZ ONLARA İŞBİRLİKCİ DİYORUZ BU ÜLKENİN KADERİ BU İHANETCİ BU ÜLKEDE ARAMADIĞIN KADAR ÇOK MİLLETİ SÖMÜRMEKTEN VAZGEÇİN KARDEŞİM ALIN TERİNİZİ YİYİN

  • yürekli09 Şubat 2014 20:36

    ali efendi güle güle allah selamet versin.heyyamcılık yapıp insanları yanıltmayın .niçin satış yapılsın.bize not artışı gelmediki bu kurumdan kendince durağandan neğatife çekti.Bizimle çalışan bir kurum değil o açıdan rahat olun sabah ufak bir eksi ile başlanır.halk bankası ve petkim morali ile bu piyasa gider .adamların ekmeğine yağ süren enayilerden olmayalım.birazda yürekli olalım.

  • kavuncu1909 Şubat 2014 19:02

    doların son 3 günde düşüşe gecmesi birilerini rahatsız etmiş olmalı

  • Ali09 Şubat 2014 16:58

    Pazartesi sabahtan satacam elimdeki kağıtları bunun arkasında gelir. 58 binler hayal değil.

  • misafri09 Şubat 2014 16:04

    bi sürü tarihsel boş lafları sıralamışsın iyde bu sp görünümü degiştimeye ne sebep göstermiş elbetteki bi açıklama yapmış onu niye yazmadın tarihsel açıklama yapacaktın bu kredi derecelendirme kuruluşları istanbulda toplantı yapmadımı9 ve not işini seçimden sonraya bırakmadımı onu niye yazmıyon demkki önemli bişe oldu

  • diyar2109 Şubat 2014 15:54

    abiiii allah aşkına şu sp ye bir şamar vuralım pazartesi.allah billah aşkına.satış yapmayın boşuna kerdeşim.bazı arkadaşlar çok güzel söylüyor.

  • Küresel09 Şubat 2014 14:34

    Küresel finans tetikçisi CİA cve ABD emrinde

  • BERKAY09 Şubat 2014 13:11

    elinde malı olan bu habere üzülür, olmayan sevinir,ee borsa böyle bir şey, borsa kim kime korsa

  • kadir09 Şubat 2014 12:50

    mevzu bizim neyi taktığımız değil para yabancıda onlar ne strateji izleyecek?

  • ali uzun09 Şubat 2014 12:45

    bu i...sp böyledir..diğerleri nor atırırken bekler zamanı gelmedi der.bahane arar...not düşürmeye gelince en erken harekete gecer...niye .çünkü para vermiyoruz...

  • grerder09 Şubat 2014 01:10

    kimdir bu s&p ciddiye bile almayın.tırt gelir vırıs geçer.yunanistanın bile notunu düşürmediler,güney kıbrısın bile bunlar bizi sıkıştırmaya çalışan kan emiciler.

  • T.C. için.08 Şubat 2014 21:37

    bu kurum not arrtırımında bulunma tenezzülünü bile gösteremeyecek kadar bu ülkenin karşısında bir tutum sergilemiştir zaten.bu açıdan bizim nazarı itibarımızda onunda sayğınlığı yoktur.ülkemi ve vatanımı seveni bende severim.ancak bu adamlar gerçek anlamda TÜRK düşmanlığına soyunan ekonomik yönde zarar vermek isteyenleri ciddiye almayıp ters şekilde cevap verelim.hisselerimize daha çok destek vererek ufakta olsa alımlarla .heyecana gelip satışlarla değil.biz bu topraklar için çok can verdik.kıçı kırık birkaç kurumun zarar vermesini elimizin tersiyle iteriz.

  • şerif08 Şubat 2014 21:01

    şu aracı kurumlar utanmadan ahkam kesiyorlar.bizlere 90000 den borsa 100000 olacak diye hisse aldırdılar.yabancıların malını pazarladılar. şimdide konuşuyorlar.biz bittik.inşallah borsa 50000 e düşer.bizle yabancılarda kredili mal aln speklerde batar

  • Alıntıdır08 Şubat 2014 20:30

    ''S&P nin çıkışı çok anlamsız,yersiz,gereksiz ve haksızdır-finansal tetikçiliğe soyunmuş'

  • Borsacı08 Şubat 2014 20:04

    Evet ; "TÜRKİYE CUMHURİYETİ" dünyada saygınlığı olan koskoca bir devlettir ... Hacı sen hükümetle devleti birbirine karıştırıyorsun galiba ...

  • kartala :)08 Şubat 2014 19:43

    bahsettiklerim din, iman, vatan millet sakaryayı satmayı, kendilerini pazarlamayı, suçlarını örtbas etmeyi iyi bilirler zaten :) değilsen kızma kartal :) satıcılığı ben bilmem, biliyorsan da helal olsun sana :)

  • kartaly32308 Şubat 2014 19:08

    dostum..başlarım senin akp yandaşı kelimene.ben sadece istikrar ve güven ortamından yanayım....hee hisse bazlı hareket edin derkende bu günlere kadar yapmış olduğunuz hatalı alım ve satımlardan vaz geçin artık..he birde seni borsa diye alıp satarım ben sermaye araclarında

  • akp yandaşı kartal y323 e cevaben08 Şubat 2014 18:39

    hisse bazlı dediğin zaten bankalar düştü mü çoğu kurumsal şirket düşüyor kartal, kıytırık hisselerin de sağı solu belli olmuyor, manip, patron kağıdı oluyor. borsayı tam kavrayamamışsın sen bence...

  • KARTALY32308 Şubat 2014 18:08

    ALDIRIŞ DAHİ ETMEYİN......YURT DIŞI HİÇ BİR HABER AKIŞINI YADA YURT İÇİ HABER AKIŞLARINI BAZ ALMAYIN.......HİSSE BAZLI HAREKET EDİN..BENDEN DEMESİ......

  • Ali Demir08 Şubat 2014 18:06

    Bi kara pazartesi daha yaşayacağız herhalde,tam toparlanıyoruz derken 60 binlere doğru kayarız.60 bin tutunamassak 55 bin desteği var.Eğer seçimlerden ak parti güçlenerek çıkamassa , yada en kötüsü , şu andaki durumunu koruyamassa ,yerel seçimin ardından , erken seçim kararı alınır 55 bin altı nerelere kadar ineriz hiç bir şey tahmin edemem.Kişisel düşünceler yatırım tavsiyesi değildir.

  • metin08 Şubat 2014 18:01

    Dovuz cikar salak gibi bakarsan olca bu iyi olmus bu beceriksizlere akillanirlarsa bunda sonra iyi olur.

  • hacıdan borsacıya cevap08 Şubat 2014 17:58

    hahaha koskoca türkiyeymiş, dev aynasına mı bakıyorsun? yabancının parasına muhtaç, üretmeyen, hazırdan yiyen, komşularına bile söz geçiremeyen, yolsuzluğu, hırsızlığı, adaletsizliği, hukuksuzluğu, yandaşlığı benimsemiş türkiye diyeceksin daha doğru olur..

  • x 08 Şubat 2014 17:41

    eee doğal olarak en iyi para kazanma oratmı şimdilik burası seçim falan derken, sizi gidi goygoycular sizi, işinize gelince artırın gelmeyince düşürün demi

  • Broker08 Şubat 2014 17:31

    Görünen köy kılavuz istemez! Borsa batar, döviz yükselir! Yabancılara büyük geçmiş olsun!

  • Borsacı08 Şubat 2014 17:24

    Bu adamlara kim yetki veriyor ki koskoca TÜRKİYE CUMHURİYETİ 'nin notunu indiriyorlar. Bunların haddine mi düşmüş not indirmek. Derhal nota verelim ABD 'ye bu saygısızlığı geri çeksin ...

  • berkay08 Şubat 2014 17:14

    maksatlı ve türkiye yi kötüleme güdümlü indirim gerçeği yansıtmıyor... kaaleye almayın

  • yahni08 Şubat 2014 17:00

    böyle başa böyle traş.

  • amaç08 Şubat 2014 16:45

    dertleri bulanık suda balık avlamak onun için suyu bulandırmaya çalışıyorlar. küçük yatırımcının elindeki hisseyi sattırsın ki alttan ala 55 binden alırsa 65 binden satar para kazanmanın kolay yolu borsanın yüzde altmışı yabancının elinde bunlar kendi ayaklarına kurşun sıkmaz

  • baba08 Şubat 2014 16:42

    spek arkadaşlar oyun bunlar kanmayın sakın aşagıdan toplayacaklar makarnalar hissenize sahip çıkın