E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P'den acemice davranış---

S&P'den acemice davranış

S&P'den acemice davranış
08 Şubat 2014 - 08:57 borsagundem.com

​Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Uskuay, "S&P'nin kararı önemsenecek bir karar değil" dedi

Ekonomistler, Standart&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu koruyarak, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesinin çok sınırlı etki yapabileceğini belirtti.

Ekonomistler, S&P'nin kararını değerlendirdi. Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, S&P'nin zaten Türkiye'ye diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşuna göre daha negatif yaklaştığını ve yüzden de yatırım yapılabilir kategorisine yükseltmediğini söyledi.

S&P'nin şimdi de görünümü negatife alarak Türkiye'nin notunun mevcut kademenin de altına indirebileceği mesajını verdiğini ifade eden Bürümcekçi, "Yine de piyasa üzerindeki etkisinin diğer iki kredi derecelendirme kuruluşunun benzer bir kararı almasına göre çok sınırlı kalacağını düşünüyorum" dedi.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesinin piyasa üzerinde çok fazla etkisi olmayacağını söyledi.

Uskuay, S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesine ilişkin yaptığı açıklamada, S&P'nin, Merkez Bankası'nın faiz artırımından sonraki süreçte Türkiye büyümesinde sert bir şekilde iniş gerçekleşebileceği ihtimaliyle görünümü negatife düşürdüğünü belirttiğini ifade etti.

S&P'nin Merkez Bankası'nın rezervleri azaldığı için Türkiye'nin dış dengesizliklerinin ön plana çıktığını söylediğini aktaran Uskuay, "Fakat Merkez Bankası zaten rezervlerdeki yaşanan kaybı tolere etmek amacıyla faizleri artırdı. Yani böyle bir endişe olmasına gerek yok" dedi.

S&P bu kararının çok fazla önemsenecek bir karar olmadığını belirten Uskuay, "S&P'nin büyümeye yönelik endişeleri var, fakat bu çok acil verilmiş bir karar olarak nitelendirilebilir. Zaten yatırım yapılabilir seviyede değildi; Moody's ve Fitch yapsa 'hadi neyse' derdim ama S&P olduğu için piyasayı çok fazla etkileyeceğini düşünmüyoruz" yorumunu yaptı. 

ACEMİCE DAVRANIŞ
Economics Consulting (EEC) Kurucusu ve Ekonomist Şevin Ekinci, S&P'nin kararının şok etkisi yaratmış olabileceğini belirterek, kararın cuma akşamı gelmesinin piyasalar için bir nebze olumlu olduğunu ifade etti.

S&P'nin raporunda Merkez Bankası'nın aldığı para politikası kararlarına atıf yapıldığını söyleyen Ekinci, şunları kaydetti:

"Ancak unutmamak gerekir ki şu anda Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırım kararının büyümeye etkisini sorgulayan aynı insanlar; Merkez Bankası faizi artırmadan önce faizleri artırsın diye baskı yapan insanlardı. Burada bir seçim yapılması gerekiyordu ve Merkez Bankası spekülatif hareketlere karşı bir önlem aldı; alması gereken bir önlem aldı. Tam bu hareketten bir hafta sonra bunun büyüme üzerine risk teşkil ettiği yönünde karar alıp görünümü negatife çekmenin acemice bir davranış olduğunu düşünüyorum."

Türkiye'nin S&P ile anlaşması olmadığını anımsatan Ekinci, bu açıdan Moody's veya Fitch kararı kadar etki alanı yaratmayacağına dikkati çekti.

Ekinci, kararın negatif tarafının sermaye hareketlerine etkisi nedeniyle olabileceğini ifade ederek, "Ama bu kararın not değil sadece not görünümüne ait olduğu anlaşıldığında sermaye hareketlerine majör bir darbe vurmaz. Bizi asıl ilgilendiren diğer derecelendirme kuruluşlarının bu hareketi izleyip izlemeyeceği olmalı; çünkü öyle bir koşulda sermaye hareketleri ciddi anlamda olumsuz yönde etkilenir" dedi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu ise S&P'den gelen görünüm revizyonunun piyasalar tarafındaki etkisinin sınırlı kalabileceğini belirterek, "Bununla birlikte Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notunu aldığı Fitch ve Moody's'ten gelebilecek buna benzer aksiyonların Türk varlık fiyatları açısından çok daha belirgin etki yapabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir göz atın08 Şubat 2014 20:05

    ülkesini seven 3 kuruşluk kurumları kendimize güldürmez.acemice davranışlara girip hisse satışı yapmayın ptesi ve önümüzdeki günlerde.daha çok destek verilmeli .3lot 5 lot herkes imkanı ölçüsünde.unutmayalım birlikten kuvvet doğar.

  • Tezgah08 Şubat 2014 19:47

    Bunlar hep tezgah. Endeksi 64500 çıkar peşinden notu negetife indir. Büyük fonların kuklası kurum. Danışıklı manipülasyon paravanlar. ABD nin emrinde

  • ufuk08 Şubat 2014 17:19

    globalin ekonomisti....ayıptır...sen b gurubu hissene sahip çık.iskontolu diye kakaladınız.şimdi 45 kuruş.girt hissene çeki düzen verde sonra konuş.bide gyo nuz var .oda perişan.kaç gere hisse azaltımı bedelli yaptı.kanımızı emdi.en son siz konuşun

  • komik08 Şubat 2014 15:53

    uskuay glbmd hissesi halka arz ettiniz 170 den 045 e getirdiniz yatırım yapanların ahını aldınız utanmadan çıkıp piyasalar hakkında yorum yapıosunuz önce kendi hisse senedine sahip çıkınız piyasalardan size ne

  • vatandaş08 Şubat 2014 14:30

    Daha çıkamadılar, heycan yapmayın,biraz fonlarını kurtarsınlar bak ortalığı daha nasıl yıkacaklar...Borsamızın değeri 1 kuruş iken 1,5 kuruşta işlem görüyordu, geleceğin stabil olduğunu kabul edersek(ki öyle görülmüyor) şu an 1.1 kuruştan işlem görüyor.Önce piyasadan paralarını kurtarsınlar ondan sonra borsayı 0.6 kuruşa çekerler... (Kuruşlar izafidir)

  • berkay 08 Şubat 2014 14:25

    piyasaya olumsuzluk aşılanıyorsa bilinki ralli zamanı yaklaşıyor demektir

  • berkay08 Şubat 2014 14:08

    bu derecelendirme kuruluşlarının alayı, not verdiği tim ülkelerdeki borsalarda işlem yepıyorlar, bu bakımdan kendi posizyonlarına göre mal almak babın da not düşürüyorlar, malları toplayınca görünümü pozitife çekerler, satınca negatife

  • doğa08 Şubat 2014 13:58

    fitch mi önemli yani peh eh yakında o da indirir notumuzu

  • erhan08 Şubat 2014 13:43

    buradaki herkes karamsar 60,000 i takip edin zaten sp bize hep temkinli yaklastı ne not arttırdı. nede baska birşey not arttırmıs olsan hanı bunu dıyebılırsın de ulan zaten not arttırmadın sımdı bırde negatif gorunume cevırıyorsun saçma sapan bır karar dolar ınmıs borsada olumlu havalar esıyor bır bakıyoruz negatıf gorunum. Bu not mot hikaye kardesım bız düşersek herkes düşecektir 60 000 kırılırsa gelısmekte olan ulkelerın hepsı patlayacaktır. sonrasındada amerıka patlar.

  • haca08 Şubat 2014 13:34

    borsacasusu düşük fiyattan hisse alamadığın için çok içerlenmişsin sanki, zarar ettin değil mi hadi saklama ;)

  • yatırımcı 3308 Şubat 2014 13:12

    arkadaşlar sakin olun dalgalı kurun cilvelerinden yararlanıp Türkiyeyi yıpratmaya çalışma çabaları var.Ama öldürmeyen her darbe Türkiyeyi daha da güçlendirecektir.Borsadan çıkmadığınız sürece para değil sadece zaman kaybınız olur.Oyunlara gelip hisselerinizi zararına satmayın.Oparaya ihtiyacınız yoksa bekleyin.borsa 2015 genel seçimleri takip eden 2-3 sene içinde 150 binlere dayanır diye düşünüyorum

  • inanmam08 Şubat 2014 12:38

    arkadaşlar bu uyanıklar bizden önce maldan çıkıp düşük fiyata doların alacak.patronlarıda aferin diyecek.dertleri o

  • isa arsi08 Şubat 2014 12:30

    moodys not arttırdığı hafta net yabancı çıkışı 7 milyar dolardı

  • borsacasusu08 Şubat 2014 12:29

    koskoca stadard poors acemi sen ustasın.yapma ya.bizde inandık.hemen sana kanıp arabayı satacağım ve hisse alacağım.yahu kardeşim git işine.birazda haktan yana ol

  • TUTARSIZ S&P08 Şubat 2014 12:27

    2014 yılında yürürlüğe giren AB düzenlemeleri uyarınca, kredi derecelendirme kuruluşları, ülke kredi notu ve görünüm değişiklik tarihlerini her yılbaşında açıklamakla yükümlüler. Bu çerçevede, anılan Kuruluş da, 30 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, Türkiye için not değişiklik tarihlerini 23 Mayıs 2014 ve 21 Kasım 2014 olarak açıklamıştı" Kuruluşun tutarlılığı hayli tartışmalı olan gerekçelerle bu takvimin dışına çıkarak zamansız böyle bir karar almış olması anlaşılmazdır.Dolardaki düşüş sanırım birilerinin işine gelmemekte...

  • borsacasusu08 Şubat 2014 12:24

    57000 de olması gereken endeks 64500de olursa sonu budur.sözde panik satış olmasında kendi satış yapsın.ortamı bir an yatıştırıp maldan çıkacak.

  • ufuk08 Şubat 2014 12:20

    haftaya diğerlerinden de not azaltımı gelince görürsün acemiliği.....belliki maldasın.....sen bu kırılgan beşlinin en zayıf halkası ol.... sonrada boş boş konuş

  • zacoroni08 Şubat 2014 12:12

    büyük dünya liderine yine avrupa afrika orta doğu japonya latin amerika yolları göründü kapı kapı dolaşmak lazım nasıl tuzaklar kurulduğunu anlatmak lazım

  • Acemice08 Şubat 2014 12:05

    Acemice mi adice mi? ABD güdümlü aşağı

  • dooms day 15 şubat olabilir08 Şubat 2014 10:54

    15 şubat da parisde FAFT toplantısında türkiye kara listeye alınırsa gerisini anlatmak istemiyorum

  • mrt olk08 Şubat 2014 10:53

    Birakin notu felan iyi bir hisseye zamaninda girer zamaninda cikarsaniz guzel para kazanirsiniz

  • cemcar08 Şubat 2014 10:39

    nezaman notumuz artarsa borsadan çıkacaksın. nezaman notumuz düşerse borsadan mal alacaksın bu bir kural

  • hospi08 Şubat 2014 10:17

    1-2 gün korkacak birşey yok deyip borsayı bile çıkartıp o arada hisseleri verebilirler arkadan keskin düşüş yapabilirler

  • missina08 Şubat 2014 10:14

    birkac içinde diğerleri de yapar irana ambargolar kalktığında ordan gelen milyarlarca euro da başka ülkelere gidecek dış finansman açığı büyüyecek bu ülkede siyasal kriz yok ciddi bir finanasal açık sorunu var ve bu dış kredi borçla kapatılyor

  • murat08 Şubat 2014 10:09

    yukarıdaki yorumlara katılmıyorum dediklerri gibi olsa not artırımından altı ay sonra borsa düşmezdi düşüş trendine girmekte çabası eğer düşüş trendine girdikse sonu hüsran bölgesel liderlik rolümüz gitti bu bile fiyatlardaki köpüğü alacaktır,sadece ekonomi olarak düşünmeyin dünyadaki degeler ve rolümüz,

  • hayirli isler08 Şubat 2014 09:30

    Demekki yakinda digerleride biseyler yapacak sucuda sp aticak kisaca borsada kara gunler yakinda

  • nihatg08 Şubat 2014 09:16

    not indirince önemsemiyorlar not artınca şak şak alkışlıyorlar, bunlar ekonomistse bende traderim. sen önemsemiyor olabilirsin ama yabancı sana önemsediğini mutlaka gösterir ilerleyen günlerde!

  • mali08 Şubat 2014 09:07

    Piyasalara güven gelirse yeniden yükseltirler.