E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSPDR'daki altın varlıkları 7 yılın dibinde---

SPDR'daki altın varlıkları 7 yılın dibinde

SPDR'daki altın varlıkları 7 yılın dibinde
10 Kasım 2015 - 23:29 borsagundem.com

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki altın varlıkları 666.11 ton ile Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki (ETF-borsada işlem gören fon) altın varlıkları, finans krizinden bu yana en düşük seviyesine indi.

SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları Pazartesi günü itibariyle yüzde 0.4 düşerek, 666.11 ton ile Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi. Bu dönem,  Lehman Brothers Holdings Inc.'nin batarak tüm küresel piyasaları sarsması ve finasal krizi tetiklediği aynı ayı işaret ediyor. Varlıklar ayrıca yedi gün üst üste düşerek Temmuz ayından bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleştirdi.

Altın fiyatları, ekonominin krizden toparlanmasnın hisse senedi piyasalarında ralli yaratması ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi düşürmesinin etkisi ile ayı piyasasına sıkıştı. Şimdi, ABD istihdamında istikrarlı güçlenme ile birlikte, Fed yetkilileri, gösterge faizi dokuz yıl aradan sonra ilk kez yükseltmeye hazır olduklarını işaret ediyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçlarına göre cazibesini azaltıyor. 

Toronto'da TD Securities kıdemli emtia stratejisti Mike Dragosits, "Faizlerin artırıldığı bir döneme doğru gidiyorsak, altına yatırım yapma durumu iyice zayıflar," dedi ve "Genellikle güvenli liman olarak algılanan altından uzaklaşılıyor. Taşıma maliyeti arttıkça, güvenli liman talebi azalır ve portföyünüzde büyüme için diğer alanlar bulursunuz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, Salı günü, New York Comex piyasasında yüzde 0.4 artarak ons başına 1,091.90 dolara çıktı. Fiyatlar bu yıl yüzde 7.89 düştü ve Temmuz ayının sonuna doğru 1,073.70 dolar ile beş yılın en düşük seviyesini gördü. 

Geçen hafta, küresel altın destekli ETF'lerdeki varlıklar 26.9 ton ile Temmuz ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. ABD'de Cuma günü açıklanan veriler, istihdamdaki büyümenin hızlandığını gösterdi. İşgücü piyasasındaki güçlenme altının güvenli liman olarak cazibesini azaltıyor ve Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya başlaması için durumu güçlendiriyor.

Dragosits, istihdam verilerinin ardından, ETF'lerde bir mikar fon akışları görüldüğünü söyledi.

Lehman'ın batmasının ardından, dünyanın en büyük merkez bankası Fed, daha önce görülmemiş büyüklükte bir parasal teşvik programını uygulamaya soktı ve bu gelişme, enflasyonun hızlanacağı beklentisi ile, altının Eylül 2011'den tarihinin en yüksek seviyesini görmesine neden oldu. Ancak bunun yerine, tüketici maliyetleri istikrarlı kaldı ve altın üst üste üçüncü yılı da düşüşle geçerek 1998'den bu yana en uzun süreli yıllık bazda düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)