E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSpekülatör Başkan’ın okul arkadaşı ---

Spekülatör Başkan’ın okul arkadaşı

Spekülatör Başkan’ın okul arkadaşı
29 Kasım 2010 - 09:03 borsagundem.com

Borsadaki manipülasyon olaylarına karşı adeta savaş açan SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın başına ilginç bir olay geldi

SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın verdiği bilgiye göre, SPK Başkanı göreve geldiği günden bu yana 4 kişi hakkında manipülasyondan dolayı suç duyurusunda bulundu. Akgiray da, dosyaları imzalarken, dosyalardaki iki isim tanıdık geldi. İsimleri biraz araştırınca, hakkında suç duyurusunda bulundukları kişilerden ikisinin liseden okul arkadaşı olduğunu gördü. Bu tesadüf karşısında şaşkına dönen Akgiray, arkadaşlarını bulduğu için sevindi ancak, spekülatör çıktıkları içinde üzüldü.

Sıcak paraya 3 aşamalı önlem

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Lübnan’dan yaptığı “sıcak para kontrol altına alınmalı” açıklamasının perde arkası netleşti. Ankara’nın ‘sıcak para’ konusundaki trafiğinin ayrıntıları şöyle: 
- Merkez Bankası, sıcak para konusunda kapsamlı bir çalışma yaptı.
-‘Gelişmekte olan ülkelere kısa vadeli sermaye akımları’ adı verilen çalışmada, sıcak paranın Türk ekonomisi üzerindeki etkileri tek tek belirlendi. 
- Buna göre sıcak para, fiyat istikrarını bozuyor, cari işlemler açığını artırıyor, enflasyonu yükseltiyor ve yerel para biriminin değer kazanmasına neden oluyor.
-Merkez’in tespitlerine göre, sıcak para akımı 2011 yılında artarak devam edecek. Bu nedenle, sıcak paranın kontrol altına alınması konusunda bazı adımlar atılması gerekiyor.
- Merkez Bankası tespitlerini ekonomi yönetimi ile paylaştı. Ekonomi yönetimi de konuyla ilgili Başbakan Erdoğan’a bilgi verdi. 
- Sıcak paranın kontrol altına alınması konusunda, ekonomi yönetiminin üç aşamalı planı bulunuyor. ‘Sıcak paranın kompozisyonunu değiştirmek’ olarak nitelendirilen önlemlerin kademeli olarak hayata geçirilmesi öngörülüyor.
- İlk aşamada, sıcak para girişleri yakından takip edilecek. 
- İkinci aşamada, para politikası araçları ile sıcak paraya dolaylı olarak müdahale edilecek. 
- Üçüncü aşamada ise tüm önlemlere rağmen sıcak para giriş ve çıkışlarındaki risk devam ederse, vergi getirilmesi gündeme gelecek. 
HÜSEYİN ÖZAY / STAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)