E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK 3 tebliğ taslağını görüşe açtı---

SPK 3 tebliğ taslağını görüşe açtı

SPK 3 tebliğ taslağını görüşe açtı
06 Eylül 2013 - 15:31 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu, Geri Alınan Paylar Tebliği, Özel Durumlar Tebliği ve Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği Taslakları hazırladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), uygulamada karşılaşılan problemlerin giderilmesi ve piyasaların şeffaf, etkin, güvenilir ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin sağlanması amaçları kapsamında hazırlanan Geri Alınan Paylar Tebliği, Özel Durumlar Tebliği ve Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği taslaklarını kamuoyunun görüşüne açtı.
SPK, Geri Alınan Paylar Tebliği, Özel Durumlar Tebliği ve Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği taslaklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn/Kanun) gereğince ikincil mevzuatın bir kısmının ilk 6 ay içinde bir kısmının da bu yıl sonuna kadar tamamlanarak yürürlüğe konulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, anılan Kanun hükmü uyarınca, uygulamada karşılaşılan problemlerin giderilmesi ve piyasalarımızın şeffaf, etkin, güvenilir ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin sağlanması amaçları kapsamında hazırlanan “Geri Alınan Paylar Tebliği Taslağı”, “Özel Durumlar Tebliği Taslağı” ve “Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği Taslağı” Kurulumuz internet sitesinde yayımlandığı bildirildi.
HALKA AÇIK ORTAKLIKLARIN KENDİ PAYLARINI SATIN ALMASINA İLİŞKİN ESASLAR BELİRLENDİ
SPK’dan yapılan açıklamaya göre “Geri Alınan Paylar Tebliği Taslağı”nda temel olarak; halka açık ortaklıkların (ortaklık) kendi paylarını satın alması veya rehin olarak kabul etmesine ilişkin şartlara, işlem sınırlarına, geri alınan payların elden çıkarılması veya itfasına ve bu hususların kamuya açıklanması ilişkin usul ve esaslar yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri dikkate alınarak düzenlendi. Ortaklıkların yavru şirketleri ve TMS hükümleri doğrultusunda iştirak olarak kabul edilen şirketleri arasındaki karşılıklı iştirak ilişkisi ile payları borsada işlem gören ortaklıkların kendi paylarını satın almaları için yetkilendirme esasları söz konusu ortaklıkların yavru şirketleri tarafından paylarının satın alınması durumunu da kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi.
Payları borsada işlem görmeyen ortaklıkların kendi paylarını satın alması veya rehin olarak kabul etmesine ilişkin usul ve esaslar ilk kez Tebliğ ile düzenlendi. Bu ortaklıkların pay geri alımlarını genel kurul tarafından onaylanmış program çerçevesinde yapılacak isteğe bağlı bir pay alım teklifi sürecini takip etmek suretiyle gerçekleştirmeleri öngörüldü.
GÜVENLİ LİMAN UYGULAMASI GETİRİLECEK
Taslak ile 2273/2003 sayılı Avrupa Birliği Düzenlemesi ve Sermaye Piyasası Kanunu’na uyum amacıyla “güvenli liman” uygulaması getirildi ve payları borsada işlem gören ortaklıkların belirli koşulları sağlayan geri alımlarının Sermaye Piyasası Kanunu’nun 101, 106 ve 107’nci maddeleri kapsamında bilgi suiistimali ve piyasa dolandırıcılığı kapsamında incelemeye tabi olmayacağı yönünde düzenleme yapıldı.
5 YILA KADAR UZATILABİLECEK
Taslakların aynen korunması halinde pay geri alımına yönelik olarak ortaklıkların ödenmiş veya çıkarılmış sermayesinin yüzde 10’u olarak belirlenen sınıra ek olarak payları borsada işlem gören ortaklıklar için fiili dolaşımdaki pay oranının yüzde 25’i şeklinde bir sınırlama getirildi.
Pay geri alım programlarının süresinin çalışanlara pay edindirme ve paya dönüştürülebilir veya pay ile değiştirilebilir sermaye piyasası aracı ihracında 5 yıla kadar uzatılabilmesi imkanı getirildi, Söz konusu taslağa ilişkin görüşler en son 4 Ekim 2013 tarihinde iletilecek.
ÖZEL DURUMLAR TEBLİĞ TASLAĞI
“Özel Durumlar Tebliği Taslağı”nda temel olarak; daha önce iki ayrı tebliğ olarak düzenlenen borsa şirketlerinin ve borsa dışı şirketlerin özel durumlarının kamuya açıklanmasına ilişkin esaslar tek bir tebliğ altında toplandı. Geleceğe yönelik bilgilerin tanımı yapıldı ve tebliğde geleceğe yönelik bilgilerin açıklanmasına ilişkin hükümler düzenlendi.
Ortaklık sermayesinde yüzde 5 veya daha fazla paya veya oy hakkına sahip gerçek ve tüzel kişileri gösteren tabloda değişiklik olması durumunda söz konusu değişikliğin Merkezi Kayıt Kurulu (MKK) tarafından güncelleneceği düzenlendi.
BİLDİRİMDE BULUNMA TOPLAM TUTARI SINIRI 50 BİN TL OLACAK
Taslağın aynen korunması halinde sermayeyi temsil eden paylara ilişkin olarak idari sorumluluğu bulunan kişiler ve bunlarla yakından ilişkili kişiler hesabına yapılan işlemlerin bir takvim yılı içerisinde bildirimde bulunma toplam tutarı sınırı yeniden düzenlenmiş ve 50 bin TL olarak belirlendi.
İçsel bilgilere erişimi olan kişilerin MKK’ya bildirilmesi ve bu listenin MKK tarafından ortaklıklar bazında tutulması düzenlendi. Özel durum açıklamalarının, Türkçe yanında, eş anlı olarak ve tamamen aynı içerikte olacak şekilde başka bir dilde açıklama yapılması hususunda düzenleme yapılabileceği hükmü getirildi. Tebliğ taslağına ilişkin görüşler en son 4 Ekim 2013’te gönderilecek.
KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ TEBLİĞİ
“Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği Taslağı”nda temel olarak; kayıtlı sermaye sistemine ilişkin usul ve esaslar yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri dikkate alınarak güncellendi.
Kayıtlı sermaye tavanı belirlenirken, ortaklıkların çıkarılmış veya ödenmiş sermayesi veya özsermayesinden yüksek olanının üç katının aşılamayacağı hükmü getirildi. Ortaklık yönetim kurullarına kayıtlı sermaye tavanı için verilen beş yıllık yetki süresinin sonunda, yönetim kurullarının yeni bir süre için yetki almamış olmaları durumunda ortaklıkların kayıtlı sermaye sisteminden çıkmış sayılmaları uygulaması yerine, bu ortaklıkların yönetim kurulu kararıyla sermaye artırımı yapamayacakları yönünde düzenleme yapıldı. İç kaynaklar ile kar payının sermayeye ilave edilmesi suretiyle ve birleşme, bölünme ve benzeri genel kurul kararı gerektiren işlemler neticesinde kayıtlı sermaye tavanının aşılabileceği ve bu durumda yeni sermaye tutarının kayıtlı sermaye tavanı olarak kabul edileceği hükmü getirildi.Tebliğ taslağına ilişkin görüşler en son 27 Eylül 2013 tarihinde iletilebilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Accountant06 Eylül 2013 17:23

    Aynı grup içinde, borsada olan şirket borsada olmayan şirketin hisselerini alarak önemli mikratda iştirakçisi oluyor, hep borsada olmayanının hissesini alarak dolaylı fonluyorsa, borada olmayan şirketinde özvarlık ve bilanço tablolarını yayınlamalı kendi blanço kapsamı dahilinde borsadaki şirket. örnek olarak ecilc ın eczacıbaşı holding ilişkisi

  • YORGUN06 Eylül 2013 15:52

    Esemspor'daki olayları inceleyiniz.