E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSPK Başkanı Gönül'den finansal okuryazarlık vurgusu---

SPK Başkanı Gönül'den finansal okuryazarlık vurgusu

SPK Başkanı Gönül'den finansal okuryazarlık vurgusu
07 Ekim 2024 - 09:57 borsagundem.com

SPK Başkanı Ömer Gönül, 2024’ü finansal okuryazarlıkta atak yılı olarak nitelendirerek, Finansal Okuryazarlık Platformu’nun kurulması ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitimlerle bu alandaki farkındalığın artırıldığını vurguladı.

Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) tarafından her yıl kutlanan Dünya Yatırımcı Haftası, bu yıl Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin katkılarıyla düzenleniyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Dünya Yatırımcı Haftası kapsamında gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’nin finansal sisteminin gücüne dikkat çekti.

Gönül, Türkiye’deki sermaye piyasalarının genişleyen yatırımcı tabanına değinerek, finansal okuryazarlık ve sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaptı. SPK Başkanı, 2024 yılının finansal okuryazarlık açısından bir atılım yılı olduğunu belirtti ve mayıs ayında kurulan Finansal Okuryazarlık Platformu’nun bu çabaların bir ürünü olduğunu söyledi. Ayrıca, üniversite öğrencilerine yönelik sertifikalı sermaye piyasası eğitimlerinin, ülkenin finansal okuryazarlık seviyesini artırmaya devam ettiğini vurguladı.

SPK Başkanı Ömer Gönül'ün konuşması şu şekilde:

Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) tarafından organize edilen ve her yıl tüm dünyada kutlanan Dünya Yatırımcı Haftası'nın sekizincisi, ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul A.Ş ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin katkılarıyla gerçekleştiriliyor, emeği geçenlere öncelikle teşekkür ederim.

Reel sektör şirketleri, bireysel ve kurumsal yatırımcılar ile üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Dünya Yatırımcı Haftasının konu başlıkları;

" finansal okuryazarlık
" sürdürülebilirlik
" uzun vadeli yatırım araçları üzerine yoğunlaştı.

Sermaye piyasalarının bütününde işlem yapan yatırımcı sayısı ise 12 milyona ulaşmıştır. Bu rakam nüfusumuzun yüzde 15'ine tekabül etmektedir. Bir başka ifade ile sermaye piyasamızdaki faaliyetler Ülkemizde tüm haneleri ilgisine mazhar hale gelmiştir.

Son yıllardaki uğraş konularımızın başında finansal okuryazarlık ve finansal okuryazarlığın tüm ülkemiz çapında yaygınlaştırılması gelmektedir. 2024 yılı tabiri caiz ise finansal okuryazarlık konusu Kurulumuz açısından bir atak yılı olmuştur.

22 Mayıs tarihinde Kurulumuzun koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde oluşturulan Finansal Okuryazarlık Platformu Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır.

Hemen arkasından finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması için Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, TOBB ve çeşitli STK'larla protokoller imzalanmıştır.

Protokollerin yanı sıra, İstanbul Finans Merkezinde sermaye piyasalarına yönelik eğitim verecek olan teknik bir Finansal Lisenin kurulmasıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslarımız yoğun bir biçimde devam etmektedir. Kurulumuz bünyesinde Üniversite öğrencilerine yönelik yüz yüze ve çevrim içi sertifikalı sermaye piyasası eğitimlerimizle ülkemizin finansal okur yazlığına katkı sağlamaya devam ediyoruz, bu eğitimlerle 15.000 üzerinde öğrencimizi sertifika dağıttık. Bu vesile ile bu yatırımcı haftasına katılan öğrencilerimizi senede iki kere tekrarlanan eğitim seminerimize katılmaya davet ediyorum.

Kurulumuzun son aylarda yoğunlaştığı bir başka alan sürdürlebilirlik üzerinedir. Orman yangınları, fırtınalar, sıcak hava dalgaları, seller gibi gerçek yaşam deneyimleri ile tecrübe edilen iklimle ilgili risklerin, hâlihazırda yaşamları, ekonomileri, finansal piyasa uygulamalarını ve düzenleyici çerçeveleri şekillendiren; iklim değişikliğinin insan, toplum ve ekosistemler için giderek artan riskler oluşturmaktadır. Artık, şirketler ve özel finans paydaşları iş iklim riskini dâhil edilmeye başlamıştır.

Son yıllarda uluslararası piyasalarda ve Türkiye sermaye piyasalarında yenilikçi/tematik borçlanma araçlarının "yeşil tahviller, mavi tahviller, sürdürülebilirliğe bağlı tahviller, geçiş tahvilleri, cinsiyet odaklı tahviller" etiketleriyle alternatif bir varlık sınıfı olarak gelişmektedir.

En son 6 Eylül tarihinde Yeşil, Sürdürülebilir ve Sosyal Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı ve Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağını kamuoyu ile paylaştık.

Rehber Taslağı ile sürdürülebilirlik bağlantılı sermaye piyasası araçlarına ilişkin genel esaslar, temel bileşenler, dış değerlendirme hizmetlerine ilişkin düzenleme yapılması planlanmaktadır.

Anılan Rehber ile ihraççılar, önceden tanımlanmış, ölçülebilir ve olabildiğince kıyaslanabilir belirli zaman çizelgesi ile takip edilen sürdürülebilirlik hedefleri, temel performans göstergeleri ile bunların performansının dış değerlendirme ile doğrulanması konusunda teşvik edilmektedir.

Yatırım ikliminin her alanda gelişmesi önemli önceliklerimiz arasındandır. Bildiğiniz gibi bireysel emeklilik sistemi ve bu sisteminin finansmanı konularında Kurulumuz ülkemizde öncü kurumlar arasında yer almaktadır. Bireysel emeklik sistemi sadece vatandaşlarımıza emeklilik hayatlarında bir güvence değil, ulaştığı fon büyüklüğü ile sermaye piyasamızın önemli aktörlerinden biridir.

Gerek bireysel emeklilik, gerekse yatırım fonu ve ortaklıklarımızla ülkemizin kalkınmasına ve finansal istikrarına katkıda bulunuyoruz. Kurumsal yatırımcı tabanımızın gelişmesi ve büyümesiyle finansal sistemimizin ulusal ve/veya uluslararası finansal kırılganlıklara direnci artmaktadır.

Dünya Yatırımcı Haftasının ülkemize, finans sektörümüze, etkinliğe konuşmacı ve dinleyici olarak katılan sektör temsilcilerimize, bireysel ve kurumsal yatırımcılarımıza, üniversite öğrencilerine faydalı ve hayırlı olmasını dilerim.

SPK Başkanı Gönül açıkladı: Halka arz ve fon tutarında tarihi zirveSPK Başkanı Gönül açıkladı: Halka arz ve fon tutarında tarihi zirve

 

SPK Başkanı Gönül: 18 şirketin halka arz büyüklüğü 40.3 milyar lira SPK Başkanı Gönül: 18 şirketin halka arz büyüklüğü 40.3 milyar lira

 

SPK Başkanı Gönül: Finansal okuryazarlık düzeyinin daha da gelişeceğini umuyoruzSPK Başkanı Gönül: Finansal okuryazarlık düzeyinin daha da gelişeceğini umuyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.