E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSPK uzmanı avukattan çarpıcı öneri ---

SPK uzmanı avukattan çarpıcı öneri

SPK uzmanı avukattan çarpıcı öneri
12 Ekim 2012 - 19:48 borsagundem.com

Sanlı Baş, ‘sahaya dönmek isteyen’ yasaklı spekülatörlerle ilgili çözümü Borsagundem.com’a anlattı

BORSAGUNDEM.COM
Borsagundem.com’un manşetiyle Sermaye Piyasalarının öncelikli gündemi haline gelen ünlü spekülatörlerin ‘SPK’dan af dilekçesi”ne tepkiler gelmeye devam ediyor. Borsagündem.com’a konuşan isimlerden biri de sayısız davaya bakan SPK konusunda uzman avukat Sanlı Baş. Baş, Sermaye Piyasaları’nın geleceği adına ve çözüm için ABD’de çok yaygın olan “Yatırım Kulüpleri”nin kurulması gerektiğini söyledi. Sektörün ünlü hukukçusu Baş, yasaklı spekülatörlerin dile getirdiği, “Geçmişte bazı davalarda uygulanan yüzde 1 ve yüzde 3 işlem hacmi sınırı biim için de uygulansın” talebi için, “Danıştay 13. Dairesi'nin emsal nitelikteki bir kararına konu olayda, davacı yatırımcının gerçekleştirdiği, alışta %0,45 ve satışta %1,33 oranındaki işlemler cüzi olarak değerlendirilmiştir. Ancak şu nokta önemlidir ki, mutlak olarak ‘İşlem oranı %1'in altındaysa manipülasyon yoktur, %1'in üstündeyse vardır’ diyemeyiz. Çünkü manipülasyona elverişlilik tespiti yapılırken manipülasyon yapılan hisse senedinin derinliği, o halka açıklık oranı, hissenin piyasada dolaşımdaki pay adedi de göz önünde bulundurulur. Bir hissede %1 işlem oranı anlamlı değilken halka açıklık oranı çok çok düşük bir başka hissede %1 anlamlı gelebilir” dedi.
YATIRIM KULÜPLERİ KURULURSA ÇÖZÜLÜR
“Geçmişte hakkında manipülasyondan dolayı suç duyurusunda bulunulan kişilerin yeni dönemde açılacak Beyaz Sayfa’ya kendilerinin de dahil edilmesini istemeleri son derece doğaldır” şeklinde konuşan Sanlı Baş şöyle devam etti: "Kanımızca özellikle ABD de yaygın olan, kurallara bağlanmış bir kavram olarak oradaki sermaye piyasalarında önemli bir yeri olan ‘Yatırım Kulüpleri’ne ülkemiz Sermaye Piyasalarında da yer vermek bu insanları tekrar Sermaye Piyasalarına kazandırmanın yollarından birisi olabilir. Temelinde Borçlar Kanunu’nda düzenlenen adi ortaklık sistemi olan Yatırım Kulüpleri SPK tarafından düzenlenirse sürekli gözetim ve denetim sözkonusu olacağı için manipülasyon engelleneceği gibi hem borsada yatırımcı tabanı genişler hem de toplumda Sermaye Piyasalarına yatırım bilinci gelişir.”
YA ‘RAHŞAN AFFI’ YA DA EK MADDE
Manipülasyondan dolayı açılan davalara ilişkin suç duyurusunu SPK’nın geri çekmesinin mümkün olmadığını da ifade eden Avukat Sanlı Baş, “Çünkü emsal bir Yargıtay kararında da vurgulandığı gibi bu suçlar takibi şikayete tabi suçlardan olmayıp SPK’nın Cumhuriyet .Savcılığı'na başvurusu, klasik manada bir şikayet değil kovuşturmayı başlatan bir suç duyurusudur. Manipülasyondan dolayı açılmış davaların ortadan kalkmasının ancak geçmişte "Rahşan Affı" diye de bilinen 4616 Sayılı Yasa benzeri bir yasayla veya yeni SPK Yasa Tasarısı’na eklenecek bir madde ile mümkün olabileceği kanaatindeyim” diye konuştu.





Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet kıvanç05 Mayıs 2014 11:33

    yatırım tazmin fonundan nasıl yararlanılabilir.2 yıl önce idaş %70 geçmiş yıldaki zararını kapatmak için semaye azaltımında bulunmuştu. hisseler yüzde 70 eridi. bu zararım tazmin olunabilirmi?

  • Ahmet Aydogan12 Ekim 2012 19:05

    Spekler nede olsa o hıyarlarında işine geliyor her yerden mallanıyorlar Affedin daha yeni NETAŞ , Brisa gibi güvenilir dediğimiz şirketler milletin anasını ağlattı. Gerisini siz düşünün

  • ne affı ya12 Ekim 2012 14:08

    kardeşim ne affı.. adamlar suç işlemiş. binlerce ocak söndürmüş. ne affı. neymiş borsaya lazımmış. hayır lazım değil böyle dolandırıcılar. af gelse sanki alışkanlığından vazmı geçecek. burda kasıtlı olarak lobi oluşturulma ve şirin gösterme var. cezalarını çeksinler lütfen.

  • 12 Ekim 2012 11:24

    Soyulan ve hala soyulmakta olan yattırımcıların hakları ne olacak avukat bey?

  • 12 Ekim 2012 11:05

    şu ayrımı anlamak için hukukçu olmaya gerek yok spekülatör diye nitelendirdiğiniz adamlar manipülatör ve kanuna göre suç hepsi 47/A dan yargılanıyor siz daha neyin mücadelesini veriorsunuz allah aşkına. piyasa zaten spekülasyona müsade ediyor. bu manipülatörleri aklamak için uğraşmayın artık.