E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSpot altın 5 ayın zirvesinde---

Spot altın 5 ayın zirvesinde

Spot altın 5 ayın zirvesinde
21 Ocak 2015 - 07:19 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda spot altın 5 ayın zirvesine ulaştı

Altın, yavaşlayan küresel büyümenin merkez bankalarını teşvikleri artırmaya yönelteceği ve bununla birlikte güvenli liman alımların artacağı beklentisi ile, Ağustos ayından bu yana ilk kez 1,300 doların üzerini gördü. 

Yatırımcıların ellerindeki altın destekli fonlar son üç yılın en hızlı artışını gösterdi. New York'ta vadeli ve opsiyon kontratlarında açık pozisyon (open interest) sayısı sekiz haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, para yöneticileri altında net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısını Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Gümüş de bugün Londra'da yükseldi ve son 30 yılın en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. 

Yatırımcılar, iki yıl uzak durduktan sonra, ABD'deki ekonomik büyümenin diğer ekonomilerdeki zayıflığı gidermeye yetmeyeceği endişelerinin arttığı bir ortamda, yeniden altına dönüyor. Avrupa ve Asya'da politika yapıcılar, enflasyonun hedefin altında seyretmeye devam etmesi ile birlikte, büyümeyi teşvik etmek için yeni yollar bulmaya çalışıyor. Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyon doların üzerinde para pompalamasının desteği ile, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı.

Hong Kong'da Wing Fung Financial Group araştırma müdürü Mark To, "Sermaye altın gibi güvenli limanlara akıyor," dedi ve "Piyasa şimdilerde altını daha da yukarı itecek haberlerle dolu; daha düşük büyüme beklentileri, AMB'nin ne yapacağına ilişkin belirsizlik ve tüm dünyada teşviklerin artırılması" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.6 yükselişle ons başına 1,303.63 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 10:24'te 1,300.28 dolara geldi. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 değer kazanrak ons başına 1,300.50 dolar oldu. 

Fiyatlar artıyor

Altın fiyatları Londra'da geçen hafta, yatırımcıların İsviçre Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde frankı euro karşısında serbest dalgalanmaya bırakma kararının ardından döviz piyasalarında görülen kargaşanın etkisi ile güvenli liman aramaları sonucu, yüzde 4.7 değer kazandı. Metal bu yıl yüzde 9.8 yükseldi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bu ay, ABD büyümesine ilişkin tahminlerini yükseltmelerine karşın, küresel büyüme tahminlerini düşürdü. 

Para politikalarındaki farklılaşma dolarda güçlü bir yükseliş getirirken, emtia fiyatlarındaki güçlü düşüşler ve ABD dışındaki ekonomilerin zayıf seyri, Fed'in faizleri artırmayı öteleyebileceği beklentilerini güçlendiriyor. Bu durum, altının, yatırımcılara genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla kazanç sağlaması nedeniyle, değer koruma aracı olarak cazibesini artırıyor.

AMB'nin 22 Ocak'taki toplantıda varlık alım programı açıklaması bekleniyor ve bu durum, zaten 11 yılın en düşük seviyesi yakınında bulunan euronun daha da zayıflamasına yol açıyor. Japonya Merkez Bankası ise bugün enflasyon tahminini düşürdü ve daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal genişleme programını değiştirmedi. Euro ile fiyatlanan altın 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 20 Ocak itibariyle son üç günde, exchange traded fonları (ETF) yoluyla 37.9 ton altın satın aldı. Bu 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Yatırımcıların ellerindeki altın varlıkları 1,633.5 ton ile 6 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesinde. Varlıklar 14 Ocak'ta 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmişti. 

Goldman, SocGen

Analistler 2015 yılı için altının görünümü konusunda farklı görüşe sahip. Goldman Sachs Group Inc. ve Societe Generale SA, altının bu yıl düşmesini beklerken, Societe Generale, 14 Ocak'taki raporunda, fiyatların 31 Aralık'a kadar 1,000 dolar seviyesine inebileceği tahmininde bulundu. Standard Chartered Plc ise, 20 Ocak'taki raporunda, metalin, dolardaki güçlenmenin zayıflaması ile birlikte, dördüncü çeyrekte 1,320 dolara ralli yapabileceğini kaydetti.

Altın 2013 yılında yüzde 28 düştükten sonra geçen yıl yüzde 1.4 daha geriledi. Böylelikle metal 2000 yılından bu yana ilk kez iki yıl üst üste değer kaybetmiş oldu. Hisse senetlerindeki güçlü yükseliş ve ABD ekonomisindeki iyileşme, bazı yatırımcıların altına olan güvenini zayıflattı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi düşüşünü ikinci aya genişletmeye hazırlanıyor ve ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi böylelikle 2012'den bu yana en uzun aylık kayıp serisine yöneldi.

Altındaki ralli, metalin 14 günlük RSI göstergesinin 70 seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu. Bu hareket, teknik analize göe değerlendirme yapan bazı analistler için, fiyatların geri çekilmeye hazırlandığı anlamına geliyor. 

Spot gümüş yüzde 1.9 yükselişle ons başına 18.3327 dolara kadar çıkarak Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından 18.213 dolara geldi. Metal bu ay şimdiye dek yüzde 16 yükseldi ve 1983'ten bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Platin fazla değişmezken, palladyum yüzde 0.4 yükseldi. 

Houston'da STA Wealth şef startejisti Lance Roberts, "Altının aşağı trendden çıkıp çıkmadığına karar vermek için henüz çok erken," dedi ve "Son birkaç ayda değişen şey, korkunun geri dönmesi oldu. Bazı yatırımcılar belirsizliklerin riskinden kaçınmak için altın alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)