E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStratejistler uyarıyor: Wall Street’te satışlar devam edecek---

Stratejistler uyarıyor: Wall Street’te satışlar devam edecek

Stratejistler uyarıyor: Wall Street’te satışlar devam edecek
05 Ağustos 2024 - 12:11 borsagundem.com

Wall Street borsalarında beklenen faiz indirimi yaklaşsa da piyasalarda da gerilim artıyor. Geçen hafta açıklanan ekonomik verilerin ardından ABD borsalarında düşüş trendi hakim


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de temmuz ayı istihdam raporu cuma günü beklenenden daha zayıf geldi. Tarım dışı istihdam ise sadece 114 bin arttı ve işsizlik oranı %4,3’e yükseldi. Tüm bu göstergelerse ekonominin sağlığı hakkında tartışmalara yol açıyor. Yatırımcılarsa ekonomi için sert bir iniş, önemli bir yavaşlama, gösteren rakamlardan endişeleniyor.

The Street’in haberine göre LPL Financial Baş Ekonomisti Jeffrey Roach, “İşgücü piyasasının en son görüntüsü, mutlaka bir resesyonla değil daha çok bir yavaşlama ile tutarlıdır. Bununla birlikte erken veriler ekonomide daha fazla zayıflığa işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.

Janus Henderson Investors ABD Portföy Oluşturma ve Strateji Başkanı Lara Castleton “Tek bir olumsuz veri aşırı tepkiye yol açmamalı. GSYİH hâlâ güçlü, ortalama saatlik kazançlar artıyor ve enflasyon düşüyor” ifadelerine yer verdi.

ABD gayrisafi yurtiçi hasılası ikinci çeyrekte yıllık bazda %2,8 yükseldi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) favori enflasyon göstergesi olan bireysel tüketici harcamaları fiyat endeksi ise haziran ayında %2,5 yükseldi. Bu oran her ne kadar FED’in enflasyonu düşürme hedefleriyle aynı doğrultuda olsa da hâlâ %2 enflasyona ulaşma olan birincil hedefi aşıyor.

FED’in faiz indirimi yaklaşıyor

ABD Merkez Bankası’nın her halükarda 17-18 Eylül’deki bir sonraki toplantısında faizleri düşüreceği konusunda yaygın bir fikir birliği var. Bu Temmuz 2023’te başlayan faiz artışı dalgasının ardından ilk faiz indirimi olacak.

FED’in enflasyonla ilgili devam eden endişesi göz önüne alındığında, eylül ayında faiz oranlarını yalnızca 0,25 puan düşürmesi muhtemel görünüyor. Ancak piyasalarsa aşırı tepki verme eğiliminde. Dolayısıyla, vadeli işlemler piyasasında yatırımcıların yarım yüzdelik puanlık bir faiz indirimi için %78,5 ihtimal vermesi de pek şaşırtıcı değil.

FED yönetimi politika faiz oranlarını %5,25-%5,50 aralığında tutuyor. Bu rakam bankaların krediler için birbirlerinden talep ettikleri oranı ifade ediyor. Zira bankalar sermaye seviyelerini sabit tutmak için diğer bankalardan sıklıkla borç alırlar.

ABD borsaları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde %2,4 düşüş gösterdi ve hisse senetleri 16 Temmuz’da rekor kırmasından bu yana %6,2 geriledi.

Bazı uzmanlar, faiz indirimlerinin hem ekonomiyi hem de hisse senetlerini canlandıracağını söylüyor. Ancak TheStreet’in haberine göre ünlü yatırımcı Doug Kass aynı fikirde değil.

2 Temmuz'da Kass, piyasanın "güneşe çok yakın uçtuğunu" yazmıştı. Borsa uzmanı hisse senedi getirilerine göre normalden daha yüksek tahvil getirilerinin az sayıda kazanan hisselerden oluşan borsaları daha riskli hale getirdiğini, üstelik FED’in birçok kişinin düşündüğü kadar faiz indirmekte istekli olmadığını ifadelerine eklemişti.

Kass en son açıklamasında ise ABD ekonomisinin tahmin edilenden çok daha fazla faiz oranlarına duyarlı olduğunu belirtiyor:

“FED’in ülke içi ekonomik büyümeyi yavaş yavaş köreltmesi için onlarca yılın en hızlı faiz artışını gerçekleştirmesi gerekti. Ekonomik büyümeyi istikrara kavuşturmak/iyileştirmek için muhtemelen hızlı bir faiz indirimi gerekecek."

Bazı yatırımcılar FED’in ilk faiz indiriminin hisse senetleri için iyi bir alım fırsatı sağladığını söylese de Kass tarihin bu görüşü çürüttüğünü belirtiyor.

Borsa uzmanı yine de ekonomik diğerleri verilerin o kadar zayıf olmadığını söylüyor: Hem maaş bordrosu hem de işsizlik istatistikleri sağlam bir ekonomiye işaret ediyor. Kass ortalama saatlik kazançların temmuz ayında haziran ayına göre daha az artmasına rağmen, bir yıl öncesine göre hâlâ %3,6 arttığına dikkat çekiyor.

Fundstrat: Yatırımcılar devam eden düşüşü satın almalıFundstrat: Yatırımcılar devam eden düşüşü satın almalı

 

Yüksekten uçan borsalar ekonomiyi anlatmıyorYüksekten uçan borsalar ekonomiyi anlatmıyor

 

Japonya borsasında 37 yılın en kötü günüJaponya borsasında 37 yılın en kötü günü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)