E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?---

Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?

Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?
09 Eylül 2024 - 17:42 borsagundem.com

İstatistikler, trader’ların yüzde 90’ının yatırım serüvenleri boyunca para kaybettiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım, büyük çoğunluğun kaybettiği bir serüven olarak biliniyor. Ancak bunun gayet makul bir sebebi bulunuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Sturgeon Yasası, her türden üretimin yüzde 90’ının çöp olduğunu savunuyor ve bu durumun tüm meslekler için geçerli olduğunu öne sürüyor.

Bilimkurgu edebiyatının yüzde 90’ı çöptür

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, Sturgeon Yasası’na değiniyor ve bunun yatırımcılar için ne anlama geldiğine odaklanıyor.

Sturgeon yasası “Her şeyin yüzde 90'ı çöptür” diyor. Bu söz bilimkurgu yazarı Theodore Sturgeon’a ait. Sturgeon, bilimkurgu edebiyatı o zamanlar, yani 1951 yılında, düşük kalitesi nedeniyle eleştirilse de bunun tüm alanlar için geçerli olduğu sonucuna vararak yeni bir bakış açısı geliştirmekle tanınıyor. Sturgeon, tüm mesleklerdeki işlerin çoğunun da düşük kalitede olduğunu ve bunun bilimkurgu türünü diğer üretimlerden farklı kılmadığını ortaya koyuyor.

Her üretimin yüzde 90’ı çöp müdür?

Strugeon, Venture dergisinin 1957 yılı Eylül sayısında, her birimizin hoşuna giden kabul edilebilir yüzde 10’luk dilim hariç geri kalan şeylerin değersiz olduğunu belirtiyor. Sturgeon’a göre her şey; araba, kitap, peynir, saç modeli, insan ve diğer akla gelebilecek her şeyin uzman ve seçici bir göz için çöp yani işe yaramaz nitelikte olmak zorunda.

Sturgeon Yasası, bilimkurgu edebiyatında muazzam miktarda çöpün varlığı kabul edilir ve üzücü olsa da bu, herhangi bir alandaki çöpün varlığından daha sıra dışı değildir diyor. Sturgeon’ın diğer çıkarımı ise en iyi bilimkurgu eserinin herhangi bir alandaki en iyi kurgu kadar iyi olduğunu öne sürüyor.

Trader ve yatırımcılar için önemli ders

Sturgeon Yasası, trader’lar, yatırımcılar, girişimciler ve herhangi bir profesyonel çabada başarı arayan kişiler için önemli bir ders barındırıyor: İnsanların yüzde 90'ının başarısızlığa uğraması veya üretilen içeriğin yüzde 90'ının kalitesinin düşük olması alışılmadık bir durum değildir.

Bu gerçek, yatırımda genel kabul gören bir istatistik olan trader’ların yüzde 90’ının para kaybediyor olamsının da alışılmadık bir durum olduğunu ortaya koyar. Trader’ların yüzde 90'ının karlı olmayı başaramaması gerçekten de alışılmadık bir durum değildir çünkü çoğunluk ödevlerini yapmaz, avantajlı bir strateji oluşturmaz, uygun pozisyon boyutlandırması kullanmaz veya istikrarlı şekilde disiplinli kalmayı başaramaz.

Eğer hevesli sporcuların, doktorların, avukatların ve politikacıların mesleki kariyerlerinin başına geri dönülebilse, muhtemelen nihai hedefe asla ulaşamayan yaklaşık yüzde 90'lık başarısız bir kesim de görülebilir. Ticaret, küçük işletmeler ve yeni restoranlar gibi alanlarda bu kadar çok başarısızlık görülebilmesinin nedeni ise gözlemleme süresinin çok daha kısa olmasıdır.

Trade etmek sanıldığı kadar zor ya da kolay değil

Tüm bu veriler ışığında Sturgeon Yasası, trade etmek zor ve başarı oranı düşük bir uğraş olsa da, bunun diğer uğraşlardan farklı olmadığının altını çiziyor. Öte yandan Sturgeon Yasası, trade etmenin kolay olduğunu düşünenlerin de ne kadar yanıldıklarına işret ediyor.

Tüm bunlar, başarılı bir iş ya da kişiyle karşılaşıldığında, söz konusu kişi ya da üretimin yüzde 10’luk kaliteli kesime ait olduğunu ve tam da bu nedenle görünür olduğunu; aynı zamanda başarısız olduğu için görünmeyen yüzde 90'lık kesimin ise hedeflerine ulaşamayan büyük çoğunluğu oluşturduğunu gösteriyor.

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

Başarılı trader’ların tek ortak özelliğiBaşarılı trader’ların tek ortak özelliği

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflarTrader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucuProfesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

6 maddede trade psikolojisi6 maddede trade psikolojisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)