E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSummers faizleri uçuracak mı?---

Summers faizleri uçuracak mı?

Summers faizleri uçuracak mı?
19 Ağustos 2013 - 13:06 borsagundem.com

Lawrence Summers yönetimindeki bankanın, faizleri diğer aday Janet Yellen'e göre daha hızlı artırması bekleniyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) başına gelecek yeni ismin, yeni bir finansal kriz ya da resesyon olmadıkça, para politikasında kademeli bir normalleşmeyi yönetmesi bekleniyor.
Ancak para politikasında normalleşme süreci, alınacak ilk faiz artırım kararı dahil, Fed başkanlığı için adı geçen iki adaydan Hazine eski bakanı Lawrence Summers'ın yönetiminde, diğer aday Janet Yellen'e göre daha hızlı gerçekleşebilir.
Summers ve halen Fed Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Yellen'in Nisan ayı içinde farklı yer ve zamanlarda yaptıkları açıklamalar, iki aday arasındaki farklılıkları en iyi şekilde ortaya koyuyor.
Fed başkanı olarak ikinci görev dönemi 2014 Ocak ayı sonunda dolacak olan Bernanke'nin bu sürenin bitiminde görevinden ayrılması beklenirken, başa geçecek yeni ismin sonbahar aylarından önce açıklanması beklenmiyor.
Bernanke'nin politikalarının güçlü bir destekçisi olan Yellen Washington'da yaptığı bir açıklamada, Fed'in istenilenden daha yüksek bir enflasyon pahasına da olsa işsizlik oranının daha da düşürülmesine odaklanmayı sürdürmesi gerektiğini belirtmişti.
Yellen'in bu açıklamasından kısa süre sonra California'da katıldığı bir toplantıda konuşan Summers ise, enflasyonu istenmeyen seviyelere getirmeden de işsizliğin aşağı çekilebileceğini ifade etti.
Summers'ın nicel gevşeme olarak bilinen yüklü tahvil alım programının ekonomik büyümenin desteklenmesinde ne kadar etkili olduğu konusunda da şüpheleri bulunuyor.
JP Morgan ekonomisti Michael Feroli, "Gerek Yellen gerekse Summers'ın uygun koşullar oluşmadan politika sıkılaştırma hatasına düşmeleri beklenmiyor ve bu risk Yellen'in başa geçmesi durumunda Summers'a göre daha düşük" dedi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard geçen hafta yaptığı açıklamada, "Politikalarda devamlılık bekliyorum ve kim gelirse gelsin devamlılık isteyecektir. Göreve gelmelerinin ardından çok fazla dalgalanmaya neden olmak istemezler. Ve ben bu nedenle yumuşak bir geçiş bekliyorum" dedi.
Ancak yeni Fed başkanının politikalara bakışındaki küçük farklılıklar, ekonominin beklendiği şekilde toparlanmayı başaramaması veya işsizlik daha da düşerse faizlerin bulunduğu seviyede daha ne kadar tutulacağına dair tartışma yaşanması halinde büyük önem taşıyabilir.
Bernanke liderliğindeki Fed işsizlik oranı yüzde 6,5 seviyesine düşürülene kadar faizlerin bulunduğu rekor düşük seviyede tutulacağı sözü vermişti.
Summers, ekonomiye dair işaretlerin karmaşık sinyaller göndermesi halinde böyle bir politikayı desteklemeye daha az eğilimli olabilir.
Yellen'in uzun vadede işsizliğin aşağı çekilmesinin önemine verdiği güçlü destek, enflasyonu biraz daha yükseltecek olsa da, böylesine sert bir girişime daha yatkın olabilir.
Eski bir Fed üyesi olan ve halen Macroeconomic Advisers içinçalışan Laurence Meyer müşterilere gönderilen bir notta şöyle diyor:
"Summers'ın işsizlik oranı yüzde 6,5'e indirildikten kısa süre sonra faiz oranının artırılmasını destekleme ihtimali Yellen'e kıyasla daha yüksek. İlk faiz artırımının ardından da, Summers'ın faizlerin daha hızlı yükselmesi yönündeki eğiliminin Yellen'e göre daha yüksek olabileceğini düşünüyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ikisi de aynı19 Ağustos 2013 13:23

    iki aday arsaındaki fark saniyenin onda biri kadardır, ikisi de wall street ne derse öyle yapmak zorundadır, ikisi de limitleri zorlayana kadar para basmak zorundadır, biri para basmayı bir ay once keser diğeri 3 ay once keser tek fark budur boşuna kimse değişik birşey beklemesin