E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye'de kurulacak güvenli bölgenin detayları belli oldu---

Suriye'de kurulacak güvenli bölgenin detayları belli oldu

Suriye'de kurulacak güvenli bölgenin detayları belli oldu
09 Ağustos 2019 - 10:47 borsagundem.com

ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post'un yazarlarından Josh Rogin, önceki gün gündeme gelen güvenli bölge hakkındaki detayları kaleme aldı

Sözcü'nün haberini göre attığı her tweet olay olan ABD Başkanı Trump’ın Aralık ayında paylaştığı, “ABD ordusu Suriye’den çekilecek” mesajı dünya gündemi üzerine bomba etkisi yaratmıştı. Her ne kadar kısa bir süre sonra Trump bazı sayıdaki askeri bölgede bırakacağını duyursa da omurgasını terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne destek vereceğini açıklayarak büyük tepki çekmişti.

Son dönemde Ankara-Washington hattında yaşanan Suriye gerilimi devam ederken bu hafta içinde tarafların, Suriye’nin kuzeyinde kurulması beklenen güvenli koridor ve güvenli bölge konusunda anlaştığı açıklandı. Bu konuya geniş yer ayıran ABD basını, perde arkasındaki gelişmeleri okuyucularına duyurdu.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİSİ KIRILMA NOKTASINA GELMİŞTİ

Daha önce Bloomberg View, Daily Beast, Foreign Policy ve Congressional Quarterly’de çalışan Washington Post yazarı ve CNN’in yorumcusu Josh Rogin yaşananların perde arkasında yetkililerle yaptığı görüşmelerin detaylarını aktardı. Rogin, “Türkiye ile ABD arasındaki gerilim Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girme tehditleriyle kırılma noktasına geldi. Böyle bir senaryo ABD’nin kararlı politikasının tamamen çökmesi riskini gündeme getiriyordu. Böyle bir durumda Kürtler Suriye lideri Esad ile iş birliği yaparak ABD’nin siyasi çözüm arayışını ortadan kaldırabilirdi” ifadesini kullanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili ile konuşan Rogin, “Yetkili bana planın ABD askerlerinin güvenli bölgedeki güvenliği sağlamak için Türk güçleriyle ortak devriye yapmalarını kapsıyor. Suriye krizinin bir bölümünde ABD-Türkiye arasında gerilen ilişkiyi kuvvetlendirerek bu anlaşma sayesinde ABD’nin Suriye’deki krizle ilgili hedeflerinde ilerleme sağlanacaktır” dedi.

Rogin, “Eğer ABD, Suriye’de sonraki adımda ne olacağına dair bir etki yaratmak istiyorsa Türkiye ile ilişkisini düzeltmeli. Suriye’deki Kürtlere, Türkiye’nin saldırmayacağının garantisi verilmeli ve Türklere de Kürtlerin sınırlarından uzaklaşmalarının sözü verilmeli. Fakat henüz orada değiliz. Yapılan açıklama doğru yönde atılan önemli bir adım” ifadesini kullanarak bölgedeki yaklaşık 900 ABD askerinin bölgede kalmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muhittin10 Ağustos 2019 01:09

    İNŞA ALLAH ÇIBANBAŞI BÜYÜMEDEN ORAYA DERHAL MÜDAHALE EDİLMELİDİR. AMERİKAN KALLEŞLERİNE HİÇBİR ZAMAN GÜVENİLMEZ.

  • Alfaultraslan09 Ağustos 2019 18:35

    gövenli bölge cart curt bunların hepsi hikaye  .türkiye  içten ve dıştan kendi halkıyla bir olmadıkça  ABD  glip istediyini yapıcak  sömürecek  ve olabildiyince türkiyenin güçsüzleşmesini sağlıcak..TÜRKİYE  bir bütündür kürdü türkü lazı çerkezi  alvi sünnüsü ve  çok renkli ulusların  TÜRKİYESİYİZ hepberaber ama içten ve dıştan bir bütün olmadıkça ABD  gibi sömürgeci  ülkeler KÜRDÜ de  TÜRKÜDE

  • Alfaultraslan09 Ağustos 2019 18:29

    aslında türkiye çok güçlü bir ülke ve ABD ye kafa tutabilecek kadar güçlü ama  Türkiye içinde ve dışında  toplum olarak çatlaklar var kutuplaşma var Türkiye  iç ve dış olarak bir bütün olarak  düşünülür ve birleştirilirse  ABD  kıçına bakarak suriyeden çeker gider .ABD deyi sadece ORTADOĞU'NUN  neredeyse tamamının savaşmaya ceseret edmeyeceyi  güçlü bir ülke olur...Bnce Türkiye iç ve dış polıtıka konusunda özellikle  suriye ırak ve türkiyedeki kürtler konusunda çok yanlış hareket ediyor.Kürtlerle birleşip ortadoğuya hakim olabilecekkken  her gün dahada parçalanıp  ABD

  • Mehemmet09 Ağustos 2019 18:07

    Munbic kesinlikle tartışılmaz zeytin dalı hearekatiyle Aferin yeşil alan bölgesine dahil olmalı. Bunun Lami cimi yok. Tartışılmaz.

  • Mehemmet09 Ağustos 2019 17:03

    Tren kaçtı Yok kaçmadı, treni durdurduk! Yok giden trene atladık. Yok yok treninin içinde ABD, ypg,prd, pkk koalisyon ittifak güçleri valla birde ne yapıyoruz sen söyle ama biz şey şey yapacaktık. Sayın Türk beyi tanıyoruz sizi! Aslında derin düşünecek olursak bu haydutun elinden; ihanet etsekte sana borçluyuz. asimile olmaktan. Birgün Tarih mutlaka yazacaktır. Biz istemezsekte sizin güvenli bölge mutlaka gerceklesecek. sayın Reisinize saygı ve selamlarimizi sunarız. BİRGÜN AMA MUTLAKA BİRGÜN BUNU SOYLECEKLER. KORKMA DİK DUR BU AZÎZ MİLLET BİZİMLE. Cenaballah yâr ve yardımcımız olsun.

  • Nihat09 Ağustos 2019 12:27

    Türk Askeri çok dikkatli olmalı!  Bir tuzağa çekilmek istendiği çok açık!  Gerçekten geri dönüşü olmayan bir noktadayız.

  • Muammer09 Ağustos 2019 17:54

    Akıllı olan adaletli olandır her kim adaletten döner ise kaybeden o olacaktır. Şunu belirteyim şeytan hiçbir zaman kazanamaz ancak yandaşlarını beller yoksa kırk senedir israil pilan pilan üstüne yapıyor birgün neye uğradığını bilmeden kum yığının yağmurda kaybolduğu ğibi kaybolacak çünki adalet diye birşey yok aynıyanındakilerinsonuda öyle olacak. Yeterki bizler doğruluktan ayrılmıyalım.

  • :)09 Ağustos 2019 12:25

    kim güvende olacak o bölge dışında _ pkk ypg..çünkü suriye eski haline dönmüyor..karman çurman sınırlarında yabancı silahlı güçler var.. çözüm ne olacak ? sadece Türkiye kendi sırtındaki yükü hafifletmek istiyor... suriye için mi bu güvenli bölge ? yoksa terör grupalrına karşı bizler  için mi ? yada abd için mi ?

  • gökhan09 Ağustos 2019 10:56

    güvenli bölgeyi türkiyeden kimse bilmiyor ama abdliler gazeteden okuyabiliyor.

  • amanin amanin09 Ağustos 2019 12:03

    güzel tespit...  

  • Ziya09 Ağustos 2019 11:50

    Hangi gazetedeymiş bu?  Atıyosun!