E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivSürücülere bayram uyarısı---

Sürücülere bayram uyarısı

Sürücülere bayram uyarısı
02 Kasım 2011 - 11:00 borsagundem.com

Bayram sevinci acıya dönüşmesin

Direksiyon Akademisi iileri sürüş teknikleri uzmanı Onur Akçay, bayram yolculuklarında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
İşte o uyarılar:
• Gideceğimiz yerin hava durumunu ve varsa yol çalışmalarının türünü öğrenerek önlemlerinizi alınız.
• Yol yapım çalışmalarına bağlı olarak trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edin.
• Yola sabah erken saatlerde çıkmayı tercih edin. Yola çıkmadan bir gün önce dahi alkol tüketilmemeli, erken uyunmalıdır. Yolculuk sırasında uyku getirebilecek ilaçlardan da uzak durulmalıdır.
• Mola yerlerini yola çıkmadan belirlemeli, 150 kilometre mesafede ya da 2 saatte bir 15 dakika mola vermelisiniz.
• Tatil sebebiyle trafik artıyor ve birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücü şehirlerarası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın.
• Ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Kurban Bayramı’nda özellikle aşırı et ve tatlı tüketmeyin. Çünkü bu tür yiyecekler uykunuzun gelmesini sağlayabilir.
• Kalın ve fazla giysilerin yerine hafif ve rahat kıyafetleri tercih edin.
• Pedalları rahatça hissedebileceğiniz, hassasiyeti yüksek ince tabanlı ayakkabıları tercih edin. Ama terlik ve benzeri şeyler kullanmayın.
• Sürekli klima açık şekilde gitmeyin. 30 – 40 dakikada bir camı açarak araç içini havalandırmayı ihmal etmeyin, konsantre sorunu çekmemek için oksijen miktarını camı açarak artırabileceğinizi unutmayın.
• Araçta klimanın doğrudan yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin.
• Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin. Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları; çok uzun süre araç kullanmayın.
• Tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.
• Takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün. Kısa farlarınızı gece - gündüz açık tutun. Hız limitlerine uyun.
• Emniyet kemerini takın ve araç içindekilere taktırın.
- 12 yaşın altındaki çocukları boylarına ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta taşımayın.
• Araç içinde sabitlenmemiş bir şey bırakmayın. Parfüm,gözlük ve çakmaklara dikkat edin.
• Yağmurlu bölgelerde suda kızaklama (Aquaplanning: Su birikintisinden dolayı lastiklerin zeminle bağlantısının kısmi veya tamamen kaybolması) ihtimalini göz önüne alarak, hızınızı düşürerek ve takip mesafesini artırarak önlemlerinizi alınız.
• Her yıl yüzlerce kazanın gerçekleştiği Bolu Dağı kesimi gibi yoğun sis alan bölgelerde, hızınızı azaltın, yol kenarlarındaki parlayan tabelaları takip ederek yolu okumaya özen gösterin. Fakat kesinlikle yoğun siste öndeki aracı takip etmeyin. Bu tür durumlarda öndeki aracın yaptığı hatanın bedelini birlikte ödersiniz.
• Aracınızın klasik bakımlarının yapılmış olmasına özen gösterin. Klima, havalandırma sistemlerinin çalıştığından emin olun. Eskimiş silecek lastiklerinizi değiştirin.
• Lastiklerinizin hava basınçlarının ayarlı, diş derinliklerinin yeterli olduğundan emin olun.
• Kış lastiklerini kullanan sürücüler, özellikle fren mesafesi ve hakimiyet konularında daha avantajlı olacaklardır. Bu nedenle mutlaka kış lastikleri ile yolculuğa çıkın.
• Lastik havalarıyla bilinçsizce oynanmamalıdır. Araç üreticisinin verdiği değerlere sadık kalınmalıdır.
Bayramda yapılan kazaların en önemli nedenleri ortaya koyan, Direksiyon Akademisi’nin yaklaşık 10000 aday üzerinden yaptığı çalışmayla elde ettiği istatistikler
Sürücülerin yüzde 86’sı “Yol Ver” tabelasını bilmiyor
Sürücülerin yüzde 61’i hız limitlerini bilmiyor, yüzde 16’sı ise eksik biliyor.
Sürücülerin yüzde 88’i “Geçiş üstünlüğü” kuralını bilmiyor, uygulayamıyor.
Sürücüleri yüzde 76’sı “sollama” prensiplerini bilmiyor, umursamıyor ve hatalı sollama sonucu hayatını kaybediyor.
Sürücülerin yüzde 72’si takip mesafesini tam olarak bilmiyor. Takip mesafesini tam olarak bilen uygulayan sürücü oranı sadece yüzde 9.
Sürücülerin yüzde 86’sı fren mesafesi konusunda tamamen bilgisiz.
Sürücülerin yüzde 54’ü direksiyon başında telefonla konuşuyor, yüzde 38’i telefonla mesajlaşıyor.
Farklı meslek gruplarından, farklı mevki ve sosyal gruplara ait yaklaşık 10 bin eğitime gelen aday üzerinden elde ettiğimiz sonuçlara göre özellikle trafik levha ve kuralları konusunda eksiklik çok fazla. Çok temel kural ve levhalarda dahi yüksek öğrenimini tamamlamış birçok aday bilgisiz durumda.
Hız limitlerini tam olarak bilen sürücü sayısı çok az. Buna bağlı olarak takip mesafesini bilen ve doğru olarak uygulayan sürücü oranı sadece yüzde 9.
Hangi hızda fren yaptığında, aracının durması için kaç metreye ihtiyacı olduğunu bilen sürücü oranı ne yazık ki sadece yüzde 8.
Bayram yolculuklarında kazaların en büyük nedenlerinden biri acele etmeye bağlı olarak yapılan hatalı sollamalar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle gidiş – geliş olarak düzenlenmiş tek şeritli yollarda sürücüler tabela ve çizgilere uymuyorlar ve kazalara sebebiyet veriyorlar.
Diğer bir kaza sebebi ise sürüş esnasında telefonla konuşmak. Bazı sürücülerimiz kulaklıkla konuşmanın güvenli olduğunu sanıyor. Fakat önemli olan telefonu elinize alarak konuşmak değildir, önemli olan beynin başka yere odaklanmasıdır. Bu nedenle ister elinizde, ister kulaklık yardımıyla telefonla konuşmak tehlikeli ve ölümcül hatalara neden olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)