E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSuudiler petroldeki artıştan kaygılı---

Suudiler petroldeki artıştan kaygılı

Suudiler petroldeki artıştan kaygılı
19 Eylül 2012 - 08:52 borsagundem.com

Suudi Arabistan hükümeti, ABD, Avrupa ve Asya’daki büyük müşterilerine, sene sonuna kadar ek petrol tedarik etmeyi teklif etti

BORSAGUNDEM.COM
Financial Times’ın haberine göre bu teklif, dünyanın en büyük petrol ihracatçısının artan petrol fiyatları nedeniyle endişeli olduğunu gösteriyor.
FT’ye konuşan bir Arap petrol yetkilisi, mevcut petrol fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve kendilerinin “varili 100 dolar civarında” bir fiyattan yana olduklarını dile getirdi.
Brent ham petrolün varili, 120 dolara yakın seyrediyor. Küresel gösterge niteliğindeki Brent fiyatları, Haziran ayı ortasından bu yana yüzde 33 arttı.
Suudi Arabistan’ın geçen ayki üretiminin günde ortalama 9.9 milyon varil olduğu, ancak bu rakamın 10 milyon varile yükseldiği kaydedildi. Adı açıklanmayan Arap yetkili, “Müşterilerimizle petrol ihtiyaçları konusunda temas halindeyiz. Onlara, daha fazla tedarik etmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz,” dedi.
OPEC delegeleri, Riyad’ın fiyatları aşağı çekmeye çalıştığını doğruladı. Afrikalı bir yetkili, Suudilerin “aktif olarak piyasayı yönettiğini” dile getirerek şöyle konuştu: “Yazın fiyatlar 90 dolara düştüğünde daha az petrol arzetmişlerdi. Şimdi ise, fiyatlar 115 doların üzerine çıktığı için daha çok verecekler.”
Ham petrol ihracatı yaptırımlar nedeniyle tehdit altında olan İran ise, bir süre önce, Suudi Arabistan’I üretimi artırmaması yönünde uyarmıştı. İran’ın ham petrol ihracatı, günlük ortalama 2.85 milyon varille son 22 yılın en düşük düzeyine gerilemiş bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)