E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSwap faizleri yüzde 1200'ü gördü---

Swap faizleri yüzde 1200'ü gördü

Swap faizleri yüzde 1200'ü gördü
27 Mart 2019 - 19:08 borsagundem.com

Londra swap piyasalarında geçen hafta yüzde 24, dün yüzde 330 seviyesinde olan gecelik vadede TL faizi bugün yüzde 1,200'e kadar yükseldi

TCMB'nin adımları ve swap piyasasında TL likiditesinin kuruması sonucu faizlerde görülen sert yükselişin etkisiyle 5.30'lu seviyelere kadar gerileyen dolar/TL öğleden sonra tekrar yükselişe geçerken, lokallerin yoğun döviz talebinin görüldüğü belirtiliyor.

Öte yandan TL likiditeye ihtiyaç duyan yabancıların diğer varlıklarda satışa geçmesi TL cinsi varlıklarda ayrışmaya neden oldu. Son atılan adımlar TL'yi bir miktar sakinleştirse de yoğun hisse ve tahvil satışlarının etkisiyle kayıpların yüzde 6'yı aştığı BIST-100 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye gelirken, yükselişin hızlandığı tahvil faizleri de bu yılın en yüksek seviyelerine geldi.

Yerli yatırımcıların son iki günde 2.5 milyar dolar civarında döviz aldığı tahmin edilirken, analistler genelde swap piyasası üzerinden sağlanan TL ile Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasasına giren yabancı yatırımcıların, şu anki TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse senedi ve tahvilleri sattığını ifade ettiler.

Gece saatlerinde 5.3009 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL gün içinde 5.4650'ye kadar yükseldikten sonra saat 1806'da 5.4351/5.4450 seviyesinde bulunuyor. Böylece TL Cuma kapanışına göre yüzde 5.8 değer kazanırken, dünkü kapanışa göre yüzde 2.2 değer kaybetti.

Sepet bazında TL aynı saatte 5.7722/5.7841, euro/TL ise 6.2032/6.2156 seviyesinde bulunuyor.

"Lokaller dün 1 milyar dolar döviz aldı, bugün ise tutar 1.5 milyar dolar yaklaşmış olabilir" diyen bir bankacı, "Bireylerin çok ciddi döviz talebi oldu, yabancıdan da bir miktar satış geldi. Borsadaki satış TL sıkışıklığının göstergesi, bu çerçevede 10 yıllık tahvil faizi de sert yükseldi. Yetkililerin adeta çay kaşığı ile sağladığı faiz düşüşünü kepçeyle geri verdik" dedi.

Dövizde Ağustos sonrasında olduğu gibi Cuma günkü yüzde 6'lık yükseliş ve son gelişmelerin etkisiyle algının bozulduğunu ve halkın paniklediğini söyleyen aynı bankacı, "Swap tarafında ise gelinen seviyeler inanılmaz. Bu seviyeler de kimse TL'de kısa pozisyonda kalamaz dolayısıyla pozisyonlar önemli ölçüde azaltılacaktır. Kısa vadede hatta Cuma'dan itibaren normalleşme görebiliriz. Tabii normalleşmeden kastım 3 haneli seviyeler" dedi.

Londra swap piyasalarında geçen hafta yüzde 24, dün yüzde 330 seviyesinde olan gecelik vadede TL faizi bugün yüzde 1,200'e kadar yükseldi.

Öte yandan geçen hafta yüzde 22, dün yüzde 125 seviyesinde olan haftalık vadede TL faizi yüzde 295 seviyesinde.

BIST-100 endeksi bugün 90,523 puana kadar geriledikten sonra saat 1809'da yüzde 5.7 kayıpla 91,855 puanda bulunuyor. Endeksin dolar/TL'nin keskin yükseldiği Cuma gününden bu yana kaydettiği kayıp bugün bir ara yüzde 7.5'i aştı.

Tahvil bono piyasasında ise iki ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri bugün itibarıyla bu yılın en yüksek seviyelerine gelmiş durumda.

31 Ocak'ta yüzde 14.27 seviyesine kadar gerileyen 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün valörde son işlemde yüzde 17.35 seviyesindeydi. Bugün ise spot piyasada yüzde 18.23 seviyesinden kapandıktan sonra valörde bu yıl gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 18.96'ya kadar yükseldikten sonra yüzde 18.21 seviyesinde. Böylece 10 yıllık tahvil faizi bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 469 baz puan yükseliş kaydetti.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 16 Ocak'ta yüzde 17.98'e kadar gerilemişti. Dün valörde son işlemde yüzde 19.98 seviyesinde olan gösterge 2 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 20.53 ile bu yılın en yüksek seviyesine geldi. Buna göre 2 yıllık tahvil faizindeki yükseliş bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 255 baz puan oldu.

İlgili tahvilin faizi spot kapanışta yüzde 20.45 seviyesindeydi.

TL'nin Cuma günü sert değer kaybetmesinin ardından Türk bankaları Londra'daki swap piyasasına TL vermeyi azalttı. Bunun sonucunda swap piyasasında Cuma'dan bu yana yükselen gecelik faizler yüzde 700'ü aşarak bu piyasadan TL sağlayan yatırımcıların maliyeti artan TL pozisyonlarını kapatmak için TL bulmaya çalışmasına yol açtı.

İstanbul merkezli stratejist Murat Gülkan, Londra'dan swap ile TL yaratan yatırımcıların spekülasyon amacıyla olduğu gibi TL varlıklarda pozisyon taşımak için de bu işlemleri yaptığını söyleyerek, "Ve bu ikincisi, birincisinden kat be kat fazla. Londra'da Türk bankalarının sağladığı likiditeyi sınırlayarak Türkiye'ye yatırım yapan bu yatırımcıları da cezalandırmış oluyorsunuz. Pahalı ve volatil fonlama büyük ihtimalle Türk varlıklarının fiyatlarına yansıyacaktır. Bono ve hisse piyasasında görülen sert satışlar da büyük ihtimalle bundan kaynaklanıyor" dedi.

LOKAL-OFFSHORE KOTASYONLARDA MAKAS OLUŞTU

Teorik bir fiyat olan swap faizlerindeki yükseliş bankalararası piyasada yabancı bankaların dolar/TL kotasyonları ile yurtiçi lokal bankaların spot yani vadeli olmayan kotasyonları arasındaki farkın açılarak yüzde 2'ye yaklaşmasına neden oldu.

Gülkan, swap piyasasındaki faizlerin yükselmesinin normalde dolar/TL forward kurlarını etkilediğini ancak Londra'daki TL likiditesinin kuruması sonucu son birkaç günde oluşan karmaşanın spot kurları da etkilediğini söyleyerek, "Normal koşullarda son derece likit ve etkin bu piyasada şimdi yurtiçi ve yurtdışı spot dolar/TL kotasyonlar arasında yüzde 2'ye yakın bir fark oluştu. Böyle bir durumu TL'nin konvertibiliteye geçmesinden bu yana ilk defa gözlemliyoruz" dedi.

Bankalararası piyasada yabancı bankaların dolar/TL kotasyonları saat 1810 itibariyle 5.43'lü seviyelerden geçerken, on shore olarak adlandırılan yurtiçindeki bankaların kotasyonları 5.32 civarında bulunuyor. İşlemler ise off shore kotasyonların bulunduğu seviyelerden
geçiyor.

Borsa İstanbul 92 bin puanın altında günü tamamladı

Dolar yükselişte

TBB’den dolar ve swap açıklaması

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gnçlk : )28 Mart 2019 18:36

    Swap nedir? bende 100 tl var, dolar alıcam, adamın birindede 200 usd var oda tl almak istiyor... ben diyorum ki yarın bana usd lazım 50 usd.... TL mi direkt swap işlemi ile, karşı tarafa veriyorum   karşıdan 50 usd alıyorum. Diğer kısım yine tl nakıtta. böylece 200 usd si olanda bana usd vermiş oluyor.150 usd ve tl si oluyor. bu işlemler otomatik al gülüm-vergülüm olarak gerçekleşiyor... ama şimdi milletin usd si var, TL istiyorlar... ama merkez TL vermıyor pıyasaya... TL azaldığından londro pıyasasında swap için TL TL TL su ister gibi teklıfler gelıyor. az TL oluncada kıymete bınıyor TL ve usd veriyorlar, TL alıyolar yuzde 100..yuzde 1000 faiz karşılığında bile, işlemlerini gerçekleştirmek için.. londrada TL azalınca, usd karşısında TL değerlenıyor. talep oluyor... ama asıl olan türkiye de tl çok, bu durum ondan geçici, kalıcı olarak usd-tl etkılenmez bu işlerden.Yanı 1-2 hafta yanı... LONDRA da hava boyle oluyor    

  • :)28 Mart 2019 11:34

    dolar borcu olanın dolara ihtiyacı vardır. Dolar borcu olmaynın dolara ihtiyacı yoktur. varmı daha ötesi? oyun moyun deil. ihracat yap, ithalatından fazla piyasan usd doldun kı, rahat rahat ekonomını yonet. en buyuk zaafın usd ihtiyacı olman ama bunu karşılayan ticari getirin olmaması. kazanan biz değiliz orası net ve kesin.

  • Nihat 28 Mart 2019 10:15

    Gerçekten esas niyetleri doları yükseltmekti bu çakalların iki taraflı kazanacaklardı.  Ekonomi yönetimi ve merkez bankası hazırlıklıymış demek ki bunların bir taraflarına kaçtı yaptıkları hesaplar.  Baksanıza bir de şikayet ediyorlar Tl. bulamıyorlarmış.  Amerikan Merkez bankası gibi her dakika dolar basan merkez bankamız yok.  Hakikaten tebrik etmek lazım ekonomi yönetimini bunlar fare gibi kapana sıkıştılar. Ayrıca  bu kadar büyük oynamasalar zaten sıkışmazlar!  Demek ki niyet bozuk.

  • Recai28 Mart 2019 08:20

    Elinde dolar olan ingiltere merkezli fon swap yapar, günlük / haftalik vadeli olarak Dolarını verir, TLsini alır. O TL ıle Türk hisse,tahvil vb alır. Vade sonunda faizini ödeyip TLyi geri verir Dolarını alır. Bu şekilde Dolarını satıp TL alıp, zamanı gelince TL satıp Dolar bulamama riskine girmemiş olur.

  • Ggff 27 Mart 2019 22:04

    Piyasa olmuş kumarhane

  • Ggff27 Mart 2019 21:55

    Hisse satıp TL yi tlyle mi ödüyoralr peki doviz niye düşüyor yine anlamadım tek bildiğim şey millette döviz var hesaplarında hedef bu rezerf para mı

  • Osman28 Mart 2019 05:08

    Aynen söylediğiniz gibi swap faizleri mailyeti artmış 1200 bu nedenle hiç bir trader swap yapmıyor aynen böyle peki tl bulmak hisse senedi mi satıyorlar hayır çünkü dolar almyorlar o zaman geriye tek seçenek kalıyor hisse senedini açığa satıyorlar ve açığa satışı kapatmak zorundalar.Dün bunu yaptılar.her halükarda dolar alamıyorlar.swapdan borsa düştü doğru yapamadıkları için hisse açığa sat sonra al modunu yaptılar. 

  • AhmetK27 Mart 2019 21:24

    Swap faizi hakkkmda bilgilrndirme: bu belirtilen faizi biz değil, tl’si olmadan dolar alan yabancılar oduyor. Bu orandan borclanmak istemeyenler ise borsada satıp, tl bulup pozisyonlarını kapatıyor...

  • AhmetK27 Mart 2019 22:59

    Onun nedeni de pozisyon kapama. Evet bir kısmı da dolar satarak pozisyonunu kapatıyor. Dolar ondan dusuyor.

  • Ggff27 Mart 2019 22:00

    Anlaşılan döviz de satıyorlar kura baksana

  • misafir27 Mart 2019 21:22

    yabancı hallettiniz bravo sırada yerli var onada bi çare bulunda bizde tl varlıklarda rahat rahat oturalım 

  • YENİ MUHALEFET27 Mart 2019 20:26

    HABERLER, GEREKSE YORUMLAR NEDEN SALT" DÜŞTÜ", YA DA "İNDİ" ÜZERİNE? BUNUN BİR NEDENİ OLMALI; SALT YABANCI ALIMI MI? PEKİ, YERLİ NEDEN ALIYOR? NEDEN YERLİ PARAYA GÜVENMİYOR DA YABANCI PARAYA GÜVENİYOR? SANKİ BİRİ ÇIKIP, "KARDEŞİM ÜRETMİYOR, TÜKETİYORUZ" DESE BAŞINA TAŞLAR YAĞACAK! ÇÜNKÜ "ÜRETTİĞİNİ" BİLEN İNSAN KORKUSUZ OLACAK, BU KORKUSUZLUK DA SİSTEMİN İŞİNE GELMİYOR! ÇIKIŞ YOLU NEYMİŞ: ÜRETMEK, ÜRETMEK...

  • salim27 Mart 2019 20:24

    Merkez bankası ve Varlık fonu uyudu bugün,,piyasayı dengelemeleri şart.

  • Kemal27 Mart 2019 20:07

    Oyun oynuyorlarda türkiyeyle değil Yönetenlerle oynuyorlar

  • Ggff27 Mart 2019 20:02

    Swap 1200kimkime veriyor ben anlamadım yurtdışında parası olanami 1200 faiz veriyorlar adam niye döviz alsın Sonra döviz 10katimi olcak ne olcak ben bişey anlamadım döviz satarsak tl yokmu yani ben bı cacık anlamadim

  • anadolu28 Mart 2019 02:06

    sen anlamasan da olur  takma kafaya

  • ALAATTİN CAMGÖZ27 Mart 2019 21:39

    varanta açığa döviz alıp günü geldiği için TL bulamayınca TL faizler yükseldi alanları geçirdi MB

  • Batıkborsacı27 Mart 2019 19:39

    Hisse varant derken paramın yarısından fazlasını kaybettim. Oy için böyle bir faiz bedeline katlanmak zorunda kalmak çok üzücü hani siz faiz düşmanıydınız çok yazık. Benim canım yandı ama bu sayede oy tercihim belli oldu.

  • ereneren28 Mart 2019 02:08

    ha at yarisi ha varant ayni seyler. 

  • Hakikat27 Mart 2019 19:24

    Nasıl ekonomi yönetiliyor anlamak mümkün değil anı kurtarmak için günlük politika ile ekonomi yönetimi sonuç borsa çakılır tahvil faizleri uçar

  • Ahmet 27 Mart 2019 19:38

    Yalan üzerine ekonomi yönetirler ise sonuç bu olur...