E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporTahkim'in kararı UEFA'ya çarpar---

Tahkim'in kararı UEFA'ya çarpar

Tahkim'in kararı UEFA'ya çarpar
06 Haziran 2012 - 07:58 borsagundem.com

Sportif yargılamada “şike yoktur” kararı verilmesi tartışma yarattı

PFDK’nın “Maçların sonucu etkilenmiştir” kararının Tahkim Kurulu tarafından “Girişim teşebbüste kalmış” olarak değiştirmesinin UEFA’dan döneceği ve kulüplerimize toplu ceza geleceği ileri sürüldü.
Türk futbolunda 3 Temmuz’da patlak veren şike soruşturmasında Tahkim Kurulu’nun PFDK’nın kararlarını az bir değişiklikle onaylamasıyla yargılamanın bir ayağı sona erdi. Adli yargılama mahkeme süreciyle devam ederken şimdi de PFDK’nın “Maçların sonucu etkilenmiştir” kararının Tahkim tarafından “Girişim teşebbüste kalmış” kararı tartışılmaya başlandı.
Kararlar UEFA’dan dönebilir
93 kişinin tutuklanıp, bir çoğunun tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı dava hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük yankı uyandırmasına karşın sportif yargılamada “Suç yoktur” sonucu çıkmasının UEFA’yı tatmin edip etmeyeceği merak konusu. Avrupa futbolunun patronu, PFDK ve Tahkim’in cezalarını yeterli bulursa sorun yok, yeterli bulmazsa işte bu noktada sıkıntı başlıyor.
Türkiye’ye ağır fatura çıkabilir
Şikede “Sıfır tolerans” politikasını benimseyen ve Türkiye’deki olayları yakın takibe alan UEFA, PFDK ve Tahkim’in cezalarını yeterli bulmazsa tüm kulüplerimize ağır fatura kesebilir. Bu durumda takımlarımız 1-3 yıl Avrupa kupalarından men edilebilir. UEFA’nın bu yolu benimsemesi durumunda FIFA da, A Milli Takım’a birkaç yıl uluslararası turnuvalara gitmeme cezası verebilir.
F.Bahçe feda edilecek
Sarı-Lacivertli kulüpten yapılan açıklamada “Bu kararlarla Fenerbahçe kurtulmamıştır! Ancak gerçeğin bu olmadığı UEFA kararıyla görülecektik. Biz son sözümüzü daha söylemedik” denildi.
Fenerbahçe kulübü, Tahkim Kurulu’nun şike konusundaki kararını vermesinden sonra zehir zemberek bir açıklama yaptı. İşte Sarı-Lacivertliler’in resmi sitesinde yayınlanan bildiri: “Usul ve süresinden çok önce açıklanan savcılık mütalası ile başlayan; dün (önceki gün) itibarı ile Tahkim Kurulu kararlarıyla hayata geçirilen ve muhtemelen UEFA’nın kararlarıyla son bulacak olan, senaryosu önceden yazılmış süreç işlemeye başlamış, başlatılmıştır. 19 maç iddiası ile başlayan bu oyun, önce 13 maç sonra 8-9 maça, şimdi de 3-4 maça inmiştir. Sıra bu süreci hazırlayanların başta da planladığı üzere UEFA Disiplin Kurulu’ndadır. Kamuoyu görecektir ki, birkaç gün içerisinde önceden tasarlanan pazarlıklar ve bunun sonucu olan süreç an be an bu şekliyle hayata geçirilecektir. Ve ‘Fenerbahçe’ adı altında Türk futbolu feda edilecektir. Bu önerileri hayata geçirenlerin gerekçeleri de hazırdır; ‘Onlar Fenerbahçe’yi kurtarmıştır.’ Ancak aslında bu durumun ve gerçeğin böyle olmadığı çok yakında UEFA kararlarıyla tüm kamuoyu tarafından görülecektir. Açıkça ifade etmeliyiz ki sabrımız taşmak üzeredir. Unutulmamalıdır ki Fenerbahçe darağacında değildir; Unutulmamalıdır ki F.Bahçe son sözünü söylememiştir. “
Kulüplere ceza gelecek
• Alpay Köse (Hukuk Uzmanı) Tahkim Kurulu’ndaki değişiklikler şikenin teşebbüse yönelik olduğu, sahaya yansımadığı şeklindeydi. Asıl bu noktada önemli olan bu tezin kabul edilip edilmeyeceği. UEFA ve FIFA’da kişi-kurum ayrımı yok. Kulüplere büyük ihtimal ceza gelir. Türkiye’ye genel bir ceza söz konusu değil. Bunun olabilmesi için UEFA veya FIFA’nın TFF’ye direkt olarak bir talimat vermesi gerekir. Şu ana kadar da böyle bir talimat gelmedi. Gelirse işte o zaman yanarız. 
UEFA ile karşı karşıyayız
• Ahmet Akpınar (Hukukçu) Ben, TFF’nin yargılama sürecinin sonunu beklemesini söyledim. Tahkim, İlhan Ekşioğlu’nun, Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan’ın cezalarını onadı. Bunlar ‘şikeye karışmıştır’ dedi. Mahkeme, Aziz Yıldırım’a ceza verirse, ya da Tahkim tarafından suçlu oldukları onananlara mahkemeden beraat çıkarsa bunlar çelişkiye sebep olmayacak mı? TFF, yargı sonucunu beklemedi. UEFA ile karşı karşıya kalmamız iyi olmadı. UEFA bunu kullanabilir. Star

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)