E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil faizleri hisse piyasasını vuruyor---

Tahvil faizleri hisse piyasasını vuruyor

Tahvil faizleri hisse piyasasını vuruyor
08 Şubat 2018 - 09:06 borsagundem.com

ABD tahvil getirilerinin yükselmesi, şirketlerin ucuz borçlanma maliyetlerini artıracağından hisse piyasalarında gerileme yaşandı

Asya borsaları ABD tahvil getirilerinin dört yılın zirvesine doğru yükselmesiyle, altı haftanın dip seviyesinde seyrederken; yatırımcılar, şirketlerin yıllardır faydalandığı düşük borçlanma maliyetlerinin artan enflasyon tehdidiyle tehlikeye girebileceğine ilişkin endişeliler. ABD Kongresi'nin Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleri hükümet harcamalarını yaklaşık 300 milyar dolar yükseltmek için iki yıllık bütçe anlaşması konusunda uzlaştılar. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler'in nadiren bir anlaşmaya vardıklarını gösteren bu uzlaşı, hükümetin kapatılmasını erteleyebilir ancak federal bütçe açığını sert şekilde artırabilir. Başkan Donald Trump'ın planladığı vergi indirimlerinden beklenen ekonomide yükselişle birlikte, artan bütçe harcamaları, halihazırda güçlü olan ABD büyümesinin aşırı ısınmasına yol açabilir ve enflasyonu on yılda görülmeyen seviyelere yükseltebilir. Bu endişelerle ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri 2.813'e yükselerek Pazartesi günü gördüğü dört yılın zirvesi olan 2.885'e yaklaştı. Senato ve Temsilciler Meclisi'nin, her iki tarafta da itirazların olduğu bir ortamda, önerilen anlaşma üzerinde bugün oy kullanmaları bekleniyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi hafif değişim gösterirken, Salı günü gördüğü altı haftanın dip seviyesine yakın seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.4 yükselmesine rağmen bu hafta şimdiye kadar yüzde altıdan fazla ekside bulunuyor.

DÖVİZ

Dolar, eurodaki zayıf seyir ve yüksek ABD tahvil getirilerinden destek bularak başlıca para birimleri karşısında son zamanların dip seviyelerinin üzerinde seyrediyor ancak hisse senedi piyasasındaki oynaklığa ilişkin endişelerle baskı altında bulunuyor. Dolar endeksi 90.242 ile yatay seyrediyor ve dün gördüğü iki haftanın zirvesi olan 90.40'ya yakın seviyede bulunuyor. Euro yüzde 0.1 artışla 1.2278 dolara yükselirken; dünkü düşük seviyesi olan 1.2246 dolara yakın ve geçen ay gördüğü üç yılın zirvesi olan 1.2538 doların uzağında seyrediyor. Dolar yüksek seyir izleyen ABD hazine tahvil getirilerinden de destek buldu. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri dün yüzde 2.843 ile kapandıktan sonra bugün Asya borsası işlemlerinde yüzde 2.816'da bulunuyor.

PETROL

Kuzey Denizi petrol boru hattında faaliyetlerin aksaması ve rekor seviyedeki Çin ithalatlarının destek vermesine rağmen, petrol fiyatları artan ABD üretiminin OPEC'in piyasayı sıkılaştırma çabalarını zedelemesiyle geriledi Brent ham petrolü yılın en düşük seviyesine indi. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 65.39 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in bu yıl daha fazla faiz artışı yapabileceği beklentilerinin yaşandığı bir ortamda doların yüksek seyir izlemesiyle ard arda üçüncü günde de gerileyerek dün gördüğü dört haftanın dip seviyesine yakın seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.4 düşüşle 1.313.51 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)