E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasası yatırımcıyı yanılttı---

Tahvil piyasası yatırımcıyı yanılttı

Tahvil piyasası yatırımcıyı yanılttı
02 Haziran 2014 - 07:40 borsagundem.com

Tahvil piyasasından hisseye geçileceği yönünde beklentiler, son dönem tahvillere yarayan haberlerin gelmesi ile beklentileri tersine çıkarttı

Tahvil piyasaları bu yıl beklentilerin aksine parlak bir dönem yaşıyor. Özellikler FED’in varlık alımlarını azaltması ve devamında FED Başkanı Yellen’ın altı ay sonra faiz artışının geleceği açıklaması tahvil piyasası için tehdit olarak görülse de 100 trilyon dolarlık piyasa yüzleri güldürdü.

Amerika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu piyasalarında hazine, şirket tahvilleri varlık desteli borçlar gibi sabit getirili menkul değerlerin getirisi 2014 ilk beş aylık döneminde yüzde 3.97 oldu. Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market endeksi verilerine göre bu getiri 2003’ten bu yana görülen en yüksek seviye oldu. Tahvil fiyatlarında ralli yaşanırken verim yılın en düşük seviyelerine geldi. 

 Bu iyi tabloya karşın rallinin endişeye neden olduğu görülüyor. Birçok yatırımcı ekonominin güçleneceğini yönünde değil ters istikamete görüş belirtirken yatırımlar da bu tarafta oldu. Merkez bankalarının sıkılaştırma yönünde adım atacakları inancı yüksekti. Büyümedeki yavaşlama, Avrupa’da yükselen dezenflasyon süreci Rusya ve Ukrayna gerilimi sabit getirili yatırımların güvenli olarak algılanmasına neden oldu. 

 Boston merkezli 22 milyar dolarlık Loomis Sayles tahvil fonu yöneticisi  Elaine Stokes sürecin pek çok yatırımcı için acı verdiğini dile getirdi.son birkaç haftalık dönemde büyük bir değişim gözlemlediklerini kaydeden Stokes tahvil piyasasında tarihi düşük seviyelerin test edildiğini hatırlattı.

Bloomberg’in Global Developed Sovereign Bond endeksi yüzde 1.28 ile Mayıs 2013’ten bu yana en düşük seviyeye geldi. Özellikle geçtiğimiz haftalarda Avusturya Belçika, Fransa, İrlanda ve İspanya’da rekor seviyeler test edildi. ABD 10 yıllık tahvil faiz Ocak’tan bu yana en düşük seviyesini Mayıs’ta görürken, Japonya’da son 12 ayın en düşük seviyelerine gelindi.

Yatırımcıyı ters köşeye düşüren ABD’nin ilk çeyrekte beklentiler üzerinde daralma göstermesi , Avrupa’nın genişlemeye hazırlanması, Almanya’da geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde artan işsizlik rakamları gibi gelişmeler oldu. Buna ek olarak Japonya Merkez Bankası üyelerinden Syuri Shirai’nin 29 Mayıs’ta yaptığı açıklamasında teşvik programının gelecek yılda devam edebileceği oldu.

Gelen haberlerin hepsi tahvil piyasasına yararken ters tarafa yatırım yapan yatırımcı için üzücü bir süreç haline geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)