E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis‘Tarihi düşüş’ten sonra gizemli satış!---

‘Tarihi düşüş’ten sonra gizemli satış!

‘Tarihi düşüş’ten sonra gizemli satış!
18 Mart 2013 - 06:41 borsagundem.com

Ekiz yağ, ilk işlem günündeki düşüşle bir ilke imza attı… 7’den 1.40’a inen hisse yatırımcıyı ağlattı…

BORSAGUNDEM.COM
Bir hisse halka arz edildikten sonra ilk işlem gününde taban olur mu? Normalde olmaz! Ama Ekiz Yağ hisselerinde bu durum yaşandı. Kim aldığı bir hisseyi, işleme açıldığı gün yüzde 10 daha aşağıdan satmak ister? Ekiz Yağ’ın Temmuz 2010’da başlayan borsa serüveninde benzer çok sayıda gelişme yaşandı. 7 lira seviyesinden halka açılan hisseler 1 lira sınırına kadar düştükten sonra geçtiğimiz Cuma günü şirketin yabancı bir fona satılacağı açıklandı. Ekiz, Altınyağ ve LİO’dan sonra halka açılan üçüncü İzmir merkezli yağ üreticisi. Nedense İzmir merkezli yağ şirketleri yüzünden borsa yatırımcısı her zaman mağdur oluyor! Büyük tanıtımlarla halka arz edilen LİO Yağ kısa sürede iflas bayrağını çekmiş ve arkasında çok sayıda mağdur yatırımcı bırakmıştı.
Ekiz Yağ’ın yüksek bir borç yüküyle halka açılması ve ardından hisselerin sert düşüşlere sahne olması sanki 3 yılda yaşanacakların habercisi gibiydi. Son üç yılda aslında herkesin bildiği senaryo adım adım hayata geçirilmek istendi. Önce halka arz, ardından yüksek miktarda ortak satışı, sonra da bedelli sermaye artırımı. Patronların, şu anki fiyatın 2-3 katı fiyat üzerinden hisselerini satması ve akabinde hisseler 1 liraya düştükten sonra bedelli sermaye artırımı yapması ise düşündürücü. Neyse ki yeni SPK yönetimi ve değişen mevzuatlar nedeniyle Ekiz, bedelli sermaye artırımını gerçekleştiremedi.
Ortaklar sürekli hisse sattı
Sermaye artırım kararı iptal edildi ama ortakların sürekli Hisse satması küçük yatırımcının belini büktü! Ekiz Yağ’ın patronları Muhittin Ekiz, İbrahim Ekiz ve Hüseyin Ekiz’in İMKB’de yaptıkları 3 milyon adetlik satış, hisselerde 24 Eylül-5 Ekim 2012 tarihleri arasında yüzde 50.79 oranında düşüşe neden oldu. O tarihte 2.5 lira olan hisseler, gelen satışlarla 1.25 liraya kadar geriledi. 25 Eylül 2012’de başlayan ortak satışı furyası sırasında, hisselerde yaşanan sert düşüş nedeniyle işlem sırası 27 Eylül 2012’de geçici olarak kapatılan Ekiz Yağ’dan, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada “Hisselerde ani harekete neden olacak özel bir durum olmadığı” duyuruldu.
Ekiz Yağ hisselerinin dengesi 19 Eylül 2012’de şirket patronlarının ellerindeki toplam 3 milyon adet hisseyi satışa konu olabilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirmeleriyle bozuldu. Ekiz Yağ Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Ekiz 2 milyon, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Ekiz 625 bin ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ekiz 375 bin adet dolaşımda olmayan hisseyi satışa konu olması için MKK’ya kaydettirdi. Ortak satışları da 25 Eylül 2012’de başladı ve 4 Ekim 2012’ye kadar devam etti. Muhittin Ekiz 2 milyon, Hüseyin Ekiz 375 bin, İbrahim Ekiz ise 625 bin adet; tam da MKK’ya kaydettirilen miktarda hisseyi elden çıkardı.
Muhittin Ekiz’in şirketteki payı yüzde 35.39’dan yüzde 7.52’ye, İbrahim Ekiz’in yüzde 11.96 olan payı yüzde 3.26’ya, Hüseyin Ekiz’in yüzde 7.15 olan payı da yüzde 1.92’ye geriledi. Şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 75.36’ya çıktı. Söz konusu hisse satış furyası sırasında şirketin ortaklara olan 1 milyon 173 bin liralık borcu da kapatıldı. Ekiz Yağ’dan 30 Eylül 2012’de KAP’a yapılan açıklamada, “30 Haziran tarihi itibarıyla mali tablolarımızda açıkladığımız 1 milyon 173 bin liralık ortak borcu kapatılmıştır” denildi.
Daha sonra da hisseler 1 lira yani nominal fiyat seviyesine kadar düşüş gösterdi.
Yatırım yerine küçüldü
Halka açılıp büyümesi yeni yatırım yapması beklenirken Ekiz Yağ tam tersini yaptı. Son İzmirli sabun ve yağ üreticisi Ekiz Yağ, halka arzdan kısa bir süre sonra personel sayısında da yüzde 11 küçülme kararı aldı.
Ve beklenen sermaye artırım kararı geldi
Halka arz, ortak satışı ve üçüncü halka olan bedelli sermaye artırım kararı 2012 yılı sonlarına doğru geldi. Ekiz Yağ’ın 50 milyon lira kayıtlı sermaye tavanı içerisinde sermayesinin 11 milyon 484 bin 366 TL nakit (bedelli), 717 bin 772 lira da bedelsiz olarak toplam 12 milyon 202 bin 139 lira (yüzde 170 oranında) artırılarak 19 milyon 379 bin 868 liraya yükseltilmesine karar verildi. Böylece sermaye artırım oranı yüzde 170 oldu.
Geçtiğimiz günlerde de sermaye artırım talebinin iptal edildiği Cayman Adaları’nda kayıtlı Atlas Alpha Yield Fund Limited ile bir sermaye ortaklığı düşünüldüğünü ve bu doğrultuda söz konusu yatırım kuruluşunun yetkilileri ile görüşmelere başlandığı açıklandı.
7 liradan halka arz edilen hisseler 1.40 liradan satılıyor
Şirket ‘görüşmelere başlandı’ dedikten iki gün sonra da hisse satışı detaylarının netleştiği beyan edildi. Buna göre söz konusu ortaklıkta hisse devri bir yıla yayılacak. Atlas, Ekiz'e bu bir yıl içinde 15 milyon liraya kadar ve hisse başına 1.40 liradan yatırım yapacak.
Açıklamaya göre Atlas ile imzalanan "Opsiyon Sözleşmesi" uyarınca, Atlas, 1 yıl içinde kullanılmak üzere, 2.5 milyon adede kadar Ekiz hisse senedini, hisse senedi başına 1.40 TL fiyattan alma opsiyonuna sahip olacak.
Bu açıklamanın geldiği yani 15 Mart 2013 Cuma günü Ekiz Yağ hisseleri yeniden düşüşe geçti.
3 yıl önce 7 liradan satılan hisseler bugün, 1.40 liradan off-shore adaları yani vergi cenneti olarak bilinen para trafiğinin kontrol edilemediği Cayman Adaları’nda Atlas isimli bir fona satılıyor. Peki, Atlas isimli fonu kim kurdu, ortakları kimler? Şirkete yakın isimlerin bu fonda paraları var mı? Yatırımcılar bu soruların cevabını merak ediyor…
‘YILIN YAZI DİZİSİ’ DEVAM EDECEK
İŞTE EKİZ YAĞ'IN BORSA GRAFİĞİ




















































Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • idaş da batanlar.18 Mart 2013 20:37

    bakınız, bu yabancı denilen fonlara şirketler belirli bir fiyattan hisse satıyor,bu hisseleride tahsisli sermaye artırımı yoluyla yapıyor.örneğin 1.40 liradan 15 milyon adet hisse yi 1 yıl içinde x fon a satıldığını düşünelim.önce sermaye artırımı kararı alınıyor,sonra ilk satışta 3 milyon adet hisse x fonuna satılıyor,şirkete 3x1.4=5.2 milyon tl para giriyor.sermaye de 3 milyon tl artmış oluyor. 3 milyon adet hisseyi alan x fon bu hisseleri belirli bir zamanda, borsada satıyor,cebine koyduğu parayla gidiyor,şirketten 3 milyon adet hisse daha alıyor,aynı şekilde bu hisseleri de gidip borsada belirli bir zaman içinde satıp parayı cebine koyuyor,bu süreç 15 milyonluk artırım bitene kadar devam ediyor,sonuçta bu x yatırım şirketinin elinde hisse kalmıyor ve cebinden beş kuruş para koymadan yatırım yaptığı şirkete 15 milyonluk sermaye aktarıyor.imkb deki küçük yatırımcıdan para çıkıyor.bu taktik de bir nevi bedelli sermaye artırmı metodudur.buna dolaylı yoldan bedelli sermaye artırımı da diyebilirsiniz.

  • idaş da batanlar.18 Mart 2013 20:27

    bu alicengiz oyunları yeni moda oldu.adı sanı duyulmamış,kim oldukları bilinmeyen fon lar 2012 yılının ortalarından itibaren imkb ye dadandı.bedelli sermaye artırımından sonuç alamayan küçük yatırımcı düşmanı patronlar,yeni bir senaryo kurmanın peşindeler.tahsisli sermaye artırımı veya nakit fon girişi adı altında yeni küçük yatırımcı mağduriyetleri yaşanacak.frigo ve idaş ta sözde amerikalı fon şirketi,universe capital partners llc nin yaptıkları na dikkatlice bakınız.spk nın bu konuda çok dikkatli olması gerekir.son 3 yıldır imkb de yatırımcının tabiri caizse doğranmasına seyirci kalınmıştır,artık yeter,isyan çıkabilir.

  • MAHİR18 Mart 2013 19:11

    B u halka arzı malum BİZİM MENKUL yaptı. Bunun hesabı sorulmayacakmı? Nasıl değerleme yapmış bu vicdansızlar..

  • vietnamlı18 Mart 2013 18:58

    şunu bilirim..bir firma halka arz olduktan sonra ne zaman olursa olsun firma ortaklarından satış oldugu zaman o işten hayır gelmez.borsada en sevmedigim şey..

  • çok bilen18 Mart 2013 13:42

    Gip ve ulusal da işlem yapan şirket hisselerini öneren dealer larda sorumlu olmalı ky mağdur edenlere mutlaka hapis yada para cezası verilmeli bunlarda dolandırıcı sayılarak piyasadan atılmalıdır.

  • esrarengiz18 Mart 2013 13:29

    sırlar dünyası gibi bir olay.....esrarengiz ve alicengiz gizemli.....o derece yani.

  • esrarengiz18 Mart 2013 13:15

    çok esrarengiz ve gizemli sır dolu olaylar zinciri......alicengiz....

  • mert18 Mart 2013 13:01

    Bunları gördükçe eski SPK yönetiminin yatırımcıya attığı kazık aklıma geliyor. Nasıl olsa hesap soran da yok.

  • AY18 Mart 2013 12:46

    BORSA GÜNDEMİ BİR KEZ DAHA TEBRİK EDERİM. HİSSESİNE GÜVENMEYİP SATIŞ YAPAN BİR PATRON ŞİRKETİNE BEN NASIL GÜVENİP YATIRIM YAPAYIM.YAZIKLAR OLSUN HEPSİNE

  • çello18 Mart 2013 11:44

    dandik şirket sahipleri birgün gelecek ufak yatırımcının parasınaihtiyaç duyacaksınızsizyatırımcı kardeşlerim imkb 30 dan şaşmayın

  • ali18 Mart 2013 11:08

    12 milyonluk haciz işlemi ve bu yıl 12 milyon zararı olduğunuda başa yazın alta yazı koyup uzatmayın

  • atakan 18 Mart 2013 10:38

    niye göz altına almıyorlar acaba

  • cc18 Mart 2013 09:43

    Herşey açık seçik ortada ama sen ne yapıyorsun diyen yok?bu olayların görsel medyada gündeme gelmesi lazım,yazılı medya bir yere kadar..olaylar tam uğur dündar'lık arena'lık

  • metin gölcük/kocaeli18 Mart 2013 09:04

    LIO MARKA HİLLE YAPMIŞTI YILINI ANIMSAYAMADIM İTALYA'YA İHRACAT YAPIYORLARDI ZEYTİNYAĞI İÇİNE AYÇİÇEK YAĞI KATMIŞLAR İTALYA'DA BUNU TESPİT ETMİŞTİ GAZETELERDE OKUMUŞTUM.

  • yetersizzz18 Mart 2013 08:20

    kanunlar yetersiz. o fonun gerçek sahibi 7 liradan senet satıp 1.40 liradan gerş almak isteyen şahıslar olmadığı nerden belli?. burada zarar eden halk. yerli yatırımcı kumardan beter ortamda soyuluyor. kumarda bile kazanma ihtimalin var. borsada bu tür şirketlerin mutlaka temizlenmesi, sahiplerinin tüm mülkiyetlerine el konulup, zarar edenlere haklarının ödenmesi lazım.

  • Rational18 Mart 2013 07:01

    Carrefour'da koli koli LIO yağ kampanyalarını görünce ben de neredeyse hisse alıyordum. Meğer o da oyunun bir parçsıymış.