E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivTarihi ikinci rekor olabilir---

Tarihi ikinci rekor olabilir

Tarihi ikinci rekor olabilir
14 Mayıs 2012 - 12:55 borsagundem.com

Bozkurt; ''Bu yıl ki rakamda beklediğimiz gibi gelişirse tarihi ikinci rekor olacak'' dedi.

Toyota Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bu yılın ilk 4 aylık satış hızının otomotiv pazarının yılı 780-800 bin adetler civarında kapatacağını gösterdiğini belirterek, ''Bu yıl ki rakamda beklediğimiz gibi gelişirse tarihi ikinci rekor olacak'' dedi.
Bozkurt, Türkiye otomotiv pazarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye otomotiv pazarının ocak-nisan dönemindeki performansına bakıldığında, otomotiv pazarının beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini kaydetti.
Otomotiv pazarında ara ara dönemsel inişli çıkışlı seyirler olduğunu dile getiren Bozkurt, bu yıl bütün sektörlerde olduğu gibi, otomotiv sektöründe de çok daha temkinli gidilmesi gereken, planların aylık kontrol ve revize edilmesi gereken bir yıl yaşanacağını belirtti.
Bozkurt, otomotiv pazarının kendi kişisel beklentileri ölçüsünde gittiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yıl bazında otomotiv pazarı beklentimizde çok büyük bir değişiklik şu an için yok. İlk 4 aya baktığımız zaman, sektörün hızı bize toplam otomotiv pazarını 780-800 bin adetler civarında kapatacağımızı gösteriyor. Yılın başında toplam pazarın 750 bine kadar inebilir diye bir düşüncemiz vardı. Ancak bugünkü fotoğrafa baktığımızda ben bu öngörümü bir miktar daha iyileştirdim. Yılın başında sektöre ilişkin bir tahmin yapıp da onu tutturma şansının biraz daha zor olacağı bir yıl yaşıyoruz.
Bundan kötü bir yıl yaşıyoruz anlamı çıkmasın. Kötü bir yıl yaşamıyoruz. Bana göre toplam pazar 600 binlerin üzerinde olduğu zamanlar çok kötü bir yıl kabul edilmez. Eğer toplam pazar 600 binlerin altına düşese, tehlike çanları çalıyor demektir. Bu yıl ki rakamda beklediğimiz gibi gelişirse tarihi ikinci rekor olacak. Geçen yılki satış rakamları bir rekordu. 780 bin ikinci bir rekor olacak.''
-Teşvikler-
Ali Haydar Bozkurt, hükümetin geçen aylarda açıkladığı teşvik sistemini çok olumlu bulduğunu dile getirerek, ''Her zaman 1'in 0'dan iyi'' olduğunu ifade etti.
Hükümetin açıkladığı teşvik paketinin doğru okunması gerektiğine işaret eden Bozkurt, ''Teşvikten anlayış şöyle; 'gelsin devlet her şeyi yapsın.' Öyle bir şey olma şansı yok. Bugün zaten temel sıkıntımız, hem özel sektörün hem de devletin birlikte omuz omuza verdikleri bir dönem yaşıyoruz. Bizim zaten ekonomimiz devletin üzerine her şeyi yıkılacağı bir seviyede değiliz. Devlet cebinden çıkarıp para koymuyor ama alacaklarından vaz geçiyor. böyle değerlendirmek lazım teşvikleri'' diye konuştu.
Bozkurt, devletin neyi ve hangi bölgeleri desteklemek istediğine göre strateji ile de bunu yaptığını dile getirerek, burada teşviklerin doğru okunması gerektiğini, teşviklerin çıktığı doğrultuda bir şeyler yapmayı planlayan firmalar için küçümsenmeyecek desteklerin olduğunu anlattı.
Açıklanan teşviklerin daha iyisinin de yapılabileceğini ifade eden Bozkurt, ancak bu iyinin sonunun olmadığını, hükümetin mevcut şartlarda en iyisini yapıp ortaya koyduğunu anlattı.
-Hafif ticarideki vergi artışı..-
Bozkurt, hafif ticari araçların ÖTV'sinin yüzde 10'dan 15'e çıkarılmasının çok vahim bir tablo olmadığına işaret ederek, ''Ama şu da bir gerçek, ülkemizde bu kadar yatırımı olan istihdam yaratan belli grupların yatırımları var bunların da desteklenmeye devam edilmesi gerekiyor. Türkiye olarak bu işe yatırım yapan insanlar kahramanlar bana göre, o kahramanların yaptığı yatırımların ölmemesi lazım. Binlerce insana buradan istihdam yaratılıyor. Yan sanayi buradan çok ciddi besleniyor. Burada bu ticari araçların büyük bölümü başka ülkelere de ihraç ediyor. baktığınız zaman bu emeğin, yatırım bir miktar destekleniyor olmasına olumsuz bakılmaması lazım. Ancak ÖTV'nin yüzde 10'dan 15'e çıkması çok vahimde bir durum değildir'' şeklinde konuştu.
-Yeni model üretimi-
Bozkurt, Türkiye'nin son 10 yılda yaşadığı değişimin çok dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, otomotiv sektörünün temsilcileri olarak gittikleri her yerde bunu anlattıklarını ve firmaları Türkiye'ye yatırıma davet ettiklerini anlattı.
Türkiye'de bin kişiye düşen otomobil sayısının dünya ve Avrupa ortalamasının hala çok altında olduğunu ifade eden Bozkurt, bu anlamda bakıldığında Türkiye'de otomotiv sektörü açısından çok büyük bir potansiyelin olduğunu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumun da çok müsait bulunduğunu, Türkiye'nin otomotiv üssü olmaması için hiç bir nedenin bulunmadığını kaydetti.
Toyota'nın gelecek yıl Adapazarı Fabrikasında C segmentinde yeni bir sedan model üretmeye başlayacağını hatırlatan bozkurt, ''Bu çok önemli. Çünkü mevcut kapasitenin artırılmasına yönelik bir çalışma. Şu andaki kapasite yarı yarıya kullanılmakta bu gelen modelle planlanan full kapasiteye çıkması. Fabrikayı tam kapasiteye ulaştıracak bir yatırım. Gelecek yıl haziran ayında bu model banttan iner. Bu yılın sonunda da modelin ismi açıklanır'' diye konuştu.
Bozkurt, geçen günlerde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımı ile gerçekleştirilen Japonya seyahatine ilişkin de bu programın hibrit teknolojilerinin önemini anlatmak için düzenlendiğini ve çok verimli geçtiğini anlattı.
''Hibritle ilgili eksik bilinen şeyleri birebir, yerinde görerek, anlatmak ve ifade etmek istedik'' diyen Bozkurt, ''Hibrit, elektrik araçlar ile karıştırılıyordu. Toyota'nın 3. Jenerasyon Yeni Prius'un 'Prius Plug-in Hibrid' modeli yüzde 70'e varan tasarruf sağlıyor. Bu araçla şarj edilmiş vaziyette yola çıktığınızda ilk 25 km sadece elektrikli gidebiliyor. Bunu yaparken de hızınız elektrikli motorla hızınız 100 km'ye de çıkabiliyor. Bu nedenle günlük şehir içi kullanımlarda sadece elektriği kullanarak o günü geçirme şansınız var. Sadece elektrikli otomobillerin 15-20 yılı var. Bütün bunlara baktığımızda sayın bakanımızla beraber gerçekleştirdiğimiz Japonya seyahati çok verimli geçti'' ifadelerini kullandı. AA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)