E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTarihsel veriler borsaların geleceğini iyi görmüyor---

Tarihsel veriler borsaların geleceğini iyi görmüyor

Tarihsel veriler borsaların geleceğini iyi görmüyor
15 Ekim 2024 - 16:03 borsagundem.com

ABD’de boğa piyasası 3. yılına giriyor. Peki tarihsel veriler hisse senedi piyasalarının geleceğine dair ne söylüyor?

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

CFRA Research, “ABD hisse senedi piyasalarında boğa piyasası üçüncü yılına girerken S&P 500 Endeksi gelecek 12 ayda bir gerileme görebilir” diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, S&P 500'ün Pazartesi günü yeni bir rekor kırması ile boğa piyasasındaki üçüncü yılına olumlu başladı ancak tarih, yatırımcıların gelecek 12 ayda olası bir gerilemeye hazırlıklı olmaları gerektiğini gösteriyor.

Gelecek 12 ay tehlikeli

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, CFRA Research'ün baş yatırım stratejisti Sam Stovall'a göre, 1947'den bu yana ikinci yılını kutlayan 11 boğa piyasasının tamamı, sonraki 12 ayda en az yüzde 5 veya daha fazla düşüş yaşadı; bazıları ise yeni ayı piyasalarına dönüştü.

Stovall, paylaştıığı notta, “1947'den bu yana, ikinci yılını kutlayan 11 boğa piyasasının ardından ortalama getiri yalnızca yüzde 2’ydi. Üstelik hepsi sonraki 12 ayda yüzde 5'lik bir düşüş yaşadı; bu düşüşlerin beş tanesi yüzde 10 - 20 aralığında gerçekleşti ve üçü de yeni ayı piyasalarına yenik düştü” diyor.

Yüzde 64 oranında artış

S&P 500 Endeksi 12 Ekim 2022'de büyük sermayeli endeksin 3.577,03 puanlık ayı piyasası kapanış düşük seviyesine ulaşmasından bu yana yaklaşık yüzde 64 oranında yükseldi. FactSet verilerine göre endeks, Pazartesi günü yüzde 0,8 oranında artarak 5.859,85 puanda kapandı.

Veriler, mevcut boğa piyasasının ilk yılında S&P 500 için yüzde 22'lik bir artış gördüğünü gösteriyor; bu 1947'den bu yana üçüncü en düşük seviyeye karşılık geliyor. Ancak CFRA Research'e göre endeks, yüzde 11,5'lik ortalamaya karşı yüzde 34'lük ikinci yıl artışlarının en yükseğini kaydetmiş durumda.

Yüksek değerleme endişe verici

Stovall'a göre, ABD borsalarının, özellikle büyük sermayeli hisse senetlerinin mevcut yüksek değerlemesi, boğa piyasası üçüncü yılına girerken ‘endişe verici’.

S&P 500 için takip eden fiyat-kazanç oranı şu anda 25 seviyesinde; bu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana boğa piyasasının ikinci yılı için en yüksek değerleme anlamına geliyor. CFRA Research'e göre, bu seviye ayrıca 1947'den bu yana tüm boğa piyasaları için ortalama ikinci yıl fiyat/kazanç oranından yüzde 48 oranında daha yüksek.

Stovall, “Fiyat/kazanç çarpanları, boğa piyasasının üçüncü yılında genellikle daraldı çünkü hisse başına kazanç büyümesi hızlanma eğilimindeydi ve boğa piyasalarının ilk yıllarındaki keskin fiyat artışlarında örtük olan iyimserliği doğruladı” diye belirtiyor.

Fiyat/kazanç oranında yüzde 15’lik artış beklentisi

FactSet Research'te kıdemli kazanç analisti olan John Butters'a göre Wall Street analistleri, 2024'ün dördüncü çeyreği ve 2025'in birinci ve ikinci çeyreği için sırasıyla yüzde 14,2, yüzde 13,9 ve yüzde 13,1’lik yıllık kazanç büyümesi bekliyor.

Butters, paylaştığı notta, kazançların 2024'te yaklaşık yüzde 10'luk beklenen büyüme oranına kıyasla 2025 mali yılında yaklaşık yüzde 15 oranında artmasının beklendiğini söylüyor.

Yatırımcılar dikkatlerini bir sonraki şirket kazançlarına çevirirken ABD hisse senetleri dünü yükselişle kapattı. FactSet verilerine göre, Dow Jones Sanayi Ortalaması yüzde 0,5 oranında yükselirken Nasdaq’ta yükseliş yüzde 0,9’u buldu.

ABD borsaları 'karışık' açıldıABD borsaları 'karışık' açıldı

 

Borsa aşırı değerli olsa da düşüş eğilimi için erkenBorsa aşırı değerli olsa da düşüş eğilimi için erken

 

Borsada yatırımcılar yüksek getiri için hangi sektöre yönelmeli?Borsada yatırımcılar yüksek getiri için hangi sektöre yönelmeli?

 

Borsada riski azaltma zamanı yaklaşıyorBorsada riski azaltma zamanı yaklaşıyor

 

Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)