E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTarımsal emtia fiyatlarında gevşeme---

Tarımsal emtia fiyatlarında gevşeme

Tarımsal emtia fiyatlarında gevşeme
29 Temmuz 2024 - 17:03 borsagundem.com

Aşırı sıcakların etkisiyle yukarı yönlü seyir izleyen tarımsal emtia fiyatlarında sıcakların bir miktar gerilemesiyle düşüş görüldü

Dünyanın dört bir yanında rekor sıcaklıklar, aşırı yağışlar ve kuraklık  tarımsal emtia fiyatlarını etkiledi. 

ABD’de sıcak ve kuru hava koşullarının kuraklık beklentisinde olması sonrası yağmur tahminlerinin görülmesi, Chicago'da soya fasulyesi ve mısır fiyatlarını düşürdü.

Reuters haberine göre, buğday fiyatları da güçlü ABD rekoltesinin güçlü olması beklentisi ve Karadeniz’den ihracatçıların düşük fiyatlar sunmasıyla geriledi.

Chicago’da (CBOT) en aktif soya fasulyesi kontratı, yüzde 1,07 düşüşle kile başına 10,37 dolardan işlem görürken, mısır kontratları yüzde 0,35 düşüşle kile başına 4,08 dolara, buğday da yüzde 0,48 düşüşle kile başına 5,21 dolara geriledi.

Fiyatlar geriledi

Analistler, piyasanın önceden ABD'nin orta batısındaki aşırı sıcak ve kuraklığın mısır ve soya fasulyesi üretiminden azalma beklediğini ancak son hava tahminlerinin sıcak ve kuru havanın geçici olacağına işaret etmesinin fiyatları gerilettiğini söyledi.

Commodity Weather Group, ABD mısır mahsulünün yüzde 20'sinin gelecek iki hafta sıcaklık nedeniyle tehlikeye girebileceğini, ancak sonrasında daha fazla yağmur beklendiğini söyledi.

Fransız buğdayında rekolte beklentisi geçen hafta bir kez daha düşerek son sekiz yılın en düşük seviyesine inerken, mahsulün sadece yarısının iyi durumda olduğu ve hasat döngüsü boyunca yağışlı havanın mahsul üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi nedeniyle ortalamanın oldukça gerisinde kaldığı açıklandı.

Rusya'da rekolte beklentisi

Rus tarım danışmanlık şirketi Sovecon, Rusya'nın 2024 buğday rekoltesi tahminini 84,2 milyon tondan 84,7 milyon metrik tona yükseltti.

Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, verilere göre Ukrayna'nın 2024/25 Temmuz-Haziran sezonundaki tahıl ihracatı 26 Temmuz itibariyle 3 milyon tonun üzerinde gerçekleşerek bir önceki sezonun aynı dönemindeki 1,9 milyonluk seviyesinden ciddi ölçüde bir artış gösterdi.

Emtialarda 2015 krizi geri mi dönüyor?Emtialarda 2015 krizi geri mi dönüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)