E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTAVUKÇULAR RUSYA İÇİN DESTEK İSTİYOR---

TAVUKÇULAR RUSYA İÇİN DESTEK İSTİYOR

TAVUKÇULAR RUSYA İÇİN DESTEK İSTİYOR
28 Ocak 2010 - 12:35 borsagundem.com

Banvit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Türkiye'deki beyaz et sektörünün yeni yatırım gerçekleştirmeden Rusya pazarı için 250 bin tonluk ilave bir üretim gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Görener, son dönemde gündeme gelen Rusya pazarına beyaz et ihracatı konusunda, Rusya'nın talebini karşılamakta sektör olarak zorlanmayacaklarını düşündüklerini söyledi. Türkiye'nin Rusya pazarı için 250 bin tonluk ilave bir üretim gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Görener, Rusya ile konunun hala müzakere aşamasında olduğunu ve sürecin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını belirtti. Görener, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer yandan sektörümüzün resmi olarak Rusya'ya ihracata başlaması da gündeme gelirse önümüzde duran en önemli engel fiyat konusunda anlaşmaya varılabilmesidir. Zira Rusya'da önemli ölçüde but tüketiliyor. Bizim mevcut üretim maliyetlerimizle bu pazara, devlet desteği de olmadan uygun fiyatlı but sokabilme olanağımız yok. Mesela Avrupa Birliği Rusya'ya yaptığı but satışlarında üreticilerine tonda 400 euro direkt ihracat desteği veriyor. Rusya'nın talep edeceği fiyat ile bizim verebileceğimiz fiyat arasında muhakkak bir fark oluşacaktır. Bu farkı devlet bize teşvik olarak verirse Rusya pazarına but satabiliriz. Bir diğer olasılık da Avrupa Birliği'ne göğüs eti satabilmemize olanak sağlanmasıdır. Zira Rusya pazarı için but üretirken elimizdeki göğüs etini de bir başka pazara satabiliyor olmamız lazım." Banvit, Rusya'ya ihracat yapacak onaylı firmalar arasında Ömer Görener, Rusya'ya beyaz et ihracatına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, Banvit olarak Rusya'ya ihracat yapabilecek onaylı firmalar arasında yer aldıklarını, bürokratik süreç olumlu sonuçlandığı ve fiyat engeli de aşıldığı takdirde bu pazar için çeşitli girişimlerde bulunacaklarını belirtti. Görener Rusya pazarıyla ilgili netleşmesi gereken konular olduğunu dile getirerek, "Rus tarafının telaffuz ettiği 500 bin ton ciddi bir rakam. Bu rakamın Türkiye özelinde bir kota olduğunu da düşünmüyorum. Eğer bize hükümet tarafından bir ihracat desteği sağlanırsa 2010 yılı içinde 40-60 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu. "İhracat 2010'da 150 bin tona çıkar" Görener, 2009 yılındaki sektörel yıllık üretimin 80 bin tonunun ihraç edildiğine belirterek, bu rakamın 2010 yılında 150 bin tona, 2011'de ise 200 bin tonun üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Sektörde kullanılmayan 250 bin tonluk bir kapasitenin olduğuna dikkati çeken Görener, Rusya pazarı için yapılacak üretimin de bu kapasite dahilinde gerçekleşeceğini söyledi. Görener, bu sebeple Rusya'ya beyaz et ihracatında arzda bir sorun veya sıkıntı yaşanmayacağını ifade ederek, iç pazardaki fiyatların da Rusya ihracatından olumsuz yönde etkilenmeyeceğini düşündüklerini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)