E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB, gösterge faiz oranında değişiklik yapmadı---

TCMB, gösterge faiz oranında değişiklik yapmadı

TCMB, gösterge faiz oranında değişiklik yapmadı
20 Ağustos 2024 - 14:00 borsagundem.com

Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ağustos ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmedi ve yüzde 50'de sabit tuttu. Böylece TCMB, üst üste beşinci ayında faizi sabit tutmuş oldu. Ekonomistler de Merkez Bankası'nın faiz kararını sabit tutmasını bekliyordu. 

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tahmini, ağustos ayında TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması yönündeydi. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplandı.

TCMB, 31 Mart yerel seçimlerinden önce sabit tutması beklenen faizi “enflasyon görünümündeki bozulma" nedeniyle sürpriz kararıyla yüzde 50'ye yükseltmişti. TCMB, nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında da faizi pas geçerek yüzde 50'de sabit bırakmıştı.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 19 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek.

Merkez Bankası'nın karar metninde şunlar yer aldı:

"Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmıştır. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret etmektedir. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını vurgulamıştır.

Sıkı para politikası duruşu sürdürülecek

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

"Sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir"

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."

Bakan Şimşek: Dış borçlanma maliyetlerimiz önemli ölçüde gerilediBakan Şimşek: Dış borçlanma maliyetlerimiz önemli ölçüde geriledi

 

İşte ekonomistlerin TCMB'den 'faiz' beklentisiİşte ekonomistlerin TCMB'den 'faiz' beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dolma dudak takma buyyıg şefki çok yobaz 20 Ağustos 2024 15:28

    borsa eylül demiş yorumcu kardeş.ahhahhauh eylül daha karanlık daha kış. ekim zaten eylülden kıiş.kasım bi şe demitum o zaten belli auuhauhuah bu tarz konuşma eski uzman vardı naylon torbaya para kanunu çıkarttı hani. hauhauhhuau 

  • gılları şifa saçan yobaz beçet 20 Ağustos 2024 14:28

    kesinlikle büyük hata.borsaya bakın nasıl olumsuz tepkiş verdi .en az 5 puan artış bekleniyordu.gerçek efason % 124 tüikleme olursa 45 lere kadar indiriyolar kaat üstünde de yatırımcı yemiyo hahauhauhauhauha 

  • dr.sallaso20 Ağustos 2024 16:37

    ali koduş fena çarpılmış belli çok mutlu umutlu.son kalanlardan demek inancı tam yönetime.biz altın aldık birde iyi bir arsa bulduk ona yatırdık ali koduş .şimdi çöküş devam ediyor ya sana göre bi iki düzeltme ki görecen düzeltmeyi .fena geliyolar ali koduş .yapısal refor ve diğer reformlar olmadan kurumsal gelmez ali koduş.onlar gelmeden de borsa çıkmaz böye mallandırırlar .yıllarca beklersin sen borsada biz altın ve arsada bekliyoz tarih koy bugüne 1 sene sonra kendinle başbaşa kalıp ettiğin zararlara hayıflanabilirsin ali koduş.bekle ve çöküşü izle hele bu kış .hele borsada batan şirket haberleri başlamışken vah ki vah .gıl şifacı abi .haklı aslında da adı enteresan gıl şifalımış.

  • şefik yamalıbabuç giyer20 Ağustos 2024 16:32

    ali koduş haklı gçınızı yırtıyonuz .gçınızda don galmadı bu yüzden .bunlar böle ali koduş abi. cahapa maveddi dimi ali koduş abi .2400 ne anlamadık abi sadece .şifremi, abi.niçin 2400 de 2300 diil hnüz 2024 deyiz abi sende mi sipsonlar gibi ezotorik mesaj veriyon abi .bak abi borsa ucuyo halbuki. aşşaaa doru tabi ama ossun abi .bi şekil uçuş var içinde aşa maşa farketmez ali koduş abi .gılları şifa saçan amca nası oluyo o gıl çorbasımı yapıyonuz benişm bildiğim en meşuru cübeli gıllı hoca jet skiyede bi,niyo cübeli .ali koduş abi çk bilgili helal sana abi .iiki varsınız abi .

  • ALİ KODUŞ20 Ağustos 2024 15:37

    5 sene içinde  borsa tarihinde olmadğı kadar hisse senetleri 2400 e kadar yükselince sesin çıkmıyor bir iki gün borsa düşünce kıcınızı yırtıyorsunuz.

  • Semerkand 20 Ağustos 2024 14:05

    Borsa bitti, etkisi de yok artık.Umutlar Eylüle..