E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTEDBİR PAKETLERİ SONRASI TOPARLANMA SİNYALİ---

TEDBİR PAKETLERİ SONRASI TOPARLANMA SİNYALİ

TEDBİR PAKETLERİ SONRASI TOPARLANMA SİNYALİ
22 Mart 2009 - 10:28 borsagundem.com

2009'un ilk çeyreğini geride bırakmakta olduğumuz şu günlerde dünyanın önde gelen ekonomilerinin aldığı önlem paketleri etkisini göstermeye başladı.

’ ABD ekonomisinin sorunlu dev otomotiv şirketleri ve bankalarının ocak ve şubat ayında beklentilerin üstünde performans yakalamaları ve şubat ayı ekonomik verilerinin yavaş yavaş toparlanma sinyalleri vermesi bu hafta da borsalara yaradı.

ABD Merkez Bankası FED'in faizleri değiştirmemesine rağmen iki yıl süreyle bankaların yeni sermaye zorunluluklarını ötelemesi, borsa endekslerinin yükseliş eğilimlerinin sürmesini sağladı. Salı günü açıklanan ABD'nin şubat ayı konut başlangıçları verisinin beklentilerin çok üstünde gelmesi de olumlu havayı destekleyince, borsalar bu haftada önemli kazançlar sağladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, genel olarak pozitif bir seyir içinde hareket ederken, endeks üzerinde etkili hisselerin durgun bir görünüm içinde hareket etmeleri yükselişi sınırladı. Hükümetin açıkladığı önlemler paketinin otomotiv sektörü hisselerinde belirgin bir etkisi olurken, bu sektörün dışında turizm ve gıda sektörü hisseleri müthiş performanslar sergiledi. Önümüzdeki hafta sonu yapılacak yerel seçimler öncesi endeksin yükseliş eğilimini sürdürmesi, 24 bin 200 puanın aşılmasına bağlı. Henüz yükselişe katılmayan endeks hisseleri hareketlenebilirse, beklentiyi önceden satın alan Borsa, bundan önceki genel ve yerel seçimlerde olduğu gibi canlı bir görüntü izleyebilir. Seçimler sonrası genelde kar satışları geldiği biliniyor. Böylesi durumda nakite geçerek bir süre bekleme stratejisi izlenebilir.

Borsa şirketleri 2008 yılı bilançolarını açıklamaya devam ediyor. Sonuçları açıklanan şirketlerin Borsa'daki performansları oldukça enteresan. 2008 yılında büyük zararlar yazan şirketler tavan üstüne tavan yaparken, klasik bir Borsa örneği sundular. Aslında buradaki mantık, hisselerin 2008 yılına göre 2009'da daha iyi bir performans göstereceğine de bir işaret ettiği gibi, spekülasyonların bilançoların önüne geçmesi olarak da yorumlanabilir. İlk çeyreğin sonuna geldiğimizde Borsa'da sektör sektör toparlanmalar başladı. 2008 yılında yüzde 80 civarında değer kaybeden hisselerin eski seviyelerine gelmesi için yüzde 400 yükselmesi gerekiyor. 2009 yılında şirketlerin eski performanslarına ulaşmaları zor ama yüzde 100-200 gibi yükselişlerinden bu yıl çokça bahsediyor olabiliriz. Borsa'nın bir spekülasyon arenası olduğunu unutmadan ne çok iyimser ne de çok kötümser yaklaşımlarla önümüze bakmalıyız. 2009 yılı sonunda endekslerin inişli çıkışlı bir seyir yaşasa da 2008 yılına göre daha iyi bir seyir izleyeceğini düşünüyorum.

Gelecek haftayı değerlendirdiğimizde ABD konut piyasasından gelecek veriler, ABD'li otomotiv şirketlerinden yapılacak yeni açıklamalar ve şüphesiz pazar günü yapılacak yerel seçimler beklenti oluşturacak. Haftanın ilk günü ABD ikinci el konut satışları beklentilerden olumlu gelirse yükseliş hareketinin devam etmesi muhtemel gözüküyor. Çarşamba günü açıklanacak şubat ayı yeni konut satışları dikkatle takip edilecektir. Eğer konut piyasasına ilişkin veriler konut başlangıç verilerinde olduğu gibi olumlu gelirse bunun piyasalara da pozitif yansıması kaçınılmaz olacaktır. Düşük faiz oranlarına rağmen karamsarlığın da etkisiyle durgunluğun, hatta deflasyon etkisiyle yükselen işsizliğin önüne kısa sürede geçilmeyebilir, ancak artan iyimserlik bir süre sonra sektör sektör olumlu etkisini gösterecektir.

Fiyatlardaki yükseliş iyi haber

Yanlış duymadınız, geçen hafta yüzde 12 değer kazanan petrol 52 doların üstüne çıktı. Bu defaki yükseliş dünya ekonomisi için canlanma sinyali olarak algılanabilir. Dünyanın önde gelen ekonomilerinde birbiri ardına alınan önlemler paketlerinin işe yaramaya başladığının sinyalleri dolara ve yene kayan paranın yeniden emtia piyasalarına dönmesini sağladı. Petrol fiyatlarının sınırlı da olsa yükselişini sürdürmesi talep kaynaklı ise dünya ticaretinde çarkların dönmeye başladığını ve bu yükselişin ürkütücü bir gelişmeden çok sevindirici olduğunu söylemek mümkün. Teknik olarak 55-66 dolar bu yükselişini sürdürebileceği direnç noktaları. Doların değer kaybını sürdürmesi halinde petrol fiyatlarındaki yükseliş de sürecektir. OPEC ülkelerinin arzı sınırlamasının etkileri 2. çeyrekten sonra daha fazla hissedilebilir.

Ne olacak bu doların hali?

1,75 liranın üzerine çıktığında 'artık dolar 2 olacak, 3 olacak' diyorlardı. Spekülasyona adeta çanak tutarcasına vatandaşın dolara kaçmasını bir panik havasına girmesini ister gibiydiler. Biz o zaman ne yazdık hatırlayalım: Dolar spekülatif bir şekilde yükseltilmek isteniyor. IMF anlaşması için baskı olarak kullanılıyor. Euro/dolar paritesi 1,24'ün altına gerilemediği sürece doların içeride yükseliş eğilimine girmesinin bir mantığı yok diyerek yazılıp çizilenlerin bir spekülasyon olduğunu belirtmiştik. Evet gerçekten dünyada bir süredir dolar, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Spekülatörlerin bu oyunlarına içeriden çanak tutmak çok yanlış. Vatandaş şunu bilmeli, dolar yükseldiği yere kadar yükselsin, gerçek değerinin üstüne çıktığında bir balondur. Hiçbir gelişmiş ülke, parasının aşırı değerli olmasını istemez.

SELİM IŞIKLAR/ZAMAN

GEÇEN HAFTANIN EN LERİ

Değer kazananlar (%)

01 - Viking Kağıt (Y) 180,49

02 - Ersu Gıda 116,67

03 - Olmuksa 37,82

04 - Vakko Tekstil 35,48

05 - Ege Profil 35,29

06 - Tek-Art Turizm 29,31

07 - Viking Kağıt 26,47

08 - Deniz Yat. 25,35

09 - Özderici GYO 22,39

10 - Banvit 19,86

Değer kaybedenler (%)

01 - Okan Tekstil -20,09

02 - EVG Yat. Ort. -18,81

03 - Ceylan Giyim -18,75

04 - Taksim Y. O. -17,14

05 - İnfo Yat. Ort. -15,09

06 - Tire Kutsan -14,68

07 - Frigo Pak -14,49

08 - İnfo Trend YO -14,04

09 - Gedik Yat. Ort. -10,47

10 - A. Yunus Çeşme -10,34

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)