E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTEK KADEME UYGULAMASI İŞLEM HACMİNİ BİTİRİR---

TEK KADEME UYGULAMASI İŞLEM HACMİNİ BİTİRİR

TEK KADEME UYGULAMASI İŞLEM HACMİNİ BİTİRİR
26 Temmuz 2010 - 18:09 borsagundem.com

SPK’nın manipülatif işlemlere yönelik tek kademe uygulaması piyasaları nasıl etkiler, uzmanlar neler söylüyor?

İMKB’deki hisseleri A-B-C kategorilerine ayırmayı planlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yeni dönemde emir iptalinin yanı sıra tahtalarda tek kademe uygulaması getirecek. Yani şu an alış ve satışta görünen 5 kademe aralığı bire indirilecek. Yatırımcılar sadece alış-satış kademelerindeki lot miktarını görebilecek. Peki bu uygulama piyasaları nasıl etkiler? İşte bu soruyu borsada brokerlıktan spekülatörlüğü yükselen sonra işlem yasağı getirildiği için piyasadan uzaklaşan bir oyuncuya sorduk.
Tek kademe uygulamasını yanlış bir adım olarak yorumlayan eski oyuncu şöyle konuştu:
Tam anlamıyla piyasayı bitirir. İşlem hacmi 100 milyon liraya kadar geriler. Karanlık bir tünelde kim yürümek ister. Spekülatörler yanı riski üstlenen beklentiyi alan ve satan oyuncular olmasa bu piyasalar olur mu? Yatırımcı işlem yapmaz, alır bekler. İşlemi spekülatör yapar. Sende spekülatörün önünü kapatırsan zaten yeterince fazla riski üstlenen oyuncu belirsiz bir ortamda işlem yapar mı? Yapmaz. Amaç manipülasyonu önlemekse bunun daha farklı yolları var. Öncelikle onların hayata geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunların bazında azınlık hakları var. Yani şirketin yüzde 10’unu elinde bulunduran oyuncu söz hakkına sahip olmalı. Bu kural yazılı olarak var ama fiili olarak uygulanmıyor. Kademeler kaldırılmadan önce imtiyazlı hisselerin kaldırılması gerekir. Şirketlerin halka açıklık oranları teşvik edilmeli. Şirketlere hisselere müdahale yetkisi verilmeli. Yani yüzde 10’lik alım satım marjı hakkı tanınmalı ve şirketler kendi hisselerini piyasaya sürerek ya da toplayarak piyasayı dengelemeli. Bir de sığ tahtalara bu kadar tedbir almak yerine kottan çıkma hakkı tanınmalı. Belli kurallar hayata geçirilmeli yani kalan hisseleri de çağrı yaparak toplamak şartıyla şirketlerin borsalardan çıkmasına izin verilmeli.”
BORSAGUNDEM.COM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)