E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknik analizin 3 temel bileşeni---

Teknik analizin 3 temel bileşeni

Teknik analizin 3 temel bileşeni
24 Eylül 2024 - 18:23 borsagundem.com

Teknik analiz, piyasaların genel yapısına göre farklı şekillerde kullanılabilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknik analiz, fiyat hareketlerine göre piyasalarda işlem ve yatırım fırsatlarını belirlemek için kullanılan en popüler yöntemlerden biridir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, teknik analiz, bir menkul kıymetin grafiğindeki fiyat hareketini ölçmek ve alıcılar ve satıcılar tarafından oluşturulan kalıplara göre işlem ve yatırım fırsatlarını belirlemek için kullanılan bir süreçtir.

Teknik analizin 3 temeli

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, teknik analistlerin, fiyat hareketlerinin, şu anda olanlara dayanarak daha sonra ne olacağına dair bir avantaj yaratmak için kullanılabileceğine inandıklarını belirtiyor.

Burns’e göre, teknik analistler, bir ihtimalin diğerine göre gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu belirlemeye veya işlem girişi ve yönetimi yoluyla iyi bir risk/ödül oranı oluşturmaya çalıştıklarını söylüyor. Burns, teknik analizin 3 ana ayağı bulunduğunu öne sürüyor.

Piyasalar aralık genişlemesi ve aralık daralması şeklinde hareket eder

Tüm grafikler oynaklık döngülerinden ve dar işlem aralıklarından geçer. Mevcut aşamayı anlamak, işlem yönetimi ve pozisyon boyutlandırma için çok önemlidir. Düşüş trendleri, yükseliş trendlerinden daha oynak olma eğilimindedir.

Trend devamı, terse dönüşten daha yüksek bir olasılıktır

Tek bir yönde hareket eden bir grafik, trend kalıcı olarak kırılana kadar en az dirençli yolda devam etme eğilimindedir. Kârlılık için bir grafikte mevcut trendin yönünde işlem yapmak en doğrusudur.

Bunun için, aralıklardaki kırılmaları almak; yükseliş trendlerindeki düşüşleri almak; düşüş trendlerindeki yükselişleri satmak ve düşüş trendlerindeki kırılmaları açığa satmak gerekir.

Momentum fiyattan önce gelir

Momentum odaklı fiyat hareketi genellikle gücün yönünde hareket etmeye devam eder. Fiyat boşlukları genellikle fiyattaki boşluğun yönünde devam eder. Büyük mumları genellikle aynı yön eğilimine sahip daha fazla mum takip eder.

Kaç tür teknik analiz vardır?

Teknik analizde iki ana düşünce okulu vardır: 'Öngörücü teknik analiz’ ve ‘Reaktif teknik analiz’.

Öngörücü teknik analiz, yatırımcıların mevcut bir grafik modeline dayanarak fiyat hareketinde bundan sonra ne olacağını tahmin ettiklerinde uygulanır. Gelecekteki fiyat hareketinin olasılıklarını tahmin etmek için hacim, trend çizgileri ve destek ve direnç seviyelerinin ipuçları aranır. Bu, geçmiş fiyat modeline dayanarak gelecekteki fiyat hareketini tahmin etme girişimidir.

Reaktif teknik analiz ise, yatırımcıların giriş ve çıkışlarının iyi risk/ödül oranları oluşturan mevcut fiyat sinyallerine göre belirlenmesiyle uygulanır. Niceliksel fiyat sinyalleri, analistlere iyi bir başarı olasılığı için ne zaman pozisyona girmeleri ve küçük bir kayıpla veya karı kilitlemek için nerede pozisyondan çıkmaları gerektiğini söyler.

Reaktif yatırımcılar, fiyat hareketinin kayıpları en aza indirmek ve karlılık için kazançları en üst düzeye çıkarmak için işlem yönetimine güvenir. Bu tarz analistler, piyasalarda para kazanmak için niceliksel sistemlere güvenirler ve geleceği bilmekle ilgilenmezler.

Her iki teknik analiz türünün en iyi kullanımı, girişte iyi risk/ödül oranları oluşturmaktır. İşlemin işe yaramaması durumunda nereden çıkacağınızı ve haklıysanız kazancın potansiyel büyüklüğünü bilmeniz gerekir. Teknik analizin gerçek değeri de burada yatar.

Kaç tür gösterge vardır?

Trend göstergeleri

Bu göstergeler, bir grafikteki yükseliş ve düşüş trendlerini niceleyerek fiyat hareketinin yönünü ölçer. Bunlara hareketli ortalamalar ve ‘Parabolik SAR' dahildir.

Momentum göstergeleri

Bu göstergeler, bir grafikteki fiyat hareketinin büyüklüğünü ve gücünü ölçer. Bunlara ‘Stokastik Osilatör’ ve ‘RSI’ dahildir.

Volatilite göstergeleri

Bu göstergeler, bir grafikteki işlem aralığının boyutunu niceliksel olarak belirler. Bunlara ‘Bollinger Bantları’ ve ‘ATR’ dahildir.

Hacim göstergeleri

Bu göstergeler, fiyat hareketini hacme göre niceliksel olarak belirler. Bunlara ‘Bakiye Hacmi’ ve ‘Hacim Değişim Oranı’ dahildir.

Mükemmeliyetçi trader’ların 5 lanetiMükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti

 

Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?

 

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

Başarılı trader’ların tek ortak özelliğiBaşarılı trader’ların tek ortak özelliği

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflarTrader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)