E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji bilançolarında şeytan ayrıntıda gizli---

Teknoloji bilançolarında şeytan ayrıntıda gizli

Teknoloji bilançolarında şeytan ayrıntıda gizli
31 Temmuz 2024 - 14:26 borsagundem.com

Yapay zeka teknoloji devleri bilanço açıklamalarıyla yatırımcıların gündeminde. Analistler bilanço raporlarında dev yatırımlarla oluşturulan yapay zeka teknolojilerinin bekleneni verip vermediğini sorguluyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te yapay zekaya büyük yatırımlar yapan iki teknoloji devi Microsoft ve Advance Micro Devices’ın (AMD) bilançolarını açıkladı. Bilanço raporlarına yönelik tepkilerse yatırımcıların teknoloji devleri söz konusu olduğunda ne derece kılı kırk yardıklarını gösteriyor.

Silikon Vadisi’ndeki birçok çip üreticisi ve donanım şirketi, teknoloji devlerinin veri merkezlerinde yapay zeka uygulamalarının çalıştırılması için gerekli olan gerçek ürünleri satarak gelir katkısı elde etmeye başladı. Ancak MarketWatch’un haberine göre, yazılım geliştiricilerinin elde ettiği gelirlerse bu kadar net değil. Dolayısıyla yatırımcılar gelir kaynaklarını açıklamakta zorlanan yazılım şirketleri yerine çip üreticisi şirketleri tercih ediyor.

Salı günü işlemlerinde AMD bu yılın ikinci yarısında lansmanını yapacağı yeni yapay zeka grafik çipi MI300 için beklentilerini yükseltti. Yeni yapay zeka çiğinin yanı sıra sunucuları için Epyc çiğinin şimdiye kadarki en büyük veri merkezinin büyümesini desteklediğini de açıkladı.

AMD CEO’su Lisa Su şirketin yapay zeka veri merkezlerinde kullanılacak MI300 grafik hızlandırıcı çiplerinden bu yıl elde edeceği gelir tahminini 4,5 milyar dolara yükseltti. Bu rakam daha önce 4 milyar doların biraz üzerindeydi. AMD hisseleri kapanış sonrası vadeli işlemlerde %7 yükseldi.

Buna karşın yazılım devi Microsoft, bulut hizmetler birimi Azure’un gelirlerinde hafif bir düşüş yaşadı. Birimin gelir artışını %30 olarak bildiren şirket önümüzdeki çeyrekte ise %28-29 oranında büyümeyle sınırlı bir yavaşlama projeksiyonunda bulundu. Microsoft Finans Direktörü Amy Hood, şirketin Azure'u daha da geliştirmek için harcama yaptığını, dolayısıyla yapay zeka dışı veri merkezi kullanımı ve Azure'daki kapasite kısıtlamaları konusunda Avrupa'da bir miktar yavaşlamaya gidildiğini işaret etti.

Microsoft, bulut işletmesindeki büyümesini ölçebilse de işletmeler ve tüketiciler için yapay zeka aracı olan Copilot 365 yazılımından gelir sağlamadı. Microsoft CEO’su Satya Nadella, bilanço açıklamasında, "Copilot müşterileri çeyrekten çeyreğe %60'tan fazla arttı. Tüketiciler, takvim yılının başından bu yana %150 artışla bugüne kadar 12 milyardan fazla görüntü oluşturmak ve 13 milyar sohbet gerçekleştirmek için Copilot'u kullandı” ifadelerini kullandı.

Copilot henüz kendi başına bir öge olmadığından yapay zeka biriminin Microsoft’taki finansallarını ölçmek zor. Bilanço açıklaması sırasında bir analist sektör genelinde üretken yapay zekanın daha gerçek hale gelmesi için ne gerektiğini sordu. Microsoft CEO’su bu soruya cevaben, “Bakın, günün sonunda üretken yapay zeka sadece bir yazılımdır. Bu yazılım Microsoft 365’te paket olarak piyasaya sürdüğümüz önceki tüm yazılımlardan daha hızlı bir büyüme oranına dönüşüyor” ifadelerine yer verdi.

Ancak Wall Street daha kesin rakamlar istiyor ve şimdiye kadar en keskin rakamlar ve ürün gelir göstergeleri donanım şirketlerinden ve çip üreticilerinden geldi. Nvidia’nın merakla beklenen bilançosu ise 28 Ağustos’ta açıklanacak.

MW yazarı Therese Poletti’ye göre yazılım şirketi CEO'ları mevcut durumda donanım veya yarı iletken şirketlerinin ulaştığı değerlemeleri istiyorlarsa yapay zeka uygulamaları hakkında daha fazla finansal ayrıntı paylaşmaları gerektiğinin farkındadırlar. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği veya müşterilerin yatırım getirisinin en iyi göstergesi olup olmayacağı, yatırımcıların sormaya devam ettiği büyük bir soru olarak yazılım şirketlerinin önünde duruyor.

Yapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndüYapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndü

 

Fed’den sürpriz gelir mi?Fed’den sürpriz gelir mi?

 

Altın 'Fed' öncesi yükselişteAltın 'Fed' öncesi yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)