E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devlerinde satış dalgası sona erdi mi?---

Teknoloji devlerinde satış dalgası sona erdi mi?

Teknoloji devlerinde satış dalgası sona erdi mi?
29 Temmuz 2024 - 15:20 borsagundem.com

ABD’de teknoloji hisselerindeki satış dalgasının neden bitmediği tartışılıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de teknoloji hisselerindeki çöküşün sona ermediği görülüyor. Yatırımcılar dev sermayeli büyüme hisselerinden hızla çıkıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar büyük teknoloji hisselerini daha önce hiç sevilmeyen piyasa alanlarına kaydırırken üst düzey stratejistlerin uyarısı teknoloji hisselerindeki çöküşün henüz sona ermediği şeklinde. Nasdaq 100 geçen haftayı yüzde 2,7 oranında düşüşle kapattı ve üst üste üçüncü haftada da düşüş yaşadı. Teknoloji sektörü Ekim 2022'den bu yana en büyük tek günlük yüzdelik düşüşünü kaydetti.

Değerleme düzeltmesinin başlangıcı

Yahoofinance’ten Seana Smith’in haberine göre, bu durumun sorumlusu olarak ise Fed faiz indirimleri, Tesla'nın zayıf kazançları ve Alphabet’in yapay zeka harcamalarındaki artışa ilişkin korkular gösteriliyor.

Verdence Capital Advisors baş yatırım sorumlusu Megan Horneman, “Değerlemeler kazanç ve faiz oranı açısından mükemmel bir şekilde fiyatlandırıldı ve sonunda bir tür değerleme düzeltmesi göreceğimizi hissettirdi” diyor. Yapay zeka ticaretinin ‘duvara çarptığını’ söyleyen Horneman, büyük teknoloji şirketlerinden çıkışın bir ‘değerleme düzeltmesi’nin henüz başlangıcı olduğunu ekliyor.

Daha fazla satış baskısı tehdidi

Öte yandan, devam eden bu önemli değişim, küçük sermayeli şirketleri yatırımcıların satın alma listelerinin en üstüne taşımış durumda. Russell 2000, üst üste üçüncü haftada da kazanç kaydetti ve 2022'den bu yana en iyi üç haftalık dönemini yaşadı. Bespoke tarafından derlenen veriler, Russell 2000 ile Nasdaq 100 arasındaki son 12 işlem günündeki küçük sermayeli endeks lehine olan aşırı performans farkının, iki endeksin tarihindeki en uç ikinci değer olduğunu bulguluyor.

Commonwealth Financial Network'ten Brad McMillan ise, “Muhteşem Yedili’ hisse senetleri için katlar bu kadar yüksekken kazanç büyümesinde artış sağladıkları görülüyor. Ve eğer bu kazanç büyümesi beklentilere uygun gelmiyorsa, bu değerlemelerin sorgulanması gerektiği anlamına gelir” diyor ve ekliyor, “Önümüzde daha fazla satış baskısı tehdidi var.”

Goldman Sachs, daha yavaş kar büyümesi riski yapay zekaya yönelik artan harcamalarla birleştiğinde, büyük teknoloji şirketleri ileriye dönük gelir rehberliğini artırmadığı sürece destansı momentumdaki tersine dönüşün devam edeceğini öne sürüyor.

Goldman Sachs'tan David Kostin, paylaştığı notta, yatırımcıların zamanında kanıtlanmış getiriler olmadan yapay zekaya ‘aşırı yatırım’ yapma olasılığı konusunda endişelenmeye başladığını ve Amazon, Meta, Microsoft ve Alphabet'in bu harcamaların çoğunu yönlendirdiğini belirtiyor.

Kostin, “Dev teknoloji şirketlerinin 2024 ve 2025 sermaye harcamaları ve Ar-Ge harcamalarına ilişkin fikir birliği tahminleri, yıl başındaki beklentilere kıyasla 65 milyar dolar arttı. Ancak analistler, 2025 ve 2026 için satış tahminlerini yalnızca 36 milyar dolar artırabildi; bu yaklaşık 30 milyar dolarlık bir fark anlamına geliyor. Bu şirketler son altı ayda yapay zeka girişimlerine yönelik planlı harcamalarını önemli ölçüde artırdılar ancak geri dönüşün ne zaman geleceği belli değil; 2027, 2028, 2029… veya belki de bu geri dönüş hiç olmayacak” diye yazıyor.

Piyasa köpürdü

Yahoo Finance'in Chartbook'undaki iki grafik de daha fazla satış olacağı ihtimalini güçlendiriyor. Truist'ten Keith Lerner'ın analizi, endeksin ilk altı ayda yüzde 10'dan fazla yükselmesinin ardından S&P 500'ün yılın ikinci yarısında ortalama yüzde 9'luk bir düzeltme gördüğünü bulguluyor.

BMO Capital Markets Baş Yatırım Sorumlusu Brian Belski'nin geçmiş performans incelemesi de, hisse senetlerinin genellikle Ekim 2022'de başlayan döngüsel bir boğa piyasasının ikinci yılında ortalama yüzde 9,4 oranında düştüğünü gösteriyor.

Belski, “Piyasa, herkesin büyük sermayeli teknoloji hisselerine bakması ve piyasayı kovalamasıyla oldukça köpürdü. Apple’ı veya Nvidia'da aşırı kilolu olmak gerçekten zor... özellikle de ne kadar yükseldiklerine bakıldığında” diyor.

Meta, Amazon, Apple ve Microsoft'un bu haftaki kazanç sonuçlarının önemli bir ölçüt olacağını söylemek olağan duruyor ancak Alphabet ve Tesla'da görülene benzer herhangi bir hayal kırıklığının teknoloji piyasası için daha fazla katliamı tetiklemesi de aynı ölçüde normal gözüküyor.

Borsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlıBorsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlı

 

Wall Street'te teknoloji hisseleri gerilerken, küçük hisselere ilgi devam ettiWall Street'te teknoloji hisseleri gerilerken, küçük hisselere ilgi devam etti

 

Teknoloji hisselerinde sert düşüşün ardındaki 3 nedenTeknoloji hisselerinde sert düşüşün ardındaki 3 neden

 

Teknoloji hisselerinde düşüş trendi devam edecek mi?Teknoloji hisselerinde düşüş trendi devam edecek mi?

 

Ed Yardeni: Borsada rallinin ikinci ayağı başlıyorEd Yardeni: Borsada rallinin ikinci ayağı başlıyor

 

Bank of America borsa rallisi öngörüsünde ısrarcıBank of America borsa rallisi öngörüsünde ısrarcı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)