E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinde sert düşüşün ardındaki 3 neden---

Teknoloji hisselerinde sert düşüşün ardındaki 3 neden

Teknoloji hisselerinde sert düşüşün ardındaki 3 neden
25 Temmuz 2024 - 11:04 borsagundem.com

Çarşamba günü ABD’nin dev teknoloji hisseleri sert bir satış dalgasına maruz kaldı. Piyasalar 3 kritik sebepten dolayı teknoloji hisselerinden uzaklaştı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları çarşamba gününü tam bir karmaşa içerisinde geçirdi. Dev endekslerin tamamı kırmızıya bürünürken satışların en çok yoğunlaştığı alansa teknoloji hisseleriydi. Kapanış itibariyle Dow Jones Endeksi %2,32, Nasdaq 100 Endeksi %3,65 Russell 2000 Endeksi ise %1,75 geriledi.

Tüm endeksler düşüş gösterse de küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 ile Nasdaq arasındaki performans farkı dikkat çekici seviyedeydi. İki endeks arasındaki makas 11 Temmuz’da ABD Merkez Bankası’dan (FED) gelen ve piyasalarda faiz indirimi beklentilerini artıran yorumların ardından daralmaya devam ediyor.

24/7 Wall St. Haberinde Nasdaq ve diğer Muhteşem Yedili hisselerinin düşüşünün ardındaki üç nedene odaklanılıyor:

1. Teknolojiden dışarıya doğru devam eden sektör rotasyonu

Çarşamba günkü piyasa hareketlerin anlayabilmek için Dow Jones ve Russell gibi endekslerle Nasdaq 100 arasındaki performans farkını kavramak gerekiyor. Zira sağlık, enerji ve tüketim malları gibi sektörlerin daha yoğun olduğu Dow Jones Nasdaq’tan %2,4 daha iyi performans gösterdi. Küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 ise Nasdaq’a göre %1,9 daha iyi konumdaydı.

Russell 2000 ve Nasdaq 100 arasındaki performans farkı 11 Temmuz’da başladı ve o dönemden bu yana çok az değişim ibaresi gösterdi.

Yatırımcılar genel olarak ‘riskli’ yatırımlardan kaçıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte değerinin altında ve küçük sermayeli şirketlerin bulunduğu fonlara daha fazla para akışı devam ettikçe teknoloji hisseleri baskı altında kalabilir.

 

2. Tesla ve Alphabet’in beklentileri karşılamayan bilançosu

İkinci çeyrek bilanço sezonu şirketlerinin %80 oranında analist beklentilerini aşmasıyla parlak bir başlangıç yaptı.

Teknoloji hisselerinin yılın ilk yarısında fazlasıyla güçlü performans göstermesi bilançolardaki hafif pürüzlerin bile piyasalar tarafından cezalandırılmasına sebep olabiliyor.

Google’ın çatı şirketi Alphabet bu durumu sert bir biçimde tecrübe etti. Şirketin 1,89 dolarlık hisse başı kârı 1,84 dolarlık beklentileri geride bıraktı. Teknoloji devinin 87,74 milyar dolarlık geliri de 84,19 milyar dolarlık tahminlerin üzerindeydi.

Yine de YouTube’un reklam gelirleri gibi belirli alanlardaki zayıflık yatırımcıların merceği altındaydı ve şirket hisseleri %5,19 değer kaybetti.

Aynı şekilde yatırımcılar Tesla’nın da bilançosundan etkilenmedi ve şirketin hisseleri %12,33 değer kaybetti. Tesla bilançosundaki manşet veriler 0,52 dolarla beklentilerin (0,62 dolar) altında gelen hisse başı kârdı.

Tesla’nın faaliyet marjları geçen yılki %18,7 seviyesinden ikinci çeyrekte %14,4’e geriledi. Bir otomobil üreticisi olduğundan Tesla’nın faaliyet marjları yoğun bir biçimde inceleniyor ve azalan marjlar Çin gibi pazarlardan gelen yoğun rekabetin etkilerini gösteriyor.

Muhteşem Yedili’nin tamamının bilanço beklentileri 2024’ün ikinci yarısı için önemli. Yatırımcılar Tesla’nın otomobil satışlarındaki toparlanmaya, Apple’ın iPhone satışlarının getireceği bir süper döngüye ve Nvidia’nın yeni nesil Blackwell yapay zeka çiplerinin beklentileri aşmasına güveniyor.

Ancak bu süreçte yaşanabilecek küçük bir aksaklık büyük sermayeli teknoloji hisselerinde çarşamba günkü gibi yoğun satış dalgalarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

3. Alphabet’in yapay zeka yatırımları konusunda sessiz kalması

Muhteşem Yedili hisseleri üzerinde muhtemelen en büyük baskı oluşturan konu Google’ın bilanço açıklaması sırasında yapay zeka harcamaları hakkında görece sessiz kalması. Google CEO’su Sundar Pichai bilanço açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

“Bakın, açıkçası çok fazla dönüştürücü etkisi olacak bir alan olarak gördüğümüz şeyin erken bir aşamasındayız. Bu geçiş dönemleri sırasında teknolojide, tanımlayıcı bir kategoriye, özellikle de kaldıraç yönteminin tüm temel ürün alanlarımızı kestiği bir alanda agresif bir şekilde önceden yatırım yaparız. Bu arama motoru, Youtube ve diğer hizmetler de dahildir ve söz konusu yatırımlar bulutun büyümesini ve yenilikçi uzun vadeli iddiaların desteklenmesini sağlar. Dolayısıyla bizimi için mantıklı bir yoldur.

Sanırım bu konuda düşündüğüm tek yol böyle bir dönemden geçildiğinde yetersiz yatırım yapma riskinin bizim için aşırı yatırım yapma riskinden daha büyük olmasıdır. Hatta aşırı yatırım yaptığımız ortaya çıkarsa bu bizimi için geniş ölçekte yararlı bir altyapıdır. Uzun ömürlü ve her yere uygulayabileceğimiz, üzerine çalışabileceğimiz yatırımlardır. Ancak bu süreçte ön saflarda yer almak için yatırım yapmamanın kesinlikle çok daha önemli bir dezavantaj getireceğini düşüyorum.”

Habere göre, CEO’nun konuşmalarından çıkarılacak çok fazla mesaj olsa da asıl temanın “şu anda yapay zekaya aşırı yatırım yapıyoruz çünkü geride kalma riskimiz çok yüksek” düşüncesi olduğu gözüküyor.

Bu muhtemelen hem Google hem de diğer teknoloji şirketlerinin yapması gereken doğru bir yöntem. Bununla birlikte, Google, Microsoft ve Amazon gibi dev sermayeli şirketlerin, yapay zeka donanımına yapılan bu büyük yatırımların maliyetinin tümünden yeterince getiri elde edememesi ihtimali yatırımcıların geri çekilmesi riskini de beraberinde getiriyor. Sektördeki belirsizlikler Nvidia, AMD ve Broadcom gibi şirketlerin hisselerinde de kısa vadeli baskı oluşturuyor.

Küresel piyasalar negatif seyrediyorKüresel piyasalar negatif seyrediyor

 

Teknoloji hisselerinde düşüş trendi devam edecek mi?Teknoloji hisselerinde düşüş trendi devam edecek mi?

 

New York borsası sert düşüşle kapandıNew York borsası sert düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)