E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı---

Teknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı

Teknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı
19 Eylül 2024 - 11:21 borsagundem.com

Dev sermayeli teknoloji hisseleri düşse de ABD borsaları rekor seviyelere yakın seyretmeyi sürdürüyor. Uzmanlara göre teknoloji sektörü düşse de diğer sektörler ralli havasına girmiş durumda

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında teknoloji sektörü yılın son dönemecine girilirken düşüş gösteriyor. Ancak Barron’s’un haberine göre şimdilik endişelenilmesi gereken bir şey yok.

Yatırımcılar, 2024'ün büyük bir kısmını üretken yapay zekaya yoğun bir şekilde yatırım yapan büyük şirketlerin hisselerini satın alarak geçirdi. Dev sermayeli teknoloji hisseleri kazanmaya devam ettikçe, daha geniş kapsamlı endeksler de arttı.

S&P 500 Endeksi bilgi teknolojileri, finans, sağlık ve sanayi gibi 11 farklı sektörden oluşuyor. Endeksin 10 Temmuz’da ulaştığı zirve sırasında ise bilgi teknoloji sektörü S&P 500’ün piyasa değerinin %33,4’ünü oluşturuyordu.

Teknoloji hisselerindeki son düşüşlerse bu anlatıyı bir miktar değiştirdi. Mevcut tabloda teknoloji sektörü hisseleri S&P 500’ün toplam piyasa değerinin %30,7’sini temsil ediyor.

Teknoloji devleri arasında Apple, Microsoft, Nvidia, Broadcom ve Advenced Micro Devices (AMD) gibi şirketler yer alıyor. Bu hisselerin tamamı yılın başından 10 Temmuz’a kadar olan sürede yükseldi. Aynı dönemde diğer sektörlerde düşüş hakimdi. Ardındansa 10 Temmuz’dan çarşamba gününe kadar olan işlemler sırasında yukarıda adı geçen hisseler sırasıyla %5, %7,3, %15, %6,3 ve %18 değer kaybetti. Salı günkü kapanışı itibariyle Nasdaq Bileşik Endeksi 10 Temmuz’daki zirvesinden %5,5 düştü.

Bu rotasyon sürecinin birden fazla nedeni vardı. Altı aydır devam eden güçlü hisse senedi getirileri ve yüksek hisse fiyatlarının ardından yatırımcılar dev sermayeli teknoloji hisselerini satıp küçük sermayeli ve düşük performans gösteren hisseleri almaya başladı. Ayrıca büyük teknoloji şirketlerinin mevzuat ve rekabet konusunda engellerle karşılaşacağı algısı yükseldi. Örnek vermek gerekirse yarı iletken hisseleri ABD’nin Çin’e çip ekipmanı ihracatı konusunda daha katı kısıtlamalara getireceği haberleri etkisinde baskı altında kaldı. Bir ABD mahkemesi Alphabet’in arama motoru Google üzerinden tekel oluşturduğu yönünde karar verdi.

Visible Alpha’nın Teknoloji Sektörü Araştırma Başkanı Melissa Otto, Barron's ile yaptığı röportajda, en son bilanço raporlarının bazı yatırımcıların duraklaması için sebep oluşturduğunu söyledi.

Otto, "Bu şirketler için beklentiler bilanço sezonuna girerken oldukça yüksekti. Şirketler temel göstergeleriyle oldukça iyi iş çıkarmış olsalar da, iş modellerinde bazı kritik engellerle karşılaştılar veya hayal kırıklığına uğradılar ve bu da piyasada endişe ve hayal kırıklıkları yaratmaya başladı" dedi.

Endeksteki diğer sektörlerin piyasa değerleri temmuz ayından bu yana yükseldi. S&P 500'de teknoloji sektörü darbe alırken diğer sektörlerse güçlü bir performans gösteriyor. Bunlar arasında finans, sağlık, sanayi, temel tüketici ürünleri, kamu hizmetleri, gayrimenkul ve ham madde gibi sektörler de bulunuyor.

Ayrıca, iyimser ekonomik veriler de yatırımcıları destekliyor. Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre, ABD’de enflasyon Şubat 2021'den bu yana görülmeyen seviyelere geri döndü. Ayrıca, soğuyan bir işgücü piyasasının devam edeceğine işaretleri de var. Düşen enflasyon ve yavaşlayan bir istihdam piyasası, ABD Merkez Bankası’nın çarşamba günü politika faizlerini 50 baz puan düşürmesine neden oldu ve yatırımcıların umutlarını gerçeğe dönüştürdü.

E-Trade Genel Müdürü Chris Larkin, “Piyasalar büyük bir faiz indirimiyle FED’den istediklerini aldı. Şimdiyse memnun kalıp kalmadıklarını göreceğiz” dedi.

Teknoloji sektörünün yılın ilk yarısında üstünlüğü ele geçirmesi ancak sonrasında ivme kaybetmesi bundan sonra ne olacağına dair bariz bir soruyu da gündeme taşıyor.

Otto konuyla ilgili açıklamasında, “Bu bilanço sezonu çok ilginç bir sezon olacak. Yatırımcılar bu şirketlerin gelişmeye ve büyümeye devam ettiklerini görmek isteyecekler” ifadelerine yer verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dr.sallaso19 Eylül 2024 11:38

    yüzyılın rekoru olcak borsalarda .muazzam para kazanılacak.mata harri abd başkan olcak.tramp ağlayacak büüüü büüü yapcek.ülkemizde babacan eknoominin başına geçtiğinde tarihinde görülmemiş bolluk yaşanacak.bir anda akapa hödüpa mahapa karanlığı cahapa ve babacan aydınlığına kavuşcak .cımsız cımsız diye müzik dinlenmecek.cımsak cımsak olcak.borsaya hücccummmmmm auhuhauhauhauhauh