E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerine 'sessiz kuşak' dopingi---

Teknoloji hisselerine 'sessiz kuşak' dopingi

Teknoloji hisselerine 'sessiz kuşak' dopingi
07 Ekim 2024 - 15:32 borsagundem.com

Z kuşağı ve ‘sessiz kuşak’ teknoloji yatırımlarından vazgeçemiyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z Kuşağı yatırımcıları ve şaşırtıcı şekilde ‘sessiz kuşak’, teknoloji hisselerine yatırım yapmaya devam ediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, son yapılan bir anket, perakende yatırımcıların bazı ‘Muhteşem Yedili’ hisselerine yatırım yapmaya devam ettiğini ancak hepsine yatırım yapmadığını gösteriyor.

Z kuşağı ve ‘sessiz kuşak’

MarketWatch’tan Gordon Gottsegen’in haberine göre, Z Kuşağı, bilgisayarların ve akıllı telefonların günlük hayatı doygun hale getirdiği bir dönemde büyüdü. Bu nedenle Z Kuşağı yatırımcılarının teknoloji hisselerini tercih etme eğiliminde olması şaşırtıcı olmayabilir. Ancak çevrimiçi aracılık şirketi eToro tarafından yürütülen bir ankete göre şaşırtıcı olabilecek şey, Z Kuşağının ardından ‘Sessiz kuşak’ yatırımcılarının da 2024'ün üçüncü çeyreğinde teknoloji hisselerine karşı iyimser olması.

Anket, 79 yaş ve üzeri olarak sınıflandırılan ‘sessiz kuşak’ yatırımcılarının yüzde 55'inin ve Z Kuşağı yatırımcılarının yüzde 68'inin üçüncü çeyrekte teknoloji hisselerindeki pozisyonlarını artırdığını bulguluyor. Ortalama olarak, teknoloji hisseleri için portföy tahsisi, geçen çeyreğe kıyasla her iki demografi için de yüzde 20 oranında artmış durumda.

Teknoloji hisselerini portföylerinde azaltanlar

Bu durumu daha da ilgi çekici kılan şey, Y Kuşağı, X Kuşağı ve ‘baby boomer’ kuşağı yatırımcılarının aynı çeyrekte teknoloji hisselerini azaltmış olmaları.

eToro'da yatırım analisti olan Bret Kenwell, bu anketten çıkan birkaç ilginç bulgu olduğunu şu sözlerle aktarıyor: “Benim için gerçekten dikkat çekici olan şey, en genç grubumuz olan Z kuşağı ve en yaşlı grubumuz olan ‘Sessiz kuşak’ için teknoloji tahsisinin çeyrekte çok fazla arttığını görmemizdi. Bu kadar çeşitli bir grupta böylesine büyük bir hareket görmek çok ilginç.”

Sessiz kuşak, Sosyal Güvenlik'ten faydalanacak kadar yaşlı. Bu kuşak, bireysel finansal durumlarına bağlı olarak emekli olabilirler ve yaşam masraflarını karşılamak için yatırım hesaplarından para çekebilirler. Bu, anketin bulgularını daha da dikkat çekici hale getiriyor.

Bu anketin yılın üçüncü çeyreğindeki, yani Temmuz'dan Eylül'e kadar olan yatırımcı davranışlarını takip ettiğini not etmek gerekiyor. Bu süre zarfında, teknoloji ağırlıklı Nasdaq, Temmuz ortasında zirveye ulaştı ve ardından yatırımcılar teknolojiden çıkıp diğer sektörlere yöneldikçe düştü. Ardından Ağustos ayı başında, piyasada sert bir satış dalgası görüldü ve bazı perakende yatırımcılar düşüşü satın almaya yöneldi. Bu oynaklık sırasında teknoloji hisseleri satın almak, teknolojiye karşı oldukça iyimser bir duruş sergilemek anlamına geliyor.

Kenwell, “Tüm ABD endeksleri Temmuz ayında zirve yaptı ancak S&P 500 hemen ardından gelen Ağustos ve Eylül aylarında yeniden zirve tazeledi. Nasdaq ise yeni zirveler yapmadı, bu yüzden şimdi teknoloji oyununun grubun geri kalanını ne zaman yakalayacağı merak konusu” diyor.

Favori hisseler

Anket ayrıca perakende yatırımcılara Muhteşem Yedili hisseleri, yani Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla, Meta ve Amazon hakkındaki görüşlerini soruyor. Yatırımcıların bazı hisse senetlerini satın alırken diğerlerinden uzak durduğu görülüyor.

Buna göre, ankete katılanların yüzde 26'sının üçüncü çeyrekte Amazon hissesi satın aldığını veya hisseye daha fazla yatırım yapmayı planladığını söylediği gözleniyor. Bu, Amazon'u Muhteşem Yedili hisselerinin en popüleri yapıyor.

Bu arada, diğer Muhteşem Yedili hisselerine eğilimin gerçekten de daha az olduğu görülüyor. Katılımcıların yüzde 36'sı Tesla'ya yatırım yapmadıklarını veya yapmayı planlamadıklarını ifade ediyor; bu durum Tesla’yı yedi hissenin en az popüleri yapıyor. Bunun da ötesinde, katılımcıların yüzde 35'i Alphabet'e yatırım yapmayı planlamadıklarını ve yüzde 34'ü de Nvidia'ya yatırım yapmayı planlamadıklarını belirtiyor.

Bunun, Muhteşem Yedili hisselerinin her birinin bireysel performansıyla ilgisi olabileceği düşünülüyor. Ancak bir bütün olarak, Muhteşem Yedili hisselerinin bu yılın başlarında olduğundan daha az muhteşem göründüğü açık.

Kenwell, “Başlarda, Muhteşem Yedili kazanç büyümesi açısından ralliye liderlik etti. Temelde tüm S&P büyümesi bu yedi hisseden geliyordu. Şimdi ise diğer sektörler de iyi gidiyor. Bu, paranın bir kısmının teknolojiden finans, kamu hizmetleri, endüstri ve iletişim sektörü hisselerine doğru yer değiştirdiğini gösteriyor. Rallide bir genişleme görmek iyi çünkü sonsuza dek tüm işi söz konusu yedi hissenin yapması mümkün değil” şeklinde konuşuyor. Kenwell, piyasanın ‘Muhteşem Yedili’nin cazibesinden uzaklaştıkça, perakende yatırımcıların da aynısını yapabileceğini belirtiyor.

Teknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadıTeknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı

 

Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyorKüresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyor

 

Wall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandıWall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandı

 

ARK Invest ‘ucuza’ teknoloji hissesi topluyorARK Invest ‘ucuza’ teknoloji hissesi topluyor

 

Teknoloji devleri neden temettüye yöneliyor?Teknoloji devleri neden temettüye yöneliyor?

 

Pasif yatırımcılar dikkat! Teknoloji borsaları ele geçirdiPasif yatırımcılar dikkat! Teknoloji borsaları ele geçirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)