E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?---

Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?

Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?
01 Ağustos 2024 - 14:43 borsagundem.com

Pasif yatırım stratejileri son dönemde yüksek performans gösterdi. Ancak yatırımlar konusunda tembel bir strateji benimsemek her zaman kazandırmayabilir


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tembel yatırımcılar hakkında söylenebilecek çok şey var. Pasif bir yatırım stratejisi benimseyen yatırımcılar için düşük maliyetli bir endeks fonuna yatırım yapmak oldukça kolaydır. Sonrasında ise arkanıza yaslanmak ve uzun vadede getiri elde etmeyi beklemek kalır.

Düzenli aralıklarla yatırımlarını büyüten pasif yatırımcılar borsada doğru zamanı yakalama veya kazanan hisseyi seçme gibi bir stres söz konusu değildir. Ayrıca sık sık işlem ücretlerine para harcanmaz veya aktif bir fon yöneticisinin sizin adınıza işlem yapması için cömert ödemeler yapılmaz.

Bu ‘tembel’ yatırım modeli oldukça uzun bir süre yatırımcılara ciddi getiri sağladı. Ancak Financial Times yazarı Claer Barrett bu istikrarlı getirilerin ‘şimdilik’ sağlanabildiğini vurguluyor.

Son 12 yılda, İngiltere ve Avrupa'da pasif fonları tercih eden perakende yatırımcılar, rakibi aktif fon seçimlerine kıyasla yaklaşık 80 milyar sterlin tasarruf etti.

Bununla birlikte, daha fazla yatırımcıyı zenginliğe giden tembel rotaya yönlendiren, daha ucuz pasiflerin daha pahalı aktif muadillerine karşı göreceli yatırım performansıydı. Son yıllarda, teknoloji odaklı Muhteşem Yedili hisse senetlerinin artan hakimiyeti, pasif ABD fonlarını ve küresel yatırımcıları yeni ve baş döndürücü zirvelere taşıdı.

Şaşırtıcı bir şekilde, borsacı AJ Bell'in en son ‘Manager versus Machine’ (Yöneticiler makinelere karşı) raporuna göre, aktif olarak yönetilen fonların yalnızca %35'i bu yıl sektörlerindeki ortalama pasif fondan daha iyi performans gösterebildi. Üstelik bu gidişat son on yıla kadar geriye gidebiliyor. Başka bir deyişle, aktif olarak yönetilen fonların yaklaşık üçte ikisi, yatırımcılardan zayıf performansları için ortalamaların üzerinde ücret alıyor.

Dolayısıyla yatırımcıların aktif fonlardan çıkıp paralarını pasif fonlara yönlendirmesine şaşmamak gerekiyor.

İngiltere’deki perakende yatırımcılar 2022’nin başından bu yana aktif fonlardan net bazda 89 milyar sterlin gibi şaşırtıcı miktarda para çekti ve endeks fonlarına 37 milyar sterlinlik yatırım yaptı. Aradaki fark ise nakit yatırımlarındaki yüksek faiz oranlarının ve yatırımlarda tutulan varlıklardaki satış baskısını açıklıyor.

AJ Bell Yatırım Analizi Başkanı Laith Khalaf, “Yine de bu benzeri görülmemiş nitelikte bir çıkış. Aktif fon yöneticileri nesli tükenmekte olan bir tür gibi hissetmeye başlıyor” açıklamasında bulundu.

Pasif yatırımlar ücret ve performans dengesi açısından bir kazan-kazan tablosu oluşturdu. Ancak FT yazarı Barrett’e göre portföyünüze daha enerji bir açıdan bakmanın işe yaradığı üç alan var:

AJ Bell büyük sigorta şirketleri (Aviva, Scottish Widows, Phoenix ve Legal & General gibi) tarafından yönetilen fonlara ilişkin verileri inceledi. Bu alandaki fonların başarısızlık oranı genel piyasadan bile daha yüksekti: Son on yılda aktif emeklilik fonu tercihlerinin yalnızca %24'ü ortalama pasif fon eşdeğerinden daha iyi performans gösterdi. Bu oran küresel fon sektöründe %9'a kadar düşüyor. Diğer bir deyişle bu ürünlere yatırım yapanların %91'i, sadece emeklilik yatırım getirilerini kontrol edip değişiklik yapsalardı, daha iyi durumda olabilirdi.

Üstelik bunlar küçük çaplı fonlar da değil. AJ Bell fonları isimlendirerek töhmet altında bırakmak istemese de yüz milyarlarca sterlinlik perakende yatırıma sahip bu fonlara İngilizlerin emeklilik beklentilerini dayandırdığını belirtiyor.

İkincisi pasif yatırımlar da bir miktar da olsa özellikle yatırım ücretleri konusunda aktif kararların alınmasını gerekiyor. Örneğin son 10 yılda en pahalı FTSE 100 endeks fonu ile en ucuz endeks fonu arasındaki ücret farkı 1.540 sterlindi.

Son olaraksa pasif yatırımcıların bu yatırımların maruz kaldığı yoğunlaşma riskinin farkında olması gerekiyor. S&P 500 Endeksinin toplam ağırlığının %30’u Muhteşem Yedili olarak adlandırılan yedi hisse senedinde: Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta ve Tesla.

Küresel bir endeks fonuyla çeşitlendirme bile bu riski çok sınırlı oranlarda miktar azaltabilir. S&P 500 çoğu küresel endeks fonunun %70’ini oluşturur.

Pasif fon yatırımı son yıllarda işe yarayan bir yöntemdi. Ancak gelecek performansı geçmişteki kadar muhteşem olmayabilir. Geleceğe yönelik büyüme beklentileri bu kadar yüksekken şirketlerin bilançolarındaki herhangi bir dalgalanma geniş çaplı sonuçlara yol açabilir.

Birçok aktif fon yöneticisinin düşük performans göstermesinin bir nedeni de varlıklarının belirli bir yüzdesini tek bir hisse senedinden bulundurmamak için teknoloji devlerindeki varlıklarını azaltmış olmaları.

AJ Bell aktif bir ABD hisse senetleri fonun pasif bir fonun yatırımlarıyla performansını eşleyebilmesi için yüzde 7'nin üzerinde Microsoft hissesi ve %6,6’nın üzerinde Apple ve Nvidia hissesi tutması gerektiğini hesaplıyor. Bunlar, bir varlık yöneticisinin benimsemesi için oldukça güçlü pozisyonlar ve bu alımlara cesaret etseler bile, yine de piyasaların genel performansını geçemeyebilirler.

AJ Bell'in araştırmasına göre, coğrafi olarak, Asya Pasifik bölgesini (Japonya hariç) hedefleyen aktif fon yöneticilerinin yüzde 52'si son 10 yılda en yakın pasif kıyaslamadan daha iyi performans gösterdi. Küresel gelişmekte olan piyasalar fonları için bu oran yüzde 53.

Barrett piyasaların daha iyi performans göstereceğini düşündüğünüz uzmanlık alanlarında yatırımlarınızı çeşitlendirmek için büyük ölçüdeki bir pasif fonun etrafında bazı küçük uydu fon (pasif veya aktif) seçimleri eklemenizi tavsiye ediyor.

Ancak bunu yapanlar tembel yatırımcıların çok sevdiği ‘düzenle ve unut’ modelinden uzaklaşmış olacak. Borsa yazarı çok daha aktif bir şekilde yatırımlarınızı yönetmenizi, yatırıp performansınızı düzenli olarak gözden geçirmenizi ve yatırımlarınızı dengede tutmanızı öneriyor. Zira borsa uzmanına göre yatırımlarınızda atalet içerisinde olmak ‘sizi değil fon yöneticilerini’ zengin edecek bir strateji.

Pasif yatırımcılar dikkat! Teknoloji borsaları ele geçirdiPasif yatırımcılar dikkat! Teknoloji borsaları ele geçirdi

 

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?

 

CrowdStrike hissedarları şirkete dava açtıCrowdStrike hissedarları şirkete dava açtı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)