E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTepki alışları bekleniyor---

Tepki alışları bekleniyor

Tepki alışları bekleniyor
07 Ocak 2020 - 10:30 borsagundem.com

Jeopolitik risklerin tetiklemesiyle sert kar satışlarıyla başladığımız 2020 yılının ilk günlerinin ardından, dün piyasalar yönünü ABD-İran arasındaki geriliminin bir sıcak çatışmaya dönme ihtimalinin azalma belirtileri ile yukarı çevirdi.

Nitekim, Amerikan endekslerinin günü artıda kapatmayı başarmasının ardından Uzak Doğu borsaları da %0.5 civarında yukarıda seyrediyor. İran'ın nasıl bir hamle yapacağına yönelik belirsizlikle yükselen değerli metal ve petrol fiyatlarında da dün fiyatlarda geri çekilmeler gözlemledik.

Olası bir İran-ABD çatışma riski nedeniyle tetiklenen global satış dalgasında BİST'in benzer ülkelere göre daha olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Teknik olarak da kuvvetli bir desteğe yakın seyreden endeksin, bugün olumlu bir tepkiyle güne %1' e yakın yukarıda bir açılış yaparak başlamasını bekliyoruz. Özellikle son satış dalgasında oldukça olumsuz etkilenen bankacılık ve havayolları şirketleri bugün önemli bir tepki verebilir. Bunun yanında, bugün ve yarın üç büyük özel banka (Akbank, Garanti ve İş Bankası) 2020 beklentilerini açıklayacakları toplantılar düzenleyecekler.

İçerideki makro gündeminde önemli bir veri açıklaması bulunmazken, dışarıda ise Amerikan Fabrika sipariş ve dayanıklı tüketim verileri takip edilecek.

Haberler & Makro Ekonomi

FITCH Türk Bankaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede nakit faiz gelirleri ile tahakkuk eden faiz gelirleri arasındaki farkın açılmasına dikkat çekti

FITCH Türk Bankaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede nakit faiz gelirleri ile tahakkuk eden faiz gelirleri arasındaki farkın açılmasına dikkat çekti.

Kurum 10 banka ile ilgili yaptığı hesaplamada nakit faiz gelirlerinin tahakkuk eden faiz gelirlerine oranının 2017 yıl sonunda %93'den % 83'e gerilediğini belirtmiş. Gerilemenin büyük kısmı kredi faiz tahsilatlarındaki aksama ve gecikmelerden kaynaklanırken, bir kısmı da enflasyona endeksli bonoların nakit faiz gelirleri ile tahakkuk eden faizler arasındaki farkın açılmasından kaynaklanıyor.

FITCH 2020 yılı sonunda sektörün takipteki alacak rasyosunun 2019 Kasım ayında %5.8'den %7-8 aralığına yükseleceğini tahmin ediyor.

Bozulmanın enflasyona endeksli bonolardan kaynaklanan kısmının enflasyondaki artış ve muhasebe yöntemi dikkate alındığında sürpriz olmaması gerektiğini düşünüyoruz. 2020 yılında düşen enflasyon ile birlikte etki azalacaktır.

İŞ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)