E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTesco Kipa'da yüksek bedelsiz iddiası ---

Tesco Kipa'da yüksek bedelsiz iddiası

Tesco Kipa'da yüksek bedelsiz iddiası
11 Aralık 2012 - 06:40 borsagundem.com

Şirket, kayıtlı sermaye tavanını neden 200 milyon liradan 2.5 milyar liraya yükseltti?

BORSAGUNDEM.COM
Tesco Kipa’nın kayıtlı sermayesini rekor oranda artırma kararı borsada yeni iddiaları gündeme taşıdı. 174 milyon lira ödenmiş sermayesi bulunan şirket, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurarak 200 milyon lira olan kayıtlı sermayesini 2.5 milyar liraya yükseltmeyi talep etti. 2.5 milyar lira oldukça yüksek hatta rekor denecek bir rakam.
Öncelikle Uyum Gıda ile yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından şirketin Migros’u alacağı yönünde söylentiler kulislere sızdı. Bu iddialar yazılı basına haber olarak yansıyınca şirket yaptığı açıklamayla bunu yalanladı. Tesco Kipa’nın, Migros’u almak için sermaye artırımına gittiği öne sürüldü, ancak şu bir gerçek ki bir satın alma için şirketin sermaye artırmasına gerek yok. Bunun için kasasındaki parayı kullanır ya da banka kredisi alabilir. Şirketin yeni bir satın alma için sermaye artırımı yapması bugüne kadar çok yaşanmış bir durum değil. Peki, o zaman neden Tesco Kipa kayıtlı sermayesini 200 milyon liradan 2.5 milyara çıkardı.
KAYITLI SERMAYE ARTIRIMI NE ANLAMA GELİYOR?
Bu arada kayıtlı sermaye artırımı şirketin bu artırımı gerçekleştireceği anlamına da gelmez. Ancak şirketler sermaye artırımı yaparken kayıtlı sermaye tavanı bir kriter ve bunun üzerine artırım yapmak Türk Ticaret Kanunu’na göre mümkün değil. Öngörülen kayıtlı sermaye tavanı da 5 yıl geçerlidir; şirket bu süre zarfında sermaye artırımı gerçekleştirmezse talep yürürlükten kaldırılır ve yeni bir başvuru yapması gerekir.
İNGİLTERE VE TÜRKİYE FARKI
Son dönemde satın alma ile ilgili haberler gündemde olduğu için borsa kulislerinde farklı yorumlar yapılıyor. Borsagundem.com’un sektöre yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre, rekor kayıtlı sermaye artışının nedeni, şirketin yakında gerçekleştirmeyi planladığı bedelsiz sermaye artırımından kaynaklanıyor. Bu iddianın nedeni olarak da şirketin İngiltere’deki iş yapış modeli gösteriliyor. Tesco’nun İngiltere’de perakende şirketinin yanı sıra bir gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şirketi bulunduğu ve marketlerin bu GYO şirketine ait olduğu, bu şirketin mağazaları Tesco’ya kiraladığı belirtiliyor. Kipa’yı satın alarak Türkiye pazarına giren Tesco’nun ülkemizde bu modeli oturtamadığı ve mevcut gayrimenkullerde yapılacak değerleme ile yüksek miktarda bedelsiz sermaye artırımı yapılabileceği iddia ediliyor. Rekor oranda kayıtlı sermaye talebinin perde arkasında da bedelsiz sermaye artırım kararı olduğu öne sürülüyor. Tabii bunların hepsi iddialardan ibaret, şirketin kayıtlı sermaye talebine SPK onayı çıktıktan sonra alacağı karar ya da atacağı adımlar her şeyi net olarak gösterecek.
Öte yandan Tesco Kipa’nın takas saklama oranı yüzde 7. Borsadaki hisselerin önemli bir kısmı da Garanti Bankası’nın takasında, yine şirketin hesaplarında tutuluyor. Yani şirketin halka açıklık oranı yok denecek kadar düşük.
Tesco Kipa’nın Türkiye’deki toplam mağaza sayısı 174. Tesco Kipa’nın İstanbul ve çevresinde 11 mağazası bulunuyor. Genellikle şehir dışında geniş alanlar üzerine mağaza açan Tesco’nun arazi ve gayrimenkul portföyü oldukça yüksek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • spil03 Şubat 2013 14:13

    Kipa adisinden yağlı kazık dışında bir şey tahmin edemiyorum.Küçük yatırımcıyı mağdur eden adilerin önde gideni olduğunu düşünüyorum.

  • hacı15 Aralık 2012 12:12

    migros da oynanan oyunlar önce tecko kipa alıyormuş sonra bilmem kim alıyormuş fiyat 20 de 24 cıkar milletin eline verdiler sonra son haberi yalanladılar eyer haber yalansa niye anında yalanlarmıyorsuz birde tecko kipa cok güçlü türkiyede alımlar yapılacağını kesin gibi birde bedelli ve bedelsiz yapacağı tahmin ediyorum

  • kralll13 Aralık 2012 12:35

    en son o müthiş zarar acıklayan bilancosunun ayrıntılarını okuyunca bir süprizle karşılaşacaksınız..Nedir o süpriz ilk defa 2013 yılından itibaren farklı bir gayrimenkulerini güncel değerininden hesaplayarak açıklayacaktır. TESCO gayimenkuleri 2005 yılında aldığı gayrimenkuler arsalar en az 3-4 katlanmıştır...Borsadaki en ucuz hisse deyebilirim. Zaten 2004 yılında 200milyon dolaar aldılar kipayı.2008 de 450m TL koydular.2011 de de 500m TL koydular.650 m Tl de bedelsiz veridler.bu rakamları toplayıp şu anki piyasa değerine bakınca şirketin ne kadar ucuz olduğu anlaşılıyor...

  • ...12 Aralık 2012 08:59

    sermaye artırımını iç kaynaklardan artırdıgınız zaman bır kereliğine kayıtlı sermaye tavanını aşabılırsınız akabinde hemen kayıtlı sermaye tavanını yukseltırsınız.ayrıca yukarıdaki yazıda gayrimenkullerini değerleme yaparak yüksek miktarda bedelsiz olabilir denmiş yönlendirme olmuş gibi düşünüyorum.SPK gayrimenkul değerleme artışlarının bedelsiz sermeye şeklinde sermayeye ileve edilerek artırılmasına izin vermez bu konuda tebliği vardır bknz Utopya hisse senedindeki duruma.

  • borsavirus11 Aralık 2012 20:00

    Sermaye (TL) 174.682.000 Öz Serm. 891.741.000 (891714000/174682000)-1 = %410....k.y. kabaca bu şekilde bedelsiz potansiyelini hesap edebilir. FAKAT, kipa sürekli zarar açıkladığı için, BEDELLİ yapıp bu zararı k.y. nin parası ile kapatmayı sever..Geçmiş sermaye arttırımlarını inceleyiniz..YÜKSEK BEDELLİ, göstermelik azcık bedelsiz bekliyorum..Ama herşey olabilir tabi. benim beklentim bu yönde.

  • 11 Aralık 2012 13:51

    KİPA TÜM YEDEKLERİNİ KULLANSA MAKSİMUM % 400 BEDELSİZ VEREBİLİR ŞU ANDA,AMA BEDELSİZİ ÇOK SEVEN BİR KAĞIT DEĞİLDİR,BİRAZ BEDELSİZ VERİP GERİSİNİ BEDELLİ YAPIP YATIRIMCIYA YIKAR YİNE MERAK ETMEYİN,

  • krall11 Aralık 2012 09:55

    Bence wallmar türkiyeye hızla girip birşeyler yapmaz ise Kİpa ile Bim baş başa kalır. Rakiplere baksanıza hepsi ya satılık yada ortak arıyor.Neden acaba? Migros,Reel,uyum,kiler,carfor. Bir tek kiler değildi gecen sahibi cıktı iyi fiyat veren olursa cıkar gideriz dedi...

  • pazarlama11 Aralık 2012 09:48

    pazarlama niteliğinde bir haber olmuş. perakande sektöründe 2 milyar gibi bir kar oluşması için 1 trilyon dolarlık ciro yapmalıdır..

  • borsavirus11 Aralık 2012 09:27

    kipa yüksek oranlarda BEDELLİ yapmayı sever..yüksek oranda BEDELLİ yapabilir..geleceği parlaktır evet ama bu derece yüksek BEDELLİ parasını k.y. zor çıkartır. temettü vermez, zarar eder, birde üstüne BEDELLİyi patlatırsa artık yatırımcı da bulamaz..eski tarihsel yüksek BEDELLİ arttırımları inceleyin derim. her BEDELSİZ başlığı BEDELSİZ değildir. şirketin geçmişi geleceğine ayna tutar..

  • broker11 Aralık 2012 09:25

    madem türk ticaret kanununa göre kayıtlı sermaye tavanının üzerinde yapmak MÜMKÜN DEĞİL brisa nasıl kayıtlı sermayesi 25 milyonken 305 milyona sermayesini arttırdı bir kerelik olarak deliniyor diye biliyorum.

  • özgür şimşir11 Aralık 2012 08:59

    gene ky için bi kazık yontulmakta başka izzahı olamaz.

  • nedim 11 Aralık 2012 08:43

    tecko kipa ya migros yada carfuru alacğı tahmin ediyorum bedelli vede bedelsiz sermaye artımına gidecek gibi

  • ali 11 Aralık 2012 08:40

    kipa bişerler olaçak gibi

  • berat11 Aralık 2012 08:40

    büyük itmalle 550 bedelsiz 550 bedelli vereceği düşünüyorum

  • selim11 Aralık 2012 08:24

    GAYRİMENKULLERDE DEĞERLEME,DEĞER ARTIŞ FONUNA GİRER,,BU FONLA BEDELSİZ VEREMEZ,,KANUN AÇIK.

  • emre11 Aralık 2012 08:22

    SADECE 4 KAT BEDELSİZ POTANSİYELİ VAR,,,BURDAN ÇIKSA ÇIKSA,BEDELLİ ÇIKAR.

  • MURAT11 Aralık 2012 08:20

    ANLAT anlat heyecanlı oluyor.bedelsiz açıklandıktan sonra da vay defter değeri bu kadar değildi ta deyip kendinizce bi şey yapıyosunuz ama siz de kutmen ve doğan gibi kredinizi bitiriyorsunuz.haberiniz ola