E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeslimat rakamları Tesla hisselerinde yeni bir düşüşü tetikleyebilir---

Teslimat rakamları Tesla hisselerinde yeni bir düşüşü tetikleyebilir

Teslimat rakamları Tesla hisselerinde yeni bir düşüşü tetikleyebilir
25 Haziran 2024 - 16:01 borsagundem.com

Tesla'nın ikinci çeyrek teslimat rakamlarının, hisse senedi yatırımcıları için yeni bir felakete yol açma tehlikesi bulunuyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Muhteşem Yedili’ olarak kabul edilen ve ABD borsalarındaki rallinin öncüsü şirketler arasında yer alan Tesla’nın yılbaşından bu yanaki performansı hayal kırıklığı yaratıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, hisse senedinde yaşanan değer kaybının, teslimat sonuçları sonrasında yeni bir düşüşe neden olmasından endişe ediyor.

Beklentilerin altında kalma ihtimali

Barron’s’tan Al Root’un haberine göre, Tesla yatırımcılarının daha fazla kötü habere hazır olması gerekiyor çünkü Tesla’nın teslimat sonuçlarının beklentilerin altında kalma ihtimali uzmanlara göre yüksek gözüküyor.

Tesla’nın ikinci çeyrek teslimatlarını bir haftadan biraz uzun bir süre içinde açıklaması planlanıyor. Wall Street'in tahminleri çok yüksek görünüyor ve bu, hisse senedi için ciddi risk oluşturuyor.

Elektrikli araç üreticisi genellikle yeni çeyreğin ikinci gününde küresel üç aylık teslimat rakamlarını rapor ediyor. FactSet'e göre, Wall Street, ikinci çeyrek için 450.000 adedin biraz altında bir satış bekliyor; bu, 2023'ün ikinci çeyreğinde teslim edilen 466.000 adede kıyasla yaklaşık yüzde 4 daha düşük.

Ancak 450.000 rakamı yine de çok yüksek görünüyor çünkü son tahminler 415.000 adede yakın seyrediyordu. Pazar günü, Troy Teslike adı altında tweet atan bağımsız bir Tesla araştırmacısı, güncellenmiş ikinci çeyrek tahminini yayınladı ve teslimat adedinin 416.000 araç olduğunu açıkladı.

Sonuçları tahmin etmek için Teslike, diğer şeylerin yanı sıra ABD'deki kayıt verilerini ve Avrupa'daki satış verilerini bir araya getiriyor. Tahminleri sosyal medya sitesi X'te geniş çapta takip ediliyor ve birçok Wall Street analisti tarafından teslimat tahminleri kontrol edilirken kullanılıyor.

Düşüş ivmesi artabilir

416.000 rakamı yıllık bazda neredeyse yüzde 11 düşüşe karşılık geliyor; bu, ilk çeyrekteki yaklaşık yüzde 9'luk düşüşten daha kötü bir rakam anlamına geliyor. İkinci çeyrekte daha hızlı bir düşüşün sürpriz olarak değerlendirilmesi ise kesin gibi. Yaklaşık 387.000 otomobilin satıldığı ilk çeyrek sonucu, Wall Street'in üç aylık en düşük tahminlerinin de altında kalmış ve bu Tesla hisselerinin düşmesine neden olmuştu.

Başka bir zayıf çeyrek, hisseler üzerinde yeniden baskı oluşturabilir ve teslimat tahminleri ve tahmin edilen kazançlarda yeni bir düşüşe yol açabilir.

Yılın başında Wall Street, Tesla'nın 2024 yılında yaklaşık 2,1 milyon araba teslim etmesini ve hisse başına yaklaşık 3,80 dolar kazanmasını bekliyordu. Şimdi ise analistler, Tesla'nın 2023'e kıyasla yaklaşık 1,8 milyon araba teslim etmesini ve hisse başına yaklaşık 2,40 dolar kazanmasını bekliyor.

Teslimat tahminlerindeki düşüş, Tesla hisselerinin bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 26 oranında değer kaybetmesinin en önemli nedenini oluşturuyor.

Otonom araç etkinliğine yönelik beklenti

Düşük teslimat tahminlerine yanıt olarak hisseler fazla hareket etmiyor. Tesla hisseleri dün öğle seansında yüzde 0,5 oranında artışla hisse başına 183,92 dolara yükselirken, S&P 500 yüzde 0,31, Nasdaq Composite ise yüzde 0,3 oranında düşüş yaşadı. Tesla hisseleri geçen hafta ise yaklaşık yüzde 3 oranında artış göstermişti.

Hisselerin gözle görülür derecede etkilenmemesinin nedeninin ise, yatırımcıların 450.000 konsensus teslimat tahminine inanmaması gibi gözüküyor; yani yatırımcıların beklentisinin bu rakamın oldukça altında olması muhtemel. Wall Street'in yayınlanan rakamları yatırımcıların beklentilerinden daha yavaş ilerleme eğiliminde oluyor.

Hisselerin değer kaybetmemesinin diğer bir nedeni ise Tesla hisselerinde her zaman çok fazla gelişme yaşanıyor olması. Yatırımcılar aynı zamanda Tesla'nın 8 Ağustos'ta düzenleyeceği ‘otonom araç' (robotaxi) etkinliğini bekliyor. Burada şirketin muhtemelen bir prototip sergileyeceği ve yatırımcılara, arabaların gerçek anlamda kendi kendine hareket etmesini sağlama konusunda attığı adımlar hakkında bilgi vereceği düşünülüyor.

Tesla küçülmeye mi gidiyor?

 

Tesla hisselerinde rekor yükseliş beklentisi

 

Tesla hisselerinde sert yükseliş

 

Tesla'dan kötü haber: 125 bin 227 araç geri çağırılacak

 

Tesla hissedarlarına çağrı: Musk'ın maaş paketini reddedin

 

Tesla hisselerine 'Avrupa' darbesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)