E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTHY 4. çeyrek kar analizi---

THY 4. çeyrek kar analizi

THY 4. çeyrek kar analizi
01 Mart 2016 - 16:05 borsagundem.com

Şeker Yatırım, Türk Hava Yolları 4. çeyrek kâr analiz raporu yayınladı.

Türk Hava Yolları, 4Ç15'te, önceki yılın aynı dönemine göre TL bazında %125.0 oranında yükselişle, piyasa ortalama beklentisi ve tahminimizin oldukça üzerinde (piyasa ortalama beklentisi: TL15mn, Seker Yatırım: TL-6mn), TL 617mn tutarında net kâr açıklamıştır.  Açıklanan rakamlara piyasa tepkisinin olumlu olmasını beklemekteyiz. THY'nin 4Ç15'te net satışları, önceki yılın aynı dönemine göre %25.1 oranında yükseliş göstererek TL7,159mn olarak, piyasa ortalama beklentisine (TL7,114mn) paralel gerçekleşmiştir.  Şirket'in FAVÖK'ü ise, piyasa ortalama beklentisinin %8 kadar üzerinde, hesaplamalarımıza göre önceki yılın aynı dönemine kıyasla %43.8 artarak, TL622mn olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, THY'nın türev işlemlerden elde edilen gelirlerin belirgin artış göstermesiyle, net finansal gelirleri, önceki yılın aynı dönemine göre belirgin bir artışla (%50.3) TL544mn'a yükselmiştir. 4Ç14'te TL22.9mn olan net diğer operasyonel giderler ise, bu dönemde TL117.3mn net diğer operasyonel gelir olarak gerçekleşmiş, ve yine önceki yılın aynı dönemine göre daha düşük bir efektif vergi oranı kaydedilmiştir. Bu faktörler, Türk Hava Yolları'nın 4Ç15 net kârının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine sebep olmuşlardır. Böylelikle Şirket'in 2015 yılı net kârı, önceki yıla göre TL bazında %64.5 oranında artış göstererek TL3.0 milyar olarak gerçekleşmiştir. Türk Hava Yolları hisseleri, büyük ölçüde güvenlik endişeleri nedeniyle YBB BIST100'ün %6.3 altında performans göstermişlerdir. Öte yandan Şirket, direkt trafikteki kayıplarını transfer trafiğinde artışla telafi etmektedir. 
Türk Hava Yolları hisseleri halihazırda, sırasıyla 5.8x ve 3.2x 2016T FD/FAVÖK ve F/K çarpanları ile, yurt dışı eşlenikleri ise 4.1x ve 7.2x çarpanları ile işlem görmektedirler.

Yolcu getirilerindeki US$ bazında azalma devam ederken, Türk Hava Yolları, petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenmektedir.  Süregelen rekabet ve yakıt fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle artan kapasite artırımı yarışı neticesinde, yolcu getirilerinde US$ bazında düşüş yaşanmaktadır. THY'nin toplam AKK başı gelirleri, €'nun US$ karşısındaki değer kaybına da bağlı olarak önceki yılın aynı dönemine göre US$ bazında %16.1 gerileyerek US¢5.91 olarak gerçekleşmiştir. Yakıt fiyatlarındaki gerilemenin neticesinde ise, AKK başı maliyetler, önceki yılın aynı dönemine göre US$ bazında %14.3 oranında azalarak  US¢ 6.37 olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle AKK başı gelirler ile maliyetler arasındaki marj 4Ç15'te daralmıştır; Şirket'in FAVÖK marjı ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla, hesaplamalarımıza göre 1.1 yp artış göstermiştir.

THY; 2015 sonuçlarının açıklanması ile birlikte, 2016 yılı için rehber niteliğindeki tahminlerinde herhangi bir değişiklik öngörmemiştir. Değerlememizi açıklanan ve piyasa verilerine göre güncelleyerek Türk Hava Yolları için hisse başına TL10.50 hedef fiyata ulaştık. Yolcu getirileri üzerindeki baskının önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini beklemekteyiz. THY, 1Ç16'da görünümün 4Ç15'e kıyasla belirgin bir değişiklik göstermediğini paylaşmış, ayrıca, 1Ç16'deki kapasite artışının, hava koşulları nedeniyle iptal edilen uçuşlar ve Rusya'ya daha küçük uçakların gönderiliyor olması nedeniyle, önceden planlanan +%26'nın altında kalabileceğini de paylaşmıştır.  Şirket için 2016 tahminlerimizde herhangi bir değişiklik gerçekleştirmemekte; Türk Hava Yolları için AL tavsiyemizi korumaktayız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)