E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTicaret savaşı başladı, piyasalar yükseldi---

Ticaret savaşı başladı, piyasalar yükseldi

Ticaret savaşı başladı, piyasalar yükseldi
06 Temmuz 2018 - 09:02 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının resmen başlaması ile birlikte piyasalardaki beklentilerin sonra ermesi nedeniyle yükseliş yaşandı

Asya borsaları ABD'nin Çin'den ithal ürünlere getirdiği gümrük vergisinin yürürlüğe girmesiyle dalgalandı. Yatırımcılar bu gümrük vergisinin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını başlatabileceğinden endişe ediyorlar. ABD'nin Çin'den ithal 34 milyar dolar tutarında 800'den fazla ürüne getirdiği gümrük vergisi TSİ 07:01 itibariyle yürürlüğe girdi.

ABD Başkan Donald Trump, Çin'den ithal toplam 500 milyar dolardan fazla ürüne gümrük vergisi uygulanabileceği tehdidinde bulundu. Bu rakam ABD'nin geçen yıl Çin'den yaptığı toplam ithalat miktarına denk geliyor.

Çin ticaret bakanlığı, ABD'nin gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesinin kısa bir süre ardından misillemede bulunmak zorunda kaldığını açıkladı. Buna göre Çin otomobil ve tarım ürünleri de dahil olmak üzere ABD'den ithal edilen 34 milyar dolar tutarında ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirilecek.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi önce artıya sonra eksiye geçtikten sonra şu anda yüzde 0.5 artıda bulunuyor. Endeks 7 Haziran'dan bu yana ise yüzde 9 geriledi.

Shanghai Composite gümrük vergisi yürürlüğe girmeden önce yüzde 0.3 ekside bulunurken, seans arasında gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi sonrası öğleden sonra seansında yüzde 1.2 artıda bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi dün üç ayın dip seviyesinde kapandıktan sonra Washington ve Avrupa Birliği'nin otomobil gümrük vergilerinde uzlaşma arayışında olabileceği işaretleriyle otomobil üreticiler hisselerinin desteğiyle yüzde 1.1 yükseldi. 

DÖVİZ

Dolar ABD'nin Çin'den ithal ürünlere getirdiği gümrük vergisinin yürürlüğe girmesiyle başlıca para birimleri karşısında gerilerken, yatırımcılar temkinli olmaya devam ediyor. Piyasa dikkatleri günün ilerleyen satlerinde açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine çevrildi. ABD'nin Çin'den ithal ürünlere getirdiği gümrük vergisi TSİ 0701 itibariyle yürürlüğe girdi. Dikkatler Çin'in nasıl misilleme yapacağına ve bunun küresel finansal piyasalarda neden olabileceği oynaklığa çevrildi.
Dolar endeksi dün 94.177 ile 26 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra 94.381 ile yüzde 0.08 ekside. Euro dün yüzde 0.3 artışla 1.1721 dolara yükselerek 26 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün 1.1694 dolar ile yatay seyrediyor. Euro Almanya'da yüksek gelen sanayi siparişleri ve ABD'nin Avrupa Birliği otomobil üreticilerine ilişkin söylemini yumuşatmasıyla değer kazandı. ABD tarımdışı istihdamın Mayıs ayında 223,000 arttıktan sonra Haziran'da 195,000 artması bekleniyor.

PETROL

Petrol fiyatları, ABD'nin Çin'den ithal ürünlere getirdiği gümrük vergisinin yürürlüğe girmesiyle hafif geriledi. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.05 düşüşle 77.35 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların yatay seyir izlediği bir ortamda hafif geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,253.11 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)