E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTicaret savaşları gerilimi kazançları sınırladı---

Ticaret savaşları gerilimi kazançları sınırladı

Ticaret savaşları gerilimi kazançları sınırladı
06 Ağustos 2018 - 09:15 borsagundem.com

Küresel piyasalarda ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları etkisini sürdürüyor

Asya borsaları Çin'in para birimindeki keskin değer kayıplarını önlemek için attığı adımların ardından yükselirken, Çin ile ABD arasında devam eden ticaret gerilimi kazanımları sınırladı.

Çin Merkez Bankası Cuma günü vadeli yabancı para birimi işlemlerine uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yükselterek döviz piyasasında yuanın değer kaybedeceğine yönelik pozisyon almayı daha maliyetli hale getirdi. Yuan bu adımın ardından dolar karşısında 14 ayın dip seviyelerinden toparlandı. 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi seans içinde yüzde 0.9 kadar yükselerek bir ayın en sert kazanımını kaydettikten sonra yüzde 0.5 artıda bulunuyor.
ABD borsaları da Cuma günü güçlü şirket bilançoları ile artıda kapandı. Çin-ABD ticaret gerilimi ABD piyasalarında da kazanımları sınırladı.

Çin Cuma günü ABD'den ithal 60 milyar dolar tutarındaki ürüne gümrük vergisi getireceğini açıklarken, Çinli üst düzey bir diplomat ABD ile ticaret politikası hakkında yürütülen görüşmelerden sonuç alınabileceğinden şüphe duyduğunu dile getirdi. Çin'in attığı bu adım ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar Dolar tutarında ürüne gümrük vergisi getirme planlarının geçen hafta açıklamasını izliyor.
ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter'da Çin ürünlerine gümrük vergisi koyma stratejisinin "herkesin tahmininden daha çok işe yaradığını" ifade etti. 

DÖVİZ

Dolar, ABD'de yılın geri kalanında faizlerin iki defa daha artırılacağı beklentilerini güçlendiren Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin ardından başlıca para birimleri karşısındaki seviyelerini korudu.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü kapanışa kıyasla yüzde 0.2 artıda 95.287'de bulunuyor.
Yatırımcılar, Çin Merkez Bankası'nın bazı döviz işlemlerinde zorunlu karşılıkları yükselterek yuanın değer kaybedeceğine yönelik pozisyon almayı daha maliyetli hale getirmesinin ardından yuanın seyrini izliyorlar. Yuan Cuma günü dolar karşısında sert değer kazanırken, dolar/yuan paritesi bugün Cuma'ya kıyasla yatay 6.846'da bulunuyor. ABD'te tarım dışı istihdam Temmuz ayında beklentilerden daha az artış kaydetti, ancak işsizlik oranındaki düşüş istihdam piyasasının güçlenmeyi sürdürdüğüne işaret etti. Euro dolar karşısında bugün 1.1557 ile dört buçuk haftanın en düşük seviyesini görüdkten sonra 1.15625'ten işlem görüyor.

PETROL

Petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın petrol üretiminin Temmuz ayında sürpriz şekilde gerilemesi ve ABD'de kaya petrolü üretiminin yatay seyretmesine paralel olarak yükseldi. Yatırımcılar bugün ABD'nin bugün TSİ 1901 itibariyle tekrar yürürlüğe alacağı İran'a yönelik yaptırımlar hakkında Beyaz Saray'dan yapılacak açıklamayı izleyecekler. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı bu sabah yüzde 0.1 artıda 73.25, ABD petrolününki yüzde 0.3 artıda 68.68 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

ABD ile Çin arasındaki ticaret politikası geriliminden destek bulan altın fiyatları geçen hafta gördüğü 17 ayın dip seviyesinden toparlanmaya çalışırken, doların güçlü seyri kazanımları sınırlıyor.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma gününü yüzde 0.5 yükselişle kapadıktan sonra bugün yüzde 0.2 artıda 1,215.71 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)