E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTıp fakültelerinde boş kontenjan kaldı---

Tıp fakültelerinde boş kontenjan kaldı

Tıp fakültelerinde boş kontenjan kaldı
16 Eylül 2018 - 08:57 borsagundem.com

YKS tercihleri sonrasında açıkta kalan öğrenciler için ek yerleştirmeler başladı. Psikolojiden hukuka, mühendislikten mimarlığa ön lisans ve lisans olarak 280 bin civarında ek kontenjan oluştu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandığında yaklaşık 1 milyon öğrenci açıkta kaldı. Tercih hakkını kullanıp da açıkta kalan 350 bin kişi, hiç tercih yapmayan 540 bin kişi vardı. Toplamda 890 bin kişi tercih yapma hakkı olduğu halde üniversiteli olamadı. Bu öğrencilerin yararlanabileceği ek yerleştirme süreci ise önceki gün başladı.

İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, boş kontenjanlar ve adayların nasıl tercih yapacağı konusunda şu bilgileri verdi: ÖSYM tarafından yayınlanan ek yerleştirme kılavuzuna göre şu anda 280 bin boş kontenjan, üniversiteli olamamış adayları bekliyor.

‘Kılavuza iyi bakın’

Bunların 195 bini örgün eğitim programlarında, 85 bini de açık öğretim programlarında yer alıyor. Hukuktan mimarlığa çok sayıda kontenjan boş kaldı. Tıp fakültelerinde bile 111 boş kontenjan var.
Yanlış tercih yapıp da iyi puanlarla açıkta kalan veya yerleşemeyeceğini düşündüğü için tercih yapmayan pek çok öğrencinin şimdi bir okula yerleşebilir. Adayların mutlaka kılavuza göz atması gerek.

Hatta bir rehber öğretmenle beraber tercih yapmasında fayda var. Mezun oldukları okullara gidebilirler. Milli eğitim müdürlüklerinin ve belediyelerin çeşitli merkezleri var, buralardan yardım alabilirler.

Kontenjanlar niye boş kaldı?

Fakülte kazanan her yüz öğrencinin 95’i, ön lisans kazanan her yüz öğrencinin ise 85’i kayıt yaptırmış. Bu sene YKS sistemi ilk defa uygulandı. Bu sebeple tercih döneminde bir karmaşa yaşandı, bilgi kirliliği oldu. Dolayısıyla pek çok üniversiteli olmak isteyen kişi, yanlış tercih yaptığından ötürü açıkta kaldı. Böylelikle açıkta kalan kontenjan sayısı arttı. Mesela, tıbbı kazanan birinin neden gidip kayıt yaptırmadığını herkes merak ediyordur. Bu öğrenci yurt dışından da kabul almış ve onu tercih etmiş olabilir. Ya da bazı vakıf üniversitelerinde ücretli programlar çok yüksek geldiği için kayıt yaptırmamış olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selma Akbulak17 Eylül 2018 00:11

    Eğitim sistemi çok haksız ben meslek lisesi mezunuyum neden almadığımız derslerden sorumlu tutuluyoruz neden Anadolu liseleriyle aynı saniva tabiyiz meslek lisesi mezunlarını öğrencilerini bölüm derslerinden sınav yapmalılar bu haksızlık giderilmeli lütfen ✋

  • mzd16 Eylül 2018 21:55

    doğru yer doğru zaman doğru canlı benmiyim sorusu hala geçerli,zamanımız boşa salınmakta bakalım biz insanoğluna ne biçiyorlar yakında

  • mzd16 Eylül 2018 21:43

    marsa bir iki

  • M.ç.16 Eylül 2018 16:24

    Bir doktor olarak yazıyorum. Çocuğunuzu doktor yapmayın. Dr sayısı artıyor ama drlara ödenen para aynı. İleride hem fazla çalışıp hemde düşük ücret alacağı kesin.

  • Mühendis16 Eylül 2018 19:06

    Bende İTÜ mezunu özel sektörde 30 yıldır çalışan mak. müh. Olarak yazıyorum, ülkemizde okulunu bitirip de direk işe başlayan bölüm nedir diye sorarsanız bu Tıp doktorluğu derim, bu büyük bir ayrıcalıktır, bir çok tıp doktoru bunun farkında değildir yada öyle davranıyor. 8-10 bin tl maaşla işe başlayan başka bir bölüm var mı?

  • altay16 Eylül 2018 18:21

    gelen hastayı tahlile gönderıp ordan gelen sonuca göre ilac yazıyorsanız o tıp doktorların cok para almasına gerek yok ....ben hastayı gözünden tanırım deyıp tahlil öncesi tanı koyabiliyorsanız gercek doktor odur....

  • .16 Eylül 2018 16:09

    eğitim sistemini bi çözemediler gitti. yazık bu millete kaç eğitim göneminde pırıl pırıl gençleri harcadı bu ülke.bu memleket çoban yeiştirir anca bu kafa ile. .... kiiii ne çobanı hayvancılıkda bitti battı ... n eolacak halimiz bilmem

  • emekci16 Eylül 2018 09:56

    eğitimde iyice sıvadılar işleri. her yıl sistem mi değişir? beceriksizler